Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

6.8.2023

Denise Robins: Kukkien kartano - Onnea on...





... hyvä kirja, lämmin kesätuuli ja kukkien tuoksu. 

Ainoan löytämäni arvion mukaan viimeksi lukemani kirja ei tosin ollut hyvä. Minä kuitenkin pidin siitä. Se oli sopivan rauhoittavaa lukemista näinä synkkinä aikoina.

Kaikkihan me tiedämme, että pitkähköjen tekstien lukeminen on hyväksi aivoille, muistille, keskittymiskyvylle ja mielialalle. Tällä kertaa tarvittiin Omaishoitajaliiton jäsenlehden (2/2023) artikkeli "Kirjojen lukeminen on parasta aivojumppaa", jotta sain itseni valitsemaan luettavaksi oikean kirjan ja nautiskelemaan aivojeni aktivoinnista nojatuolissa tai terassin penkillä. 

Tutkimusten mukaan lukeminen rentouttaa jo kuudessa minuutissa. Syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. Kaunokirjallisuuden lisäksi sama vaikutus on tietokirjojen ja pitkien lehtiartikkeleiden lukemisella.

...

Uskomatonta kyllä, kun kirjan hahmo esimerkiksi hyppelee tai juoksee, aivoissa aktivoituvat jalkojen käyttämiseen liittyvät aivoalueet, vaikka lukijan jalat eivät liiku senttiäkään.

...

Viihdettä ei ole mitään syytä väheksyä. Esimerkiksi dekkarit ja rakkausromaanit vaikuttavat aivoihin yhtä aktivoivasti kuin niin sanottu korkeakirjallisuus. Pääasia on, että löytää itseään kiinnostavaa luettavaa.


Omaishoitajaliiton Lähellä-lehteä voi lukea myös verkossa. Uusimmassa numerossa on myös esimerkiksi kiinnostava artikkeli voimauttavasta kirjoittamisesta.

Sitten vain valitsemaan luettavaa! Se kestikin hetken. Halusin poimia hyllystä viihdyttävän kirjan, jota en olisi lukenut aiemmin. Hylkäsin kaksi tunnettua dekkaristia (amerikkalaisen ja ruotsalaisen) melko pian. Miksikähän häiriintyneet sarjamurhaajat ovat niin suosittu aihe rikoskirjallisuudessa? Yhden Maria Lang -romaanin pikaluin. (Siinä oli kyllä veikeä ruotsalainen tunnelma.) Erään "hyvänmielenromaanin" hylkäsin (minun mielestäni) ohuen kerronnan ja henkilöhahmojen takia. Sitä lukiessa tuli olo, että tarina etenee juoksemalla. Romaanihan on eräänlainen matka ja matkaa voidaan tehdä hoppuilemalla... tai sitten liian hitaasti, kuin madellen tai pysähdellen liian usein, liian pitkäksi aikaa. :) Kukkien kartanossa vauhti oli minulle sopiva. 

Denise Robins (1897–1985) oli tuottelias kirjailija, jonka teoksista useita näkyy suomennetun, muutamia vuosikymmeniä niiden ilmestymisen jälkeen. Kirjasammon kuvauksien perusteella monissa romaaneissa on aika kepeä, romanttinen, varsin mielikuvituksellinen juoni. Suomeksi käännettyjen julkaisujen aikalaisarviot ovat hyvin kielteisiä. Olikohan se ajan henkeä? 1970-luvun alussa kulturellin naisen varmaan piti halveksia perinteisiä ihanteita. Tämä kirja (alkuteos Chateau of Flowers julkaistu 1958) "on oiva esimerkki väärästä ajanvietekirjallisuudesta, tarjoilee ihanteita, jotka nykyaikana on jo heitetty pois, ellei olisi pitänyt ainakin." 

Ja minä kun juuri pidin kirjasta sen vanhan, hyvän ajan ihmisten (vaikkakin hieman kaunisteltujen tai liioiteltujen) sekä arvojen ja ihanteiden takia. Huolenpito perheestä ja muista apua tarvitsevista, velvollisuudentunne, säästäväisyys, eläinrakkaus, uskollisuus, romanttinen rakkaus... Pidin myös sujuvasta kerronnasta ja mielenkiintoisesta (vaikkakin epärealistisesta) juonesta. Nuori Laura muuttaa molempien vanhempiensa kuoltua englantilaisesta pappilasta isänsä kotimaahan Ranskaan. "Kukkien kartanon" loistoaika näyttää olevan kaukana menneisyydessä ja alku on muutenkin hankalaa, mutta pikkuhiljaa asiat alkavat sujua paremmin.

