Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

08/02/2019

12: Kirja liittyy Isoon-Britanniaan

Hei taas! Helmet-haasteen kohta 12 taitaa olla yksi helpoimpia. :) Hyllystäni olisin voinut valita tämän kirjan...
... tai tämän...
... tai vaikkapa tämän:
Ruokaostoksilla marketissa kuitenkin tuli vastaan Agatha Christien salanimellä Mary Westmacott kirjoittama Ruusun aika (julkaistu ensimmäisen kerran 1948 nimellä The Rose and the Yew Tree), ja koska en ollut koskaan lukenut "Westmacottia", ostin pokkarin 3,95 euron hintaan. Pidin myös kirjan kannesta. :)
Onneksi en lukenut takakannen tekstiä. Siinä nimittäin lukee:

St. Loon linna ei totisesti ollut tästä maailmasta. Vanhanmustine muureineen se oli ylpeä ja suljettu kuin aristokratia itse. Kuin sadun prinsessa oli siellä asuva tyttökin, viehkeä Isabella. Kun John Gabriel, kieltämättä hieman rahvaanomainen seikkailija ja poliittinen onnenonkija tuli kaupunkiin ja näki Isabellan, hän ei enää voinut ajatella mitään muuta. Rakkauden ja vihan, koston ja omistamishalun huumaannuttamana Gabriel vannoi että vielä hän sen aatelistytön ottaa...

Kuka näitä tekstejä oikein kirjoittaa? :) Noin kuvattuna kirja kuulostaa kioskikirjallisuudelta huonoimmillaan. Jos olisin lukenut tekstin, en olisi kirjaa ostanut. Politiikkaan pyrkivä John Gabriel ja cornwallilaisessa linnassa asuva Isabella Charteris muodostavat eräänlaisen parin, mutta Ruusun aika kuvaa varsin kiinnostavasti myös sodanjälkeistä kuningaskuntaa ja heinäkuun 1945 parlamenttivaaleja, joissa Attleen johtama Työväenpuolue sai murskavoiton Churchillin konservatiiveista (alahuoneen paikat 393 - 197). Kirjassa tarkastellaan luokkayhteiskuntaa, pohditaan kuolemaa ja elämän mielekkyyttä, hyvän poliitikon ominaisuuksia... Konservatiivipuolueen ehdokas Gabriel on varsin älykäs ja tosipaikan tullen herrasmies, työväenluokkaisesta taustastaan huolimatta. :)

Shakespearen tuotannon tuntemisesta on iloa kirjaa lukiessa. Kirjan alkuperäinen nimi The Rose and the Yew Tree (Ruusu ja marjakuusi) ja alun lainaus sen sijaan ovat T.S. Eliotin (pitkästä) runosta "Little Gidding", johon kirjassa viitataan useassa kohtaa.


...
We die with the dying: 
See, they depart, and we go with them. 
We are born with the dead: 
See, they return, and bring us with them. 
The moment of the rose and the moment of the yew-tree
Are of equal duration. A people without history
Is not redeemed from time, for history is a pattern 
Of timeless moments. So, while the light fails 
On a winter's afternoon, in a secluded chapel
History is now and England.
...


"Ruusun aika ja marjakuusen aika ovat yhtä pitkät." Viittaakohan lainaus kirjassa tarinan päähenkilöihin? Englantiin ja sotiin? Ruusuun kauneuden ja rakkauden ja toisaalta marjakuuseen elämän ja kuoleman symbolina?

Agatha Christien teoksista on tehty niin paljon elokuvia ja TV-sovituksia, että kirjaa lukiessa alkaa automaattisesti kuvitella tapahtumapaikkoja - vanhoja, upeita taloja puutarhoineen, aurinkoista merenrantakaupunkia lokkeineen ja matkailijoineen, ruusupenkkejä ja teekutsuja, vistiotteluita ja tanssiaisia - sekä päähenkilöitä, joiden ulkonäköä kirjassa kuvataan osuvasti.

Loppuun yksi lempikuvani: kuihtuvat tulppaanit ovat naamioituneet kurjenmiekoiksi. :)


42 kommenttia:

 1. On ollut sinua niin ikävä enkä löytänyt sinua enää instastakaan kun palasin sinne pitkän ajan kuluttua. Mukavalta kuulostaa tämä haaste. Luet varmaan paljon myös italiaksi?? Onnellista kevättä & haleja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Sametti! :)
   Haaste on tosiaan innostava, ja "rytmitetty" lukeminen on virkistänyt tässä keskitalven kylmyydessä. - Italiaksi lukeminen on helpompaa kuin englanniksi.
   Ihanaa kevään odotusta! <3

   Poista
 2. Thank you for these reading ideas, Sara. I keep them in a little corner of my mind for the holiday time. The title by Agatha Christie is one have not read yet, an interesting suggestion. As for the tulips, they are gorgeous and I couldn't resist enlivening my interior with the delicate colours of a bunch I bought yesterday.
  Hugs from France! Sandrine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Sandrine!
   Some (Finnish) book bloggers didn't find the book very interesting, but I liked it.
   Have a lovely weekend! Hugs!

   Poista
 3. Pitäis lukea ehdottomasti enempi....

  Hyvää viikonloppua Sara :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :) Olen todella tyytyväinen, että tämän vuoden alusta olen lukenut paljon enemmän kuin aikaisempina vuosina. Hyvää viikonloppua sinne teille ihmisille ja koirille!

