Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

20/02/2019

17: Kirjassa on kaksoset - Lupins, *dreaming of P.E.I.*

Minkä kirjan löytäisin hyllystäni Helmet 2019 -haasteen kohtaan 17? No, ensimmäiset mieleen tulleet kaksoset olivat Vihervaaran Annan lapsia, ja minulla on kirjojen valinnassa periaate, että ensimmäisenä mieleen tullut vaihtoehto on paras vaihtoehto.

Anne of Ingleside (suom. Annan perhe, 2002) on Annan elämästä kertovan tarinan kuudes osa, mutta se on kirjoitettu kahdeksasta kirjasta viimeisimpänä. Alkuteos julkaistiin vasta 1939, kun kuusi ensin kirjoitettua kirjaa julkaistiin vuosina 1908 - 21. Minulla on tästä kirjasta vain italiankielinen versio, La grande casa.
Minulla oleva laitos ei kirjana ole erityisen houkutteleva. Kannen kuvitukseen olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota... Eivätkä kaikki Anna ja Gilbert Blythen lapset ole punatukkaisia. :) Kaksoset Anne (Nan) and Diana (Di) ovat kirjan alussa noin viisivuotiaita. Diana punatukkaisena muistuttaa äitiään, mutta Annella on ruskeat silmät ja hiukset.
Sivuhuomio: Kuten kirjan lopussa olevista luetteloista näkyy, Italiassa julkaistaan vielä paljon vanhoja nuortenkirjaklassikkoja sekä lapsillle ja nuorille tarkoitettuja versioita antiikin mytologiasta, keskiajan runoudesta yms.

Anna-sarjan sankari on siis englanniksi Anne ("with an e"), suomeksi puhutaan kai aina Annasta, mikä tavoittaakin alkuperäisen idean hyvin. Italiassa kirjasarja tunnetaan nimellä "Anna dai capelli rossi" (siis "punatukkainen Anna"), mutta tässä minulla olevassa käännöksessä (vuodelta 1992) puhutaan Annesta. Pidän tässä laitoksessa myös siitä, että alaviitteissä kerrotaan (italialaiselle) lukijalle englanninkielisen maailman historiasta, ruokaperinteistä, kirjallisuudesta, jne. ja selitetään sanaleikkejä, esim. sanojen Blythe ja blight välillä.

Anna-sarjan juoni lienee useimmille tuttu tai löytyy helposti netistä. Tässä vaiheessa Anne ja Gilbert ovat muuttaneet isompaan taloon. Kirjassa kuvataan kuusilapsisen perheen vilkasta elämää. Anna kuulostaa täydelliseltä äidiltä, hän on aina ymmärtäväinen, viisas, hellä... ja kauniskin. Taloudenhoidosta vastaa suurelta osin kodin hengetär Susan, joka valmistaa maukkaita ruokia joka tilanteeseen.

Kirjan alussa kuvataan perheen elämää yleisemmin, esimerkiksi miten selvitään hankalan tädin pitkästä vierailusta. Varsinkin isoimpien lasten (Jem, Walter sekä kaksostytöt) seikkailuista kerrotaan yksityiskohtaisemmin. Huomio kiinnittyy siihen, kuinka Blythen lapset, jotka ovat kotonaan tottuneet aina totta puhuviin ihmisiin, joutuvat usein vilpillisten koulu- tai muiden kavereiden huijaamiksi. Onneksi mitään liian kamalaa ei kirjassa satu, mutta monilta harmeilta olisi vältytty, jos lapset olisivat puhuneet vanhempiensa kanssa mieltä askarruttavista asioista. :) Jopa täydellisen parin, Annan ja Gilbertin, liitto uhkaa säröillä, kun puhuminen ja toisen huomaaminen on hetkeksi unohtunut.

Kirja on viihdyttävää luettavaa aikuisellekin, mutta ei kirjasarjan paras. Siinä missä Montgomery parhaimmillaan tekee tarkkoja huomiota ihmisluonnosta, tässä kirjassa esimerkiksi Naisyhdistyksen tilaisuudessa juorutaan 12 sivun verran yhteen menoon, mikä minusta oli aika puuduttavaa luettavaa.

Anna on aikuisenakin sukulaissielumme. :) Hän rakastaa puutarhoja eikä Gilbertin mukaan voi olla ostamatta kirjaa, jonka nimessä on sana "puutarha". Luontoa ja maisemia kuvataan kauniisti, kuten Montgomeryn kirjoissa on tapana. Kirjan alussa Anna vierailee rakkaassa Avonleassa...

Lì ogni luogo le evocava un gradito ricordo. E nei giardini della memoria fiorivano le rose dei mille ieri.

Oi, ihanuutta! Etsin yllä olevaa kohtaa englanniksi ja Project Gutenberg tarjoaa meille luettavaksi koko kirjan! Wikipedian L. M. Montgomery -artikkelin yhteydessä on linkkejä myös äänikirjoihin.

