Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! 💚

Thank you for your visit.

3.10.2024

Lokakuun ensimmäinen: kiva päivä :)




Syyskuun viimeisen ja lokakuun ensimmäisen päivän välisenä yönä lämpötila painui ensimmäisen kerran selvästi pakkasen puolelle. Aamulla täytyi kiiruhtaa kameran kanssa ulos... räpsimään suunnilleen samat kuvat kuin joka vuosi. :)

Syysleimujen kukat eivät hätkähdä pientä pakkasta.








Kuusen oksien alla kasvavat syyshortensiat eivät olleet kuurassa.




Perinteitä noudattaen: kun aurinko alkaa paistaa pihalle, täytyy tehdä toinen kierros. :)





Pikaisesti otetuissa kuvissa on taaskin enemmän väriä ja valoa kuin tarkkuutta. :)




Haavat ovat tärkeitä ja kauniita puita. Harmi että niiden loistokkain osa on korkealla latvassa...





... paitsi silloin kun lehdet alkavat putoilla.




Tiistai oli rauhaisa päivä ja, mikä parasta, posti toi vihdoinkin innokkaasti odottamani kirjapaketin. Monen suomalaisenkin seuraama ruotsalainen bloggaaja Clara Lidström on julkaissut Kodin almanakan vuodelle 2025. Koska rakastan painettuja kalentereita ja vanhojen aikojen tunnelmaa, halusin ehdottomasti itselleni oman kappaleen... ja minulla se on vielä Claran itsensä signeeraamana. :)




Kalenterissa on vanhan ajan Perheenemännän kalenterin tunnelmaa ja samanlaisia viehättäviä kuvia kuin Underbara Clara -blogissa. Näin alkaa lokakuu 2025:




Harkitsen siirtymistä nykyisestä kalenterimallistani Claran kalenteriin, vaikka tarvitsisin kyllä enemmän tilaa päivittäisille muistiinpanoille ja pidän eniten kierresidotuista kalentereista. Kirjassa on muisteluita vanhoilta ajoilta, reseptejä ja hyödyllisiä vinkkejä. Kalenterin lopussa on esimerkiksi kiva aukeama kysymyksineen, johon voi kirjata muistiin kuluneen vuoden parhaat asiat.

Minua alkoi naurattaa, kun huomasin, että joulukuun ensimmäinen on palovaroittimelle omistettu päivä... että tottahan ruotsalaisilla on sellainenkin! :) Mutta hyvänen aika, Suomessakin vietetään marraskuun lopussa paloturvallisuusviikkoa ja 1. joulukuuta on palovaroitinpäivä




Ruotsista puheen ollen, Netflix suositteli taannoin vuonna 2022 ilmestynyttä elokuvaa A Man Called Otto, joka on amerikkalaisversio vuonna 2015 ilmestyneestä ruotsalaiselokuvasta En man som heter Ove (Suomessa Mies joka rakasti järjestystä). Maakuntalehden kriitikko kirjoitti, että Otto-versio on melko turha uudelleenfilmatisointi. Kyllä, amerikkalaisfilmi on kuori ja alkuperäisessä ruotsalaisessa on sisältö. Kukapa ei pitäisi Tom Hanksista, mutta ainakin minusta tuntui elokuvaa katsoessa koko ajan, että tässäpä nyt kuuluisa ja menestynyt näyttelijä yrittää esittää masentunutta ja äreää erakkoa... onnistumatta siinä.

Sen sijaan alkuperäistä ruotsalaisfilmiä on vaikea katsoa itkemättä. Musiikkikin on parempaa. :) Lopputekstien alkaessa pärähtää soimaan iranilais-ruotsalaisen Lalehin "En stund på jorden". YouTubessa on videoita, joissa kappaleeseen on yhdistetty kohtauksia elokuvasta. Liitän tähän version, jossa on myös kappaleen sanat ruotsiksi ja englanniksi.

Varoitus teille, jotka ette ole katsoneet elokuvaa: video kertoo tarinasta aika paljon, vaikka kohtaukset eivät ole aikajärjestyksessä. Jotkin kohtaukset myös näyttävät ahdistavilta. Elokuva on kuitenkin komedia, vaikkakin tumma sellainen.






10 kommenttia:

  1. Nuo sinun kuvasi ovat aina yhtä hätkähdyttävän kauniita. Kiitos niistä! Claran blogia luen minäkin ja se on kyllä niin hyvä. Tuota kirjaa haikailin minäkin hiukan, mutta kun tiedän miten vaikeata tänne Ahvenanmaalle on mitään netin kautta toimittaa ja vastaanottaa, niin jