Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

24.4.2024

Oikeustaju koetuksella
"Eläinlääkäri lopetti leikatun ja sirutetun kollin tiineenä naaraskissana."

Rotukissan vieminen omistajansa mökkipihasta ja kissan lopettaminen ei etene oikeuskäsittelyyn. Poliisi tutki tapausta varkautena, vahingontekona ja tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena, mutta aluesyyttäjä jätti syytteet nostamatta.

(...)

Syyttäjän mukaan asiassa olisi todennäköiset syyt nostaa syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hän ei nostanut syytettä, kun katsoi teon kokonaisuutena arvioiden vähäiseksi. Syyttäjä toteaa, että lemmikki on omistajalleen arvokas, mutta oikeudellisesta näkökulmasta kyse on ollut arvoltaan vähäisen eläimen lopettamisesta.

(Savon Sanomat, uutinen paperilehdessä 23.4.2024, Ylen uutinen samana päivänä täällä)


Tavallisen ihmisen oikeudentajun näkökulmasta syyttäjän päätös on väärä. 

Näkemykseni tästä tapauksesta perustuvat tiedotusvälineissä olleisiin uutisiin. 

Leppävirralla elokuussa 2022 meni moni asia pieleen. Ensin kaksi yksityishenkilöä ottaa yksityisen loma-asunnon pihalla syliinsä sirutetun uroskissan, "kertoo" kissaansa etsivälle omistajalle pyydystäneensä tiineen kulkukissan, toimittaa kissan eläinlääkärin vastaanotolle, jossa valvontaeläinlääkäri tekee päätöksen kissan lopettamisesta. Hän "arvioi kissan olemusta", mutta ei tarkasta, onko kissalla sirua. Valvontaeläinlääkäri pyytää työvuorossa ollutta eläinlääkäriä lopettamaan kissan ja siinä vaiheessa, kun omistaja, joka on valvontakameran kuvasta nähnyt kissansa pyydystämisen, ehtii vastaanotolle, kissa on jo lopetettu.

Nyt tietysti joku sanoo, että kissat saavat ulkoilla vain tarhassa tai valjaissa...

Järjestyslaki ei velvoita pitämään kissaa kytkettynä taajamien ulkopuolella. Eläinsuojelulaki (5 §) velvoittaa kissanomistajaa pitämään huolta eläimestä ja kieltää kissan hylkäämisen. Metsästyslain (85 §) mukaan villiintynyt kissa on rauhoittamaton eläin. Kissan laiton tappaminen voi kuitenkin olla esimerkiksi eläinsuojelurikos tai vahingonteko.

Tässähän oli kyseessä hoidettu kissa, jonka ulkoilua omalla mökkipihalla omistaja seurasi.

Loma-asunto ja sen piha ovat kotirauhan suojaamia alueita. Yksityiseen pihaan ei saa mennä ilman lupaa... ei edes silloin, kun naapureilla on perusteltua syytä uskoa, että pihassa säilytetään heiltä varastettuja tavaroita. Suonenjoella (kyllä, Savossa tämäkin :)) on tutkittu erikoista tapausta, jossa kuopiolaismiehen epäillään varastaneen satoja postilähetyksiä jopa 20 vuoden ajan. Kirjeiden, lehtien ja korttien lisäksi miehen hallusta on löydetty peräkärryjä, venetrailereita, ruohonleikkureita ja muuta anastetuksi arveltua omaisuutta.

Kaikki olemme sitä mieltä, että kissat eivät kuulu luontoon. Toivottavasti ainakaan nämä villikissojen pyydystäjät eivät ole enää tulevaisuudessa yhtä "virkaintoisia". Eläinlääkäreiden toiminta oli syyttäjän mukaan huolimatonta. Heidän virkavelvollisuutenaan olisi ollut selvittää kissan alkuperä tarkemmin. Heidän olisi myös pitänyt tarkastaa, onko kissalla sirua. Syyttäjä ei pitänyt laiminlyöntiä vähäisenä.


Minusta kissan rahallinen arvo ei ole tässä olennaista.

Monille ihmisille lemmikkieläin on rakas perheenjäsen.

Voin vain toivottaa Lutu-kissan omistajalle jaksamista.

 

14 kommenttia:

 1. Siis....mitä....nyt en pysy nahoissani. Taas on kissavihaajat olleet silmät kiiluen jakamassa oikeutta...yksityis pihalta ja lääkäri..nyt tähän K-18v jatkoa. Mutta herttainen kisu kuvassa.

  VastaaPoista
 2. How very sad and emotional for the cat owner!

  VastaaPoista
 3. Aivan käsittämätön juttu. Kurja kohtalo kissalla.

  VastaaPoista
 4. Ihan hirveä tapaus! Naapurit ei tosiaan aina ole niitä mukavimpia ihmisiä, ikävä kyllä. Mitä iloa on siruista, jos ne eivät kiinnosta niitä ihmisiä, joita ne todellakin pitäisivät kiinnostaa.

  VastaaPoista
 5. Olipa todella surullinen ja ilkeä tapaus ja niin turha lemmikin lopetus.

  VastaaPoista
 6. So sad story...
  If chips are obligatory, verifying them should be too !
  Have a cozy day !
  Anna

  VastaaPoista
 7. Tämä oli hirveä vääryys.Lemmikit ovat perheenjäseniä ja on aivan kamala tapaus

  VastaaPoista
 8. Poor cat! It was a terrible incident.

  VastaaPoista
 9. 🐈 Sini, T.K., Sartsa, Maatuska ja Enkuli. Erityiskiitos tämän postauksen kommentoinnista! 💖 A special thank-you to you, Helen, Anna and Nadzda, for commenting this post! 🐈

  VastaaPoista
 10. I hope the owner has the strength to
  to recover.
  Is very sad.
  I love cats, because of a problem I never had again
  I wanted to have animals.
  I prefer to look at those in nature.

  VastaaPoista
 11. Your watercolors are beautiful!
  This year I want to see if I can paint some watercolors.
  for some friends.
  By the end of this year I want to see if I can send it to you too.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 🐈 Thank you very much for your kind comments, dear Janicce! 💖
   In the case of the poor cat, many things went wrong and badly, and I must say I don't know how I would cope with it, if I were the owner.
   About the watercolour images, they are not real paintings, they are images created by an image generator. I really appreciate those who can paint beautiful aquarelles themselves. (I'm not one of them at the moment.) I'm very much looking forward to seeing your paintings! 🎨

   Poista
 12. Oh dear, this is terrible. The vet is negligent in not checking for a chip. I am not a pet person, but understand the love people have for their pets. I wish the family comfort.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your comment, Lorrie! Yes, this was one of the countless sad, and wrong, things that have happened recently. I do hope the owner is not alone in his pain.
   Happy Pentecost Sunday!

   Poista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!