Every spot she looked upon had some lovely memory. There were haunted gardens here and there where bloomed all the roses of yesteryear.

Vihervaaran Anna on aina ajankohtainen. Vuonna 2017 ilmestyi ensimmäinen kausi uudesta "Anne"-sarjasta (myös nimellä "Anne with an E" ja suomeksi "Anna, A lopussa"), josta Netflixissä on nähty kaksi kautta ja kymmenosainen kolmas kausi ilmestyy tänä vuonna. On sanottu, että "Anne" on "the most stylish adaptation ever" ja alussa minäkin olin siitä aivan innoissani. Joidenkin arvioiden mukaan sarjasta on kuitenkin tehty liian nykyaikainen, liian "raflaava"... ja toisaalta poliittisesti korrekti tavalla, joka ainakin minua hieman ärsyttää. Näyttelijävalinnat ovat tietysti kiinnostava keskustelunaihe. "Matthew" ja "Marilla" ovat minusta hyviä, samoin Annan ystävä "Diana" on sopivan herttainen. :)

(Netflixistä puheen ollen, kehuttu "Juhlat" ("Russian Doll") viittaa usein Montgomeryn toiseen tunnettuun hahmoon, Uudenkuun Emiliaan, mutta tästä aiheesta en jatka sen enempää, koska jaksoin katsoa sarjaa kaksi jaksoa, mutta kolmas jäi jo kesken...)

Anna-kirjojen tapahtumapaikka Prinssi Edwardin saari (Kanadan itärannikolla) on kuvauksista päätellen ihastuttavan kaunis paikka. Koska se on tunnettu, paitsi Annasta ja Emiliasta, myös lupiineista (googlettakaa "prince edward island lupins" tai "lupines" :)), lisään tähän postauksen loppuun lupiinikuvia. Ne ovat vuodelta 2017. Se oli hyvä lupiinivuosi, kun taas vuosi 2018 ei ollut.

Olen ollut niin "Italian puutarhoissa" -sarjan lumoissa, että eilen illalla, kun vilkaisin ikkunasta ulos, hämmästyin kun ulkona ei ollutkaan vihreää vaan aivan lumista. Nyt melkein tuiskuttaa.38 kommenttia:

 1. I am quite fascinated that you are focused on Canada so much, Sara, What an obviously commendable thing to do! Anne of Green Gables is a veritable industry on Prince Edward Island. The homestead is a huge tourist attraction, especially for Japanese tourists who seem to be especially enamoured of Anne. I think it is time for you to visit yourself!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It would be lovely to visit Cavendish and its surroundings.
   We Finns love Canada! I think that despite the size difference, there are some important similarities between our countries.

   Poista
 2. Interesante Sara. La ilustración del libro se parece a los antiguos. Esas flores silvestres son una maravilla.
  Buen miércoles.
  Besos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muchas gracias, Laura! Un abrazo y buena semana!

   Poista
 3. Nuo lupiinit ovat todella kauniita.

  VastaaPoista
 4. Love it! Also the lupines

  VastaaPoista
 5. Your photos are great the flowers are just beautiful. Have a blessed day. Madeline

  VastaaPoista
 6. Anna onkin tuttu lähinnä televisiossa olleesta sarjasta Anna ystävämme. Toivottavasti muistin tuon nimen oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, "Anna ystävämme" on ollut monen lempisarja. :)

   Poista
 7. Oi tuota lupiinien värikirjoa! Siis ne ovat kotoisin Kanadan itärannikon saarelta - ja minä luulin niitä perusenglantilaisiksi! Kiitos tästä tiedosta1
  Vihervaaran Anna näyttää italialaisittain erilaiselta kuin muinoin lukemani Anna-hahmo, joka oli ihan mielikuvitukseni luoma. Anna-tarinat ovat kuitekin ajattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Lupiinien alkuperä onkin kiinnostava aihe. Lajeja on satoja, melkein kaikilla mantereilla, ja kaikista kauneimmin kukkivat taitavat olla hybridejä.
   Kuvassa olevan Anna-kirjan kannen Anna ei varmaankaan vastaa kenenkään kirjan lukeneen mielikuvaa. :) Tämä on kaunis tapa sanoa, että minusta kansi ei ole oikein hyvä.
   Keväistä uutta viikkoa!

   Poista
 8. Oh those lupines are so lovely, great photographs :)

  All the best Jan

  VastaaPoista
 9. I miss your fabulous pictures!That book looks interesting and pretty...Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, Maristella! Have a lovely week ahead!
   Hugs!