(Kun haluan lisää realismia elämääni, luen sanomalehtiä ja katson uutisia. Euroopassa meidän naapurimaamme sotarikollisen johdon aloittama hyökkäyssota on jatkunut pian puolitoista vuotta. Kun kirjoitan tätä, Kanadan metsäpaloissa on tuhoutunut 13 miljoonaa hehtaaria metsää. Kuumuus ja kuivuus, rankkasateet ja tulvat aiheuttavat tuhoa ympäri maailmaa. Hyvin huonoa säätä on tulossa kotimaahammekin jälleen huomiseksi ja ylihuomiseksi.) 

Kukkien kartanon ajankuva on viehättävä. Päähenkilö kirjoittaa pitkiä kirjeitä. Huonoa vointia hoidetaan hieromalla eau de colognea vaikkapa otsaan. Nuoren neidon seurassa tupakoiva, muuten niin ritarillinen, kunnanlääkäri toki hämmentää nykylukijaa. -  Vaatteiden mallia ei kirjassa juuri kuvata (materiaaleja ja värejä kyllä), mutta viisikymmentäluvun lopulla naiset varmaan pukeutuivat yleensä (polvet peittävään) hameeseen tai leninkiin. Oi, jos ei sellainen vaate olisi hieman epäkäytännöllinen, olisi ihanaa pukeutua hameeseen useammin. Ainakin minulla olo muuttuu heti naisellisemmaksi. :)

Tämä kirja on niin epätrendikäs, että Helmet-lukuhaasteessa saan sen sopimaan vain kohtaan 18: Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä. ;)




Postauksen kuvat eivät liity kirjaan. :) Nämä vihertävän ruskehtavat kuvat ovat odottaneet julkaisua jo tovin. (Osa on uusia, osa vanhoja.)






Löysin vihdoin kerrosvadin, josta pidän. Sen kuvaamiseen tarvitaan tietenkin macaroneja:






 
Toivottavasti olette ehtineet nauttia kesästä, joka ainakin täällä Suomessa kiitää ohi aivan liian nopeasti. Ei silti, kosteina, viileän raikkaina aamuina olen miettinyt, että kaikki vuodenajat ovat ihania, mutta syksyssä on jotain aivan erityistä. Ja syksyn tullen voi sanoa odottavansa joulua...

Ymmärsin viime talvena, että minä olen nimenomaan joulun odottaja. Joulunpyhät menevät nopeasti ohi eikä koskaan tiedä, mitä saattaa sattua niiksi päiviksi (vaikkapa vain nuhakuume) eikä joulusta voikaan nauttia niin kuin oli toivonut. Niinpä minun strategiani on nauttia joulusta jo monta viikkoa kuukautta etukäteen. Postauksen viimeinen kuva omistettu meille jouluttajille. <3

Lopuksi kaksi tekoälyn luomaa "maalausta", ensiksi suomalainen kesäilta järven rannalla ja toiseksi jouluista Tukholman vanhaakaupunkia. 






Happy Sunday, everyone! 

Stay safe and well!


20 kommenttia:

  1. Beautiful post !
    Gorgeous pictures...Summer is very hot here (35ºc today) and last until October.
    Love to read and always have a book on my nightstand. I'm reading "Lunch-box" from Emilie de Turckheim.
    Have a shinny week !
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Anna!
      I googled the weather in your town and it looks hot indeed.
      Here the weather is pleasant today but a thunderstorm is expected for Tuesday.
      Happy reading and stay well! <3

      Poista
  2. Kerroit Kukkien kartanosta hauskasti ja kutsuvasti ja annoit erittäin kiinnostavia tietoja lukemisen vaikutuksista 📚

    Hyvän kirjan lukeminen voittaa sotahulluista diktaattoreista lukemisen poikkeuksetta.

    Upeat kuvat, kuten tavallista, minuun tehosi eniten kuva syyskesän lehdistä. Kesä ja syksy yhtäaikaa.

    Joulun odotus. 🍷 Joulunalusaika. ❤️ Niin se on, se on jopa parempaa kuin itse joulu 🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Rita! Täytyy sanoa että tunsin oloni rauhallisen tyytyväiseksi, kun pitkästä aikaa varasin itselleni aikaa istua painetun kirjan ääreen. 📚🍷 tai ☕😁

      Poimulehtikuva on otettu heinäkuun alussa. En tiedä oliko kuivuus tai jokin muu vaiva saanut lehdet muuttamaan väriään. Syksyn värejä näkee yksittäisissä kasveissa pitkin kesää ja usein näky on todella koristeellinen.

