Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! 💚

Thank you for your visit.

26.1.2023

Pahvia ja paperia :)

 


Onpas tällä postauksella mielikuvitukseton nimi, ja kuvatkin ovat hieman valjuja. :) Sää on pysynyt edelleen pilvisenä täällä Itä-Suomessa. Mukavan lauhaa on kyllä ollut; keskiviikkona maksimilämpötila oli oman mittarimme mukaan +3,4 C. 

Ensimmäisessä kuvassa on Clementonin jouluvalikoimaan kuuluva Lontoo-palapeli, jonka sain valmiiksi tämän kuun alussa. Ihan mukava koota, vaikka melko samanlaista sinistä on paljon. - Vaikka pyhät ovat ohi ja eletään "härkäviikkoja", minulla on tekeillä vielä yksi 1000 palan peli, jossa on aika hieno kuva... Kuvia tulossa myöhemmin. :)

Varsinkin näin vuoden alussa voi blogeissa ihailla mielenkiintoisia postauksia kalentereista, bujoiluharrastuksesta ja muusta sellaisesta. Minä olen pitänyt päiväkirjaa alakouluiästä lähtien ja jo vuosia sitten kirjoitin muistiin monenlaisia listoja ja liimailin kirjojen sivuille muistoja, kuten viestilappusia tunneilta, piirroksia, runoja, matka- tai elokuvalippuja, lehtileikkeitä, tarroja jne. Nyt harrastaminen on vielä hauskempaa, kun esimerkiksi verkosta löytää rajattomasti ideoita sekä esimerkiksi kuvia, joita voi itse tulostaa. Yhden tosi tärkeän asian olen oppinut vasta netistä: nuorempana näin paljon vaivaa, kun yritin leikata lehtikuvia siisteiksi suorakulmioiksi, mutta revityt reunathan ovat paljon rouheampia. :)

Pahvipakkauksista ja korteista saa helposti kivaa materiaalia askarteluun, leikekirjaan ym. Minä liimailen kalenterin sivuille tunnelmaan sopivia kuvia lempikekseistäni tai kosmetiikkatuotteista, esimerkiksi tämä iiriksen kuva on italialaisesta voidepurkin pakkauksesta.




Kun pahvista kuorii päällimmäisen kerroksen erilleen...




... saa ohuemman kuvan, jota on mukavampi liimailla esim. päiväkirjan sivuille:




Blogeista saa paljon hyviä ideoita. Sivun raidoittaminen/viivoittaminen yliviivaustussilla on yksi suosikkini:




Aurinkoisia kuvia ihanasta amarylliksesta en siis tänä joulunseutuna saanut, mutta tässä vielä muutama kuva sen vaaleasta eleganssista:






Tähän postaukseen ei voi jättää kommenttia. Toivotan kaikille oikein mukavaa iltaa ja rentouttavaa viikonloppua!

Vielä on muutama päivä aikaa katsella ja kuunnella upeaa konserttia "Barokin laulumusiikkia Leipzigista" Yle Areenassa!


19.1.2023

Takkatulen lämmössä: Kaikki mitä luulen oppineeni puun polttamisesta




Hei ja oikein hyvää Heikin päivää! Perinteen mukaan "talven selkä taittuu" Heikin päivänä 19. tammikuuta ja karhu kääntää kylkeä talvipesässään. Tilastojen mukaan talven kylmin aika taitaa osua kuitenkin helmikuulle.

Elämme nyt sellaisia aikoja, että sähkö on ennätyskallista ja kotimaisen puun polttamista voi puolustaa jopa huoltovarmuustekona. :) Koska blogini on eräänlainen päivä- ja muistikirja, olen koonnut tähän postaukseen oppimiani vinkkejä ja lukemiani ohjeita puun polttamiseen. Luulen että tämän blogin lukijakunnalla on aika paljon tietämystä omakotitalojen lämmityksestä ja tulisijoista . Kommentit ja teidän kokemuksenne ovat erityisen tervetulleita! :)


1. Tuo puut sisälle 1-2 vuorokautta etukäteen

Näin ne ovat lämpimämpiä ja kuivempia. Osastoimattomissa sisätiloissa ei kuitenkaan pitäisi säilyttää polttopuuta enempää kuin 0,5 m3. Polttopuiden säilyttämistä sisällä ei suositella esimerkiksi ilmaan mahdollisesti leviävien sieni-itiöiden takia. 