   Poista
 4. Hej Sara!

  Du är klok som håller dina utomordentliga språkkunskaper vid liv genom att läsa engelsk litteratur. Jag gjorde det ofta i yngre dar men har tappat bort det på vägen, ångrar mig för min engelska börjar bli dålig. Agatha Christie är en författare som aldrig går ur tiden, alltid läsvärd!

  Vilket vackert foto av utblommade tulpaner, tummen upp för den bilden!

  Kram!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiitos paljon, Gunilla! :)
   Ehkä erityisesti se, että suomeksi on kuitenkin paljon pienempi valikoima kirjallisuutta tarjolla kuin englanniksi ja vaikka italiaksi, innostaa yrittämään lukemista muillakin kielillä.
   Ihanaa viikonloppua! Halaus!

   Poista
 5. Great photos. Have a blessed day and a wonderful weekend. Madeline

  VastaaPoista
 6. Valitettavasti viime aikoina on tullut luettua aika vähän.
  Mukavaa alkanutta viikonloppua ja helmikuun jatkoa Sara. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhakirjojen tutkiminenkin lasketaan lukemiseksi... 😊😊
   Ihanaa viikonloppua, Kruunu Vuokko!

   Poista
 7. You are a literary scholar of the first order, Sara - and the tulips are lovely. I can't wait until we can see them again.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, David! :D
   Do you have (much) snow now?
   We have about 70 cm of it, so I don't even think of flowers yet...

   Poista
 8. Sara our reading genre are entirely different. I would have definitely read "Notes from a Small Isle", before any Agatha Christie. I love Bill Bryson books.
  I too have loved the pic of your gorgeous tulips. I live in hope that I will see them frozen in ice as of a year or two ago.
  I have a blogging friend in Calgary. It is so cold there at present that she has made coloured ice balls for her garden.

  http://alexmac2008.blogspot.com/2019/02/colorful-cold-february-6-2019.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh Helen, I too enjoy very much reading Bryson (you can guess it from the pink memo notes attached). :) "Westmacott" was something new and it made me interested.
   You mentioned Calgary... We Finns have been very much remembering the 1988 Winter Olympics recently because of a sudden death of a Finnish sportsman. He won three gold medals there.
   I visited Alexandra's blog. The ice balls look fabulous. :)

   Poista
  2. Sara, I am so sorry to hear of the passing of one of Finlands sportsmen. Glad you also loved the iceballs. I've duly noted the pink memos!

   Poista
 9. Marwick näyttää kiinnostavalta, mutta Ruusun aika-kirjan kansi on houkutteleva. Osuisiko jompi kumpi eteeni... Hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kuvissa näkyvät kirjat on ostettu Suomesta. Marwick on täyttä asiaa. :)
   Oikein mukavaa viikonloppua!

   Poista

 10. Beautiful tulips, Sara!


  VastaaPoista
 11. Hauska lukea arvostelu Christien salanimellä kirjoittamasta teoksesta. En ole näitä Westmacot-kirjoja lukenut, kun ne ovat kuulostaneet niin, kuten sanoit kioskikirjallisuudelta, mutta ehkä voisin kokeilla jotakin, koska brittiläisen elämäntavan kuvaukset ovat kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aino!
   Tätä ei ehkä pidetä parhaana Westmacott-kirjana, mutta luin sen mielelläni ja vieläpä aika nopeasti, koska halusin ymmärtää tarinan lopun. :)
   Lukuiloa!

   Poista
 12. I read England: An Elegy a long time ago and loved it so much! I'd really like to read more by Scruton; he makes me think!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It's a very interesting book.
   Thank you for your comment, GretchenJoanna!

   Poista
 13. Belli I tulipani...buona domenica! xx

  VastaaPoista
 14. I enjoy Bill Bryson. Don't know this book but he wrote some good volumes about Australia and the Appalachian Trail in America.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your comment, Jason! Bryson's books are informative, helpful and very entertaining.

   Poista
 15. Eräs Bill Brysonin kirja on lukulistallani, täytyy lukea se pian, nyt kun sinäkin suosittelet Brysonia :) Mukavaa sunnuntain iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuiloa, Piparminttu, ja mukavaa alkanutta viikkoa! :)

   Poista
 16. Iso-Britannia minullekin mieleen 🇬🇧 Onpa erikoinen juttu tuo Ruusun aika, in more ways than one.🌹
  Juuri vietettiin lukurauhan päivää, minulla nyt muut asiat viikonloppuna pyöritettävinä. Lukeminen jäi.
  Postauksesi ilahdutti ja tuli tarpeeseen, eli kirjannälkään 📚 🙂 Ihanaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Rita, oikein hyvää uutta viikkoa! 🙂
   Eilen oli tosiaan Lukurauhan päivä, hieno keksintö. Muutenkin lukemisesta tuntuu olevan paljon tiedotusvälineissä näinä viikkoina.
   Carry on carrying on! 😁

   Poista
 17. That Bill Bryson book was our bookclub book last year and gave us all a few laughs!
  Wren x

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. An excellent choice. :) Happy blogging, Wren! xx

   Poista
 18. I love you tulips 🌷🌷🌷

  VastaaPoista
 19. It's so good to have great books, Sara, and FLOWERS for sure!

  Hugs from here, Ida

  VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!