      Jouluun on 140 yötä. Nyt nautitaan vielä kesästä, mutta joulun odotus alkaa pikkuhiljaa...

      Turvallista uutta viikkoa!

      Poista
    2. Uskoinkin tunnistavani poimulehden. Meilläkin on sitäpihassa, En tiedä mistä on tullut, mutta kivaa on.

      Taisimme säästyä myrskyltä täällä. Ei tullut meidän kohdalle edes sadetta, aika navakkaa tuulta vain. Toivottavasti teilläkään ei isompaa myllerrystä. Voimme alkaa kohta odottaa joulua :)

      Poista
    3. Hieman täytyy vielä myrskyä jännittää, mutta toistaiseksi sää on ollut yllättävän rauhallinen. :)

      Poista
  3. Vau! Mitkä värisävyt ensimmäisessä maisema valokuvassa on!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Anne! On aina kiinnostavaa kuulla mistä kuvasta kukin kommentoija on pitänyt. <3

      Poista
  4. Always a pleasure stopping by! Greetings from a sunny Winter place...Hell of January...Opps! Rio de Janeiro! Blessings dear Sara. Did you know your name Sara means "princess"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, dear Maristella! Your winter looks gorgeous. 😊
      Yes, I know Sara means "princess". Also my middle name is of Hebrew origin. Our parents chose for us the prettiest names they found.
      Maristella is a lovely name too. 💟
      Hugs and blessings!

      Poista
  5. I really like how you Sara photograph food. These brownies and cake pieces look so appetizing! I don't look forward to Christmas, I can't think about the future at all... I'm glad that Nikolay is constantly swimming and relaxing in Poutila in his vacations. There is so beautiful and quiet. I wish you a warm August.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, dear Nadezda! It's fun to take photos of food and try to "show" its being tasty. I'm not good in it, however, and usually I forget to take photos. For example, I had already tasted the coffee and croissant (the 3rd photo) in a café in London before I remembered it would be nice to take a photo. :)
      Stay safe and well! <3

      Poista
  6. Kaiholla katson kuvaa juhannusruusuista. Kesä alkaa olla jo niin pitkällä, että haluaisi vetää jarrusta.
    Kauniita kuvia. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Kruunuvuokko!
      Juhannusruusut ovat jotenkin aika ylellisen näköisiä. 😊
      Kyllä sitä toivoisi kesän kestävän pidempään. Kun nyt säät hieman rauhoittuisivat, että voitaisiin nauttia elokuun tunnelmasta!

      Poista
  7. Anonyymi8/8/23 00:13

    So beautiful.
    www.rsrue.blogspot.com

    VastaaPoista
  8. Onpa kiva, että valitsit vanhan kirjan lukukirjaksi, 65 vuotta vanhan. Muistaakseni äidilläni oli Denise Robinsin kirjoja hyllyssään. Hametta ei tule juuri pidettyä. Yleensä pistän mekon päälle juhliin. Harvemmin talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi, Mai!
      Niin se aika menee, monet lempikirjani on kirjoitettu jo 1930- ja 40-luvuilla. :) Minulle tulee välillä sellainen nostalgiakuume, että tekisi mieli pukeutua talvellakin pitkiin hameisiin ja villatakkeihin, alle vain pitäisi panna monta kerrosta vaatetta, jotta ulkona tarkenisi.
      Myrskyvahingotonta tiistaita sinulle!

      Poista
  9. Kiitos ihanasta kirjavinkistä. Juuri tuollaista tässä ajassa tarvitaankin. Aikaa ja mahdollisuutta pysähtyä ja antaa itselle lupa sukeltaa toiseen todellisuuteen edes hetkeksi. 🤍
    Kiitos myös upeista ja seesteisistä kuvista 🤎
    Ja kyllä meitä jouluttajia on muitakin ;) Joulun odotus, kynttilän liekki, pimenevät illat auttavat rauhoittumaan.

    Kaunista elokuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kommentistasi, Satu! 🤍
      Valitsemani kirja ei siis ollut "korkeakirjallisuutta", mutta se oli sopivan paksu ja tarinaltaan rauhaisa - lukukokemus oli kerrassaan rentouttava.
      Tunnelmallista elokuuta... matkalla kohti syksyä ja joulua! :)

      Poista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!