Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

2.3.2024

Machiavelli

 


Mahtaako johtua vanhuudesta vai mistä, mutta eilen seurasin haikealla mielellä, kun Sauli Niinistö ja Jenni Haukio viimeisten kättelyjen jälkeen poistuivat Presidentinlinnasta siviiliautolla. Heillä oli mielessään varmasti helpotusta kahden presidenttikauden päättymisen jälkeen. Lämmin kiitos tehdystä työstä heille ja menestystä uudelle presidenttiparille.

Minulla oli tämän päivän m-kuvaksi jo toinen ehdokas, mutta valitsin lennossa Machiavellin Ruhtinaan, josta eilen paljon puhuttiin. :) Tämä poliittisen kirjallisuuden klassikko on kuulemma myös Suomen presidenttien lempilukemistoa. Kirja täytyykin nyt lukea uudelleen. Täytän sillä Helmet-lukuhaasteen kohdan 46: Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta. Ruhtinas kävisi muihinkin kohtiin, esim. 28: Kirjailija on Välimeren maasta tai 29: Kirjassa valehdellaan tai 37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita... :) Vuonna 1532 painettu teos kiellettiin paavi Paavali II:n aikana 1559. Kirjasta tuli kuitenkin menestysteos valistusajasta alkaen.

Ketäpä ei vapaus, itsenäisyys, kansanvalta ja kansallinen eheys kiinnostaisi, joten postaukseni loppuu, kuten tämä Machiavellin Lorenzo de' Medicille kirjoittama ohjekirjakin, Petrarcan komeisiin säkeisiin:


Virtú contro a furore
Prenderà l'arme, e fia el combatter corto;
Ché l'antico valore
Nell'italici cor non è ancor morto.


(Kyvykkyys tarttuu aseisiin mielivaltaa vastaan
ja taistelu on loppuva lyhyeen,
sillä entinen urhoollisuus 
ei ole vielä kaikonnut italialaisten sydämistä.)