Puut varastoidaan ulkona ilmavassa, sateelta suojatussa paikassa, ei kuitenkaan talon seinustalla. Puuvajan etäisyyden asuinrakennuksesta pitäisi olla vähintään kahdeksan metriä (ja neljä metriä naapuritontin rajasta). Muussa tapauksessa rakennukset pitäisi suojata toisistaan paloteknisellä toimenpiteellä.

2. Poista tuhkat arinalta ja avaa savupelti. Tarkista että hormi vetää.

Tarkista, ettei tuhkalaatikko ole täynnä ja tyhjennä se mikäli tarpeen. Jos tulisijaa ei ole käytetty pitkään aikaan, vedon voi tarkista esimerkiksi sytyttämällä tulitikun, sammuttamalla sen ja katsomalla, että savu alkaa nousta ylös hormiin. Kylmää hormia voi lämmittää hätätilassa vaikka hiustenkuivaajalla. Pitkään kylmänä olleeseen tulisijaan kannattaa aluksi tehdä pieni tuli, joka lämmittää uunia ja hormia vähitellen.

3. Huolehdi, että huoneeseen tulee tarpeeksi korvausilmaa palamista varten.

Tässä moderni, tiivis talo ja koneellisen ilmanvaihdon aiheuttama alipaine voivat aiheuttaa veto-ongelman (jota ei meillä ole :)). Luin että joissakin IV-koneissa on ns. takkatoiminto, joka saa aikaan hetkellisen ylipaineen pienentämällä poistoa tai kasvattamalla tuloa. Ilmanvaihdon voi myös sulkea sytyttämisen ajaksi. Uunia/takkaa lähimpänä olevan ikkunan tai oven avaaminen lämmityksen alussa auttaa myös.

4. Polta vain kuivaa, puhdasta, käsittelemätöntä puuta - ei roskia!

Kuiva puu syttyy helposti ja palaa vähemmillä hiukkaspäästöillä. Sen lämpöarvo on myös parempi. (Veden haihduttamiseen kuluu energiaa, ja se on pois tulipesän tuottamasta lämmöstä.) Tuoreen puun kosteusprosentti on noin 50. Kuivalla ja hyvin tuulettuvalla varastoinnilla puun kosteus saadaan vuodessa putoamaan noin 20 prosenttiin. Kuivan puun tunnistaa keveydestä, halkeilusta sekä äänestä. Kun kuivia klapeja kopautetaan toisiaan vasteen, niistä kuuluu mukava, sointuva "klap". :) 

Piipusta tupruavan savun pitäisi olla vaaleanharmaata tai oikeastaan melkein näkymätöntä. :) Liian märät puut, roskat tai huono veto aiheuttavat tummaa savua ja paljon hiukkaspäästöjä.

Meillä poltetaan sekaklapia. Eri puulajeilla on omat hyvät ja huonot ominaisuutensa. Koivu- ja mäntyklapilla on suunnilleen sama lämpöarvo kWh/kg, mutta koska koivu on tiheämpää, sen lämpöarvo on tilavuutta kohden suurempi. Kuivan koivun tuottama lämpöarvo pinokuutiometriä kohti (kWh/p-m3)  on noin 1700 kilowattituntia, kun se männyllä on noin 1360.

Pinokuutiometri (p-m3) tarkoittaa polttopuupinoa, jonka korkeus, leveys ja syvyys ovat kaikki 1 m.  Irtokuutiometri (i-m3) on kuin laatikko (jonka kaikki mitat ovat 1 m), jossa puut ovat sekaisin. Kiintokuutiometri (m3) on kuin täyttä puuta oleva kuutio, jonka kaikki sivut ovat metrin mittaisia.

5. Käytä ensimmäiseen pesälliseen pieniä puita ja lado puut ilmavasti.

Lisää puita vasta, kun entiset ovat palaneet lähes hiillokselle. Lado nyt isoja halkoja tiiviisti. Pesällisten määrä riippuu mm. tulisijan tyypistä. Meidän takassamme poltetaan vain yksi pesällinen kerrallaan, talvipakkasilla aamulla ja illalla.

