Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

03/02/2019

30: Kirjan kannessa on kaupunkimaisema - Happy February!Helmet-lukuhaasteen kohtaan 30 tarvitaan siis kirja, jonka kannessa on kaupunkimaisema. Tämä amerikkalainen painos Colin Dexterin (1930 - 2017) kirjasta The Remorseful Day (1999, suom. Katumuspäivä, 2000) täyttää vaatimuksen juuri ja juuri. :) Kansikuvassa näkyy Oxfordin yliopiston keskeisten rakennusten kattoja, näkyvimpänä Radcliffe Cameran (osa Bodleian Librarya) komea kupoli.

TV:n Komisario Morse -sarja on ollut suosikkini jo pitkään, ja esimerkiksi puhelimessani on joskus ollut Barrington Pheloungin säveltämä tunnusmusiikki soittoäänenä. Minulla on kaikki TV-sarjan jaksot DVD:llä, mutta sarjan pohjana olleita kirjoja vain kaksi... enkä taida hankkia niitä lisää.

Osallistun näillä kirjapostauksilla myös Main Kirjahyllyn aarteet -haasteeseen. Tämä kirja sopii haasteeseen erityisen hyvin, koska kirjan välistä löysin "valokuvan", jota en lainkaan muistanut omistavani. John Thaw'n kuva (siinä on nimmarikin! :)) ei ole oikea valokuva vaan varmaan netistä tulostettu. En muista koskaan printanneeni mitään valokuvapaperille, joten tästä kuvasta voinen kiittää IT-lahjakkaampaa jälkikasvua. :)

Katsoin "Katumuspäivän" tätä postausta varten. (Se on sarjan viimeinen jakso.) Kuten arvata saattaa, kaksituntisessa elokuvassa oiotaan mutkia kirjaan verrattuja ja jätetään joitakin henkilöitä tarinasta pois. Kirjan mainoslauseiden mukaan Chicago Sun-Times -lehti on kirjoittanut, ettei Morsea todella tunne, jos ei ole lukenut kirjoja ja että sarjaa katsoneet varmasti arvostavat kirjojen henkilöhahmojen syvyyttä. No jaa, ainakin tämän viimeisen kirjan perusteella Morse ja kollegat ovat miellyttävämpiä TV:ssä kuin kirjoissa. Sekä Morse, poliisitarkastaja Strange että ylikonstaapeli Lewis käyttävät kirjassa paljon aikaa (minusta) turhaan väittelyyn (esimerkki: kirjan alussa käytetään melkein 14 sivua siihen, että Strange pyytää Morsea tutkimaan selvittämättä jäänyttä murhaa) ja mm. arvioivat joitakin alaisiaan melko halventavasti.

Vaikkakin hivenen äreä, TV:n Morse on humaani, moraalinen ja romanttinen. Kirjan Morse panttaa tietoja alaisiltaan, teettää turhaa työtä ja tuntuu ihastuvan varsinkin vääriin naisiin... sometimes only for a brief term, yet sometimes throughout Michaelmas and Hilary and Trinity... Hyvin oxfordilaista sanaleikkiä. :)From: Inspector Morse S8 E5


Kuitenkin Morsen tähän viimeiseen juttuun liittyvien toimien motiivi paljastuu kirjan lopussa paljon jalommaksi kuin TV-elokuvassa eikä hän alun perinkään omi juttua itselleen, komisarioksi pyrkivän Lewisin harmiksi, kuten TV-sarjan yksinkertaistetussa tarinassa.


From: Inspector Morse S8 E5


Morse rakastaa piilosanaristikkoja, oikeinkirjoitusta ja sivistyssanoja, ja niin teki varmaan Dexterkin. Kirjassa vilahtelee sanoja kuten prolegomenon, pterophobia, stichomythia ja sesquipedalian. :)


Kirjassa oikoluetaan. :)


Kesällä 1998 sekä komisario Morse että poliisitarkastaja Strange, vanhat ystävät, ovat jo lähellä eläköitymistä. Varsinkin Morsen terveys on huono. Puutarhabloggaajana huomaan mielelläni, että luonnon kauneus ja esimerkiksi kukat ovat tulleet Morselle entistä tärkeämmiksi. :) Hän on myös alkanut tarkkailla puutarhansa lintuja. Luin hiljattain kirjailija Merete Mazzarellan haastattelun naistenlehdestä. Mazzarellan mukaan vanhat ihmiset pitävät jostakin syystä erityisesti linnuista. Huomaan itsestäni, että ikääntymisen myötä on enemmän aikaa ja entistä suurempi tarve huomata luonto ja sen kauneus. Linnut taitavat olla helpoimmin havainnoitavia "luontokappaleita", yhdessä oravien kanssa. Siinä Mazzarella on varmaan oikeassa, että "luonto tuo lohtua, kun ihminen havahtuu ajattelemaan, että omaan kuolemaan ei välttämättä ole enää pitkä aika. Sitä miettii, että onneksi sentään tämä jää jäljelle."