   Poista
 10. Anne of Green Gables begins a lovely series. I agree that the later books are not as good as the earlier ones, but L M Montgomery continued to write about her because people all over wanted more of Anne's stories.
  Although we live on the other side of Canada, we once visited PEI and I went to the Green Gables house that once belonged to Montgomery's aunt and uncle, and where she spent much time. It's a beautiful place, with lilacs blooming (in early June). I loved visiting other places mentioned in the books such as Cavendish Beach. It's a wonderful place.
  The lupin photos are so beautiful. Just a few more months until they bloom!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, Lorrie, for your interesting comment!
   It would be wonderful to visit Prince Edward Island.
   Almost four months to wait to see lupins blooming here. :)

   Poista
 11. Lupins! I love them, they are an impossible gardening dream for me here (just like peonies)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fortunately you have your magnificent roses, waterlilies, hibiscuses and camellias, Marcelo! :)
   By the way, interestingly the Wikipedia page about Lupinus has a lovely photo of "Ornamental lupins" from Ushuaia, Argentina. Well, the length of your country is about 3,650 km and the climate of that area is much cooler.

   Poista
 12. Dear Sara, thank you for sharing these amazingly beautiful lupins. They are the favourite flower of my daughter-in-law who is from, and now lives with my son and Grandson, on Prince Edward Island.
  Google translate did a poor translation of this post so I got a little lost in what you were writing. Never the less, I gather the book was about the life of Anne, Gilbert and family and I am sure very enjoyable. Happy reading.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, dear Helen, for your interesting comment!
   It must be wonderful to visit Prince Edward Island. :)
   I don't have the courage to translate the post with Google. :) It is indeed about "Anne of Ingleside". For my reading challenge, I needed a book where there are twins... and the first ones that came to my mind were the Anne's twin daughters Nan and Di. :)
   Have a lovely week ahead!

   Poista
 13. Riecco le tue fantastiche foto di Lupini!
  Buone letture, mia cara.
  Hugs!

  VastaaPoista
 14. Your pictures of the lupins are absolutely wonderful! I love these flowers which were the ones of my childhood in my great-grandmother's garden. I remember watching Anne of the green gables on TV many years ago and I had loved the story and setting. Hugs from France! Sandrine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, Sandrine!
   A great-grandmother's garden sounds wonderful. It must have been a lovely place. I hope it still exists...
   Hugs from Finland! Today it was sunny and warm: +3 C. :)

   Poista
 15. Gorgeous pics.

  Greetings from London.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Mario! It's lovely to hear from you!

   Poista
 16. Ihanan näköisiä lupiineja, vaikka täällä Suomessa niiden leviämistä kyllä yritetään rajata. Anna-kirjoja täytyisi taas jossain vaiheessa lukea,erityisesti nuo myöhemmin kirjoitetut kirjat olisi mmukava lukea. Kiitos vinkistä, mietinkin, mistä löytäisi kirjan,jossa on kaksoset, mutta Anna-kirjathan on oiva valinta.Annan elämässä kaksosia on riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Aino! Mekin olemme niittäneet pois komealupiineja tien varresta. Nämä kirjolupiinit ovat risteytyksiä, eivätkä juuri leviä luontoon. Minä olen hyvin ihastunut niihin.
   Olenkin jo huomannut, että sinä olet oikea nuortenkirjaklassikkojen asiantuntija. Lukuiloa!

   Poista
 17. Such lovely lupines, Sara! They grow wild here in Washington State in the northwest of America, too. I love the Anne of Green Gables books. Your book has such sweet illustrations. Wishing you a happy week while we wait for the lupines to bloom! xx Karen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Karen! The photos of the landscapes, meadows, forests etc. of Washington State are gorgeous. It's lovely to know a blogger from there. In your posts the majesty of nature is always so clearly seen.
   Have a happy new week! xx

   Poista
 18. Oh such a lovely read dear Sarah!

  when i was little i used to watch a drama series on our small black and whte t.v with name Anne of green gables ,it was so wonderful and fascinating
  i have still that pretty little young girl in my mind as inspiration


  this one sounds familiar as it resemble to that one in many ways

  i specially love stories which represents family life and homely environments

  this is perfect for me :)

  thank you for sharing !

  Ah ! these glance of your's cherished my soul dear Sarah!

  your camera is such a beautiful poet as it reflects your exquisite soul!!!!!!!!!!!!!!
  hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much for your lovely comment, dear Baili!
   Yes, Anne of Green Gables is a classic and loved by so many. It's interesting that a TV series has been shown also in your country.
   Hugs and blessings!

   Poista
 19. Mihinkähän olen sut kadottanut : Näköjään luet nykyään paljon, minulla on nykyään kirjablogi Kirja vieköön... Pitkä ja raskas on tämä talvi - onneksi on päästy maaliskuuhun.

  Lupiinisi ovat ihania! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta! "Kirja vieköön" on oivallinen kirjablogi.
   Helmet-lukuhaasteeseen osallistuminen on todella hauskaa.
   Talviselta tosiaan näyttää, mutta päivä on pidentynyt jo paljon.
   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!