6. Jätä 1/3 tai jopa 1/2 tulipesän korkeudesta tyhjäksi.

On tärkeää, että ilma pääsee kiertämään tulipesässä.

7. Sytytä päältä, ellei tulisijavalmistaja toisin ohjeista.

Usein suositellaan, että pesällinen sytytetään päältä, jotta puusta irtoavat kaasut palavat alusta saakka kunnolla. Jos puut sytytetään alapuolelta, ne kaikki palavat yhtä aikaa. Tällöin palaminen ei saa riittävästi ilmaa, minkä vuoksi syntyy paljon savua. Lisäksi puista vapautuvat kaasut karkaavat palamattomina hormiin eikä lämpöä saada talteen. Hmm.

Täten tunnustan, että itse kyllä sytytän puut vieläkin yleensä altapäin. Näkyvää savua ei kyllä tule kuin hetken sytytyksen jälkeen. Ehkä melko pieni puumäärä pesässä vaikuttaa. Koetan myös varmistaa, että ilma kiertää tulipesässä hyvin.

8. Säädä palamisilma riittäväksi, vältä "kitupolttoa".

Kitupoltto nokeaa tulisijan ja hormin ja tuottaa lähiympäristöön hiukkaspäästöjä. Savun väriä kannattaa tarkkailla. Toisaalta liika ilma jäähdyttää palamista. Vetoa on liikaa, jos palamisesta kuuluu voimakas humina, pahimmillaan melkein pauke.

Ilman tuloa säädetään arinan alta (ensiöilma) ja suuluukkujen ylä- tai alareunan aukoista (toisioilma). Sytytyksessä annetaan reilusti ilmaa muutamaksi minuutiksi. Syttymisen jälkeen vetoa pienennetään. Hiillosvaiheessa ilmaa annetaan pääosin tuhkalaatikon kautta.

9. Vältä turhaa tulen kohentamista, mutta polta loppuhiillos pois mahdollisimman nopeasti.

Mistä tietää milloin tulen kohentaminen on turhaa? :) En tiedä, mutta itse avaan takkaluukut vain, jos hehkuvien kekäleiden seassa on vielä palava klapi (ja koetan saada sen hajoamaan pienemmäksi). Pidän siis tuhkaluukkua reilusti auki loppuhiillosvaiheessa, jotta hiillos saa ilmaa.

10. Sulje hormipelti vasta, kun tulipesässä ei ole enää hehkuvia kekäleitä!

Jos pellin sulkee liian aikaisin, häkä ei pääse poistumaan hormin kautta ulos vaan päätyy sisäilmaan. (Häkävaroitin on hyvä investointi.) Tuttu palotarkastaja kertoi aikoinaan, että hänen täytyi koettaa tähdentää tätä myös omille vanhemmilleen, jotka tyypillisinä säästäväisinä ikäihmisinä halusivat koettaa pitää lämmön tallessa.

Monet ihmiset pitävät elävän tulen luomaa lämpöä kaikkein miellyttävimpänä. Siihen voi vaikuttaa se, että tulella lämmittämällä huoneilma pysyy hyvänä, kunhan korvausilma on puhdasta (eikä tule rakennevuotoina tai porraskäytävästä!). Yksi kilo puuta vaatii palaessaan ainakin 10 kuutiometriä ilmaa eli takkatuli vaihtaa huoneilmaa tehokkaasti.




Tammikuu on alkanut poikkeuksellisen lauhana, ainakin täällä Itä-Suomessa. Leudon sään harmillinen puoli on yleensä pilvisyys. Aurinkoa ei juuri ole näkynyt. Halusin koettaa kuvata suloista valkoista amaryllista niin, että aurinko paistaisi sen terälehdille... ja tämä oli paras tulos. :)


Lämpöisää loppuviikkoa!