From: Inspector Morse S8 E5


Punertaa taivas
Raskaasti kuolee
Pois länteen päin
Ei tuntea voi, ei kuulla, nähdä
Ei löytää enää
Toivoa vailla mailleen
Painuu katumuksen päivä


Sekä kirjassa että TV-elokuvassa lausuttiin viimeinen säkeistö englantilaisen runoilijan A. E. Housmanin (1859 - 1936) runosta "How Clear, How Lovely Bright". (Kääntäjän nimeä en tiedä.)


How clear, how lovely bright,
How beautiful to sight
Those beams of morning play;
How heaven laughs out with glee
Where, like a bird set free,
Up from the eastern sea
Soars the delightful day.

To-day I shall be strong,
No more shall yield to wrong,
Shall squander life no more;
Days lost, I know not how,
I shall retrieve them now;
Now I shall keep the vow
I never kept before.

Ensanguining the skies
How heavily it dies
Into the west away;
Past touch and sight and sound
Not further to be found,
How hopeless under ground
Falls the remorseful day.


From: Inspector Morse S8 E5


Mukavaa helmikuuta kaikille!
Alla olevissa kuvissa helmikuun kuvia saamissamme seinäkalentereissa.
Happy February!
Buon mese di febbraio! 
A heartfelt thank you to S. and K.! :)28 kommenttia:

 1. Monia intensiivisiä hetkiä on tullut vietettyä arvoisan komisario Morsen seurassa, ei kuitenkaan kirjojen vaan tv - elokuvien välityksellä. Tämä kirja-analyysi on monitahoinen, eikä välttämättä innosta lukemaan Morse-tarinoita, sillä haluan säilyttää karhean sympaattisen Morse-hahmon mielessäni. Tämä kirjaesittely on kiinnostava, sillä usein nykyisin kohtaa elokuvassa hahmon, johon on tutustunut kirjassa, eikä hahmo vastaa läheskään kirjan luomaa mielikuvaa. Ja tässä on siis toisinpäin. Hyvä kirja numeroksi 30!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Pirkko! Minulla on Morse-kirjoista ensimmäinen ja viimeinen enkä tosiaan ole kovin kiinnostunut lukemaan muita, vaikka nämä hyvin kirjoitettuja ovatkin. Kirjojen Morsen piirteistä minulta jäi mainitsematta melkein jatkuva Glenfiddich-viskin ja oluen siemailu. Ei ei, parempi katsoa sympaattista TV-Morsea. :)

   Poista
 2. Kivoja seinäkalenterikuvia.
  Oikein hyvää helmikuun jatkoa myös sinulle Sara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko!
   Mukavaa uutta ja lumista viikkoa!

   Poista
 3. Have a lovely week,dear Sara!I will try reading more books this year...Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hugs to you, Maristella! Reading helps us through the hard times and makes the happy times even happier. :)

   Poista
 4. I don't particularly enjoy detective stories or TV series but I did enjoy watching Morse. I definitely won't be reading the books after your analysis. Happy reading!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The books are well written but not as enjoyable as the TV series. :)
   Happy hiking, Helen!

   Poista
 5. I am not familiar with the series or book though but enjoyed thoroughly this interestingly beautiful post dear Sara !
  I was also fond of an old t.v series in which a lady solved murder mysteries though at the moment name of it has slipped from my mind

  You shared your affection for book and show so vividly as it sounds so appealing :)

  A sober decent detective falls for wrong woman, This part of story brings the gravity in topic

  EitherI have observed that some people find peace in nature when they are old are forced to stay away from crowd due to agging issues

  But I LOVED nature since i came into my senses
  I remember I was in my early teens when I found hills around my village, trees stream and birds talking to me!
  They were very first source of inspiration for my poetry :)  I LOVED the poem dear Sara!
  Thank you so much for sharing your beautiful heart!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much for your lovely comment, dear Baili!
   I can easily believe that you loved nature from the early age; the beauty and the sensitivity can be seen everywhere in your blog. :)
   Hugs and blessings!