11.1.2023

Vuodenvaihteen tunnelmia ja ensimmäinen Helmet-kirja




Vuoden pimeimpänä aikana räpsittyjä kuvia:

Superhelppo rahkakakku - Saimme valkean joulun - Eksoottisia herkkuja - Lämpötilat ovat vaihdelleet muutamasta plusasteesta noin -22:een C. - Joulukoristeita, joulupalapeli, lisää koristeita... - Tavallista kirkkaampi päivä ilahduttaa - Jouluiloa - Herkullisen väristä lankaa - Ihanaa valoa















Seuraavaksi lyhykäinen kirja-arvio:

Ostin itselleni joululukemiseksi Natalie Jennerin 2020 ilmestyneen esikoisteoksen, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Jane Austenin talo. Lukaisin sen vasta tämän vuoden puolella, joten se sopii Helmet 2023 -lukuhaasteen kohtaan 4: Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna. :)

Toisen maailmansodan jälkeen pienessä englantilaiskylässä epätavallinen joukko ihmisiä lyöttäytyy yhteen pelastaakseen Jane Austenin kodin ja perinnön. Tapahtumapaikat ovat todellisia, mutta henkilöt ja tapahtumat eivät.

"Hyvän mielen lukuromaani kaikille Jane Austen -faneille" luonnehtii teosta takakannen teksti. Pitää ainakin osittain paikkansa. Huomasin, että vaikka arvostan tätä omana aikanaan sangen oivaltavaa ja modernia naiskirjailijaa, en ole niin suuri Austenin ihailija, että jaksaisin kovin paljon innostua tästä tarinasta, sen henkilöistä ja Austen-viittauksista. Kaksi Austenia löytyy kirjahyllystämme ja ne täytyy laittaa lukulistalle... kukapa tietää, vaikka ne luettuani joutuisin muuttamaan tätä postausta! :)

Osa henkilöistä on kyllä sen verran sympaattisia, että heidän kohtalonsa alkaa kiinnostaa lukijaa. Kai kirjaa voi kuvata hyvän mielen romaaniksi, mutta itselleni tarinan lopusta jäi lievästi pettynyt olo. Kirjassa muuten pohdiskellaan Austenin hahmojen suosiota, jota selitetään sillä, että kirjojen henkilöt ovat yhtä inhimillisiä ja epäjohdonmukaisia kuin me lukijatkin, eivät parempia, eivät huonompia. "Minusta tuntuu, että jos henkilöhahmot tuntevat itsensä ja ymmärtävät itseään jo heti alussa, he eivät ole lukijoiden mielestä yhtä kiinnostavia." Tjaa-a, minä nimenomaan pidän hahmoista, jotka ovat hankkineet viisautta ja itsetuntemusta ennen kuin kirjan tarina edes alkaa... :D




Yllä olevan kuvan kaunotar on kerrottu amaryllis 'Amadeus Candy'. Hippeastrum viihtyisi parhaiten valoisassa paikassa, mutta uusi vuosi on alkanut varsin pilvisenä ja siksi erityisen pimeänä. Kasvilamppu täytynee hankkia. Oletteko muuten huomanneet, että valoisa aika on kyllä jo lisääntynyt? Valoa kohti!

Tammikuu on ihana arkikokkailukuukausi. Tällä hetkellä olen innostunut kiisseleistä. On syöty luumukiisseliä, luumu-taatelikiisseliä, taatelikiisseliä terästettynä glögitiivisteellä, sitruunakiisseliä, rusina-omenakiisseliä jne. :D

Viime viikkoina roskapostikommenttien määrä blogissani on ollut aikamoinen. Onneksi Bloggerin suodatin on toiminut melko hyvin. Joskus kuitenkin aivan selvää roskapostia pääsee kommenttiosioon ja toisaalta blogiystävien kommentteja löytyy roskapostikansiosta. Olen pannut päälle moderoinnin vanhempiin postauksiin. Tarkistan kansiot päivittäin... ja iloitsen kaikista blogiystävien kommenteista, hauskoista, viisaista, koskettavista...


💚


PS: Ukrainaan toivotaan lähetettävän nyt erityisesti maanläheisistä väreistä neulottuja, suuria (koot 44-48) villasukkia sekä nk. ampujan- eli liipaisin- eli metsästäjänlapasia.


6.1.2023

Luopuminen, keveys: Ajatuksia uuden vuoden alkaessa

 


𝅘𝅥𝅘𝅥𝅮 Päättyy joulu, vaikk' ei kenkään sois... 𝅘𝅥𝅘𝅥𝅮

Hei taas ja rauhaisaa loppiaista! Ensiksi palaan taas Ukrainan kokemaan hyökkäykseen ja siihen, että ukrainalaiset ovat joutuneet luopumaan rauhasta, kodistaan, monet jopa hengestään. Me eurooppalaiset olemme joutuneet luopumaan ajatuksesta, että neuvotteluilla ja myönnytyksillä voidaan ylläpitää rauhaa.