   Poista
 6. Hej Sara!

  Komisarie Morse har jag njutit av många timmar framför TV;n, dock inte i bokform. Engelska deckare håller en hög nivå rent generellt. De är kluriga, intellektuella och frossar inte i våld. Det uppskattar jag. Har nyss avslutat den senaste boken av Elisabeth George, en förnäm engelsk deckarförfattare men nu tycker jag hon börjar bli alltför långrandig. Vi får se om jag orkar med nästa bok, hon är produktiv så det kommer säkert flera.

  Kram!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Gunilla ja kiitos kommentistasi!
   Minä olen tutustunut englantilaisiin dekkareihin lähinnä TV:n välityksellä ja monista brittisarjoista pidän todella. "Nordic Noir" taas on minulle aivan liian synkkää, mutta hiljattain törmäsin lajityyppiin nimeltä "Scandinavian Blue Sky". :D "Murha Sandhamnissa" (Morden i Sandhamn) on esimerkki siitä.
   Täytyy kyllä tutustua Elisabeth Georgen kirjoihin - kuulostavat mielenkiintoisilta.
   Iso halaus! :)

   Poista
 7. Haasteeseen on keksitty aika kivoja tehtäviä, kuten tuokin että kannessa pitää olla kaupunkimaisema 📗

  Vanha kunnon Morse, meilläkin on sarjaa DVD:inä vinot pinot. Mieheni on saattanut lukea kirjoina, minä en ole. Mahtavan hieno postaus, Sara, kiitos paljon 🌹 Oletko katsonut Nuori Morse - sarjaa ? En siitä kovasti innostunut. Ehkä jää pian alkavat jaksot katsomatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Rita! 😊
   Tämä lukuhaaste on todella hauska ja innostava.
   Olen katsonut luultavasti kaikki jaksot sekä Lewisista että Endeavourista. Osa oli hyviä, osan olen mielelläni unohtanut. Jotenkin tuntuu, että näissä sarjoissa on pyrkimystä liialliseen erikoisuuteen: yläluokan turmeltuneisuus, pakanalliset riitit, yliluonnolliset tapahtumat yms. eivät minua viehätä. 😀 Mutta odotan kyllä Nuoren Morsen uutta kautta!
   Mukavia talvipäiviä! ❄🛷☕

   Poista
 8. I love 'Inspector Morse' Sara as well. The actors are excellent. Has the next season appeared?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It's lovely to hear that also you like Morse, Nadezda. The sixth season of 'Endeavour' will be aired very soon in the U.K. Let's hope in the other countries too...

   Poista
  2. As you know inspector Morse 'trained' his sergeant Lewis, then in the series of 'Lewis' Lewis worked with his sergeant Hathaway acted by Laurence Fox. It was a 'dynasty' of police inspectors. Now Laurence Fox plays as minister in 'Victoria', series about queen Victoria and her husband prince Albert.
   As you see I'm fond of British series ;-).

   Poista
  3. 'Inspector Hathaway' would be a great idea. :)

   Poista
 9. I am a fan if the British atmosphere of such series. It's nice to see all your masterpieces of photography I had missed for the last months. Hugs from France! Sandrine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, Sandrine!
   The British police procedurals are indeed very good. And now I have seen an interesting French one too. :) It's a pity there were only two seasons of "L'Art Du Crime"!
   Hugs to France! :)

   Poista
 10. We enjoy watching Morse on television and I have not read any of the books. Just now we are watching Endeavour, which features a very young Morse. Interesting to see how the character develops.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your comment, Lorrie!
   I have followed "Morse", "Lewis" and "Endeavour" and am now waiting for the sixth season of Endeavour. :)

   Poista
 11. A wonderful series - I enjoyed it too, but have not read the books. I shall look for them - thank you for the great review. Lovely photos, too. xx Karen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, dear Karen! Happy reading! xx

   Poista
 12. My husband also follows Morse's adventures.
  Buone letture e buon Febbraio! xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morse seems to have a wide audience.
   Buon weekend e buone foto! :)
   xx

   Poista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!