Yleensä en valitse sanaa, kuvaa, väriä tms. kuvaamaan ajanjaksoa, esimerkiksi vuotta, mutta juuri päättyneenä vuonna mieleeni tuli usein sana luopuminen. Ikääntymisen myötä joudumme luopumaan ihmisistä ja asioista, suunnitelmista ja haaveista, jotka ovat olleet meille tärkeitä. Se ei ole välttämättä ainoastaan huono asia. Viisaat valinnat ja esimerkiksi joistakin suunnitelmista ja odotuksista luopuminen voivat keventää oloa. En tiedä kuinka tämä tulee onnistumaan, mutta toivon, että tämän vuoden teema itselläni tulee olemaan keveys.

"Ihminen on vajavainen ja putoaa joka päivä samoihin kuoppiin, josta on eilen noussut ylös. En tule koskaan valmiiksi, mutta jokainen päivä tuo uuden armon." Maakuntalehdessä haastateltiin Päivi Voimaa. Hänen uusi kirjansa Ihmeiden Voima "on peloton kuvaus kroonisen kivun rumuudesta. Samalla se on koskettava tarina inhimillisyydestä ja pyhyyden etsimisestä."

Päivi Voiman sanoista tuli heti mieleeni kaunis virsi "Joka aamu on armo uus". Google muuten ilmoittaa hakijalle heti aluksi, että kyseessä on "Song by Samuli Edelmann". :) Kyseinen virsihän on 1800-luvulta ja suomennettukin 1880-luvulla. Opin muuten, että virren alkuperäisen tekstin on kirjoittanut Lina Sandell, ruotsalainen runoilija, kirjailija ja virsirunoilija, jonka kirjoittamia tunnettuja hengellisiä lauluja ovat myös esimerkiksi "Mua siipeis suojaan kätke", "Päivä vain ja hetki kerrallansa" ja "Kun on turva Jumalassa".

Paitsi Googlelle, minulla on pieni huomautus myös Ylelle. :D Nykyisin näkyy TV-uutisten otsikoissa kirjoitusvirheitä aivan liian usein. Uudenvuodenpäivän illan uutisissa luki, että "Niinistö varoitti avoimmuuden sudenkuopista". Olen melko varma, että Niinistö puhui avoimuudesta yhdellä ämmällä!! Ajatelkaa nyt vaikka lapsia tai ulkomaalaisia, jotka oppivat uutisista kirjoittamaan suomea väärin! 




Lämmin kiitos taas kommenteistanne! Tähän postaukseen ei voi jättää kommenttia. Nautitaan joulun viimeisistä päivistä ja matkasta kohti valoa, jälleen kerran. Keveyttä elämäänne! 


1.1.2023

Helmet 2023 - Lukemani kirjat


1. Kirjassa on kartta

2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta

3. Kirjan nimessä on kasvi

4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna: Natalie Jenner: Jane Austenin talo (The Jane Austen Society)

5. Kirjassa ollaan maan alla

6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate

7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta

8. Kirja kertoo pienestä kaupungista

9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja: Alexander von Schönburg: Tyylikkään köyhäilyn taito (Die Kunst des stilvollen Verarmens: Wie man ohne Geld reich wird)

11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi

12. Kirjan nimi liittyy veteen

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs

14. Kirja kertoo terveydenhuollosta

15. Kirjan nimessä on ja-sana

16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa

17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä): Denise Robins: Kukkien kartano (Chateau of Flowers)

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt

20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla

21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta

22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon

23. Kirja on iso

24. Kirja kertoo urheilijasta

25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi

26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä

27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä

29. Kirjassa on minä-kertoja

30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi

31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas

32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

34. Kirja kertoo Ukrainasta

35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua

36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan

37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole

38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan

39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta

40. Kirjassa hylätään jotain

41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa

43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa

44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä

45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan

46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika

47. - 48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön

49. Kirja on julkaistu vuonna 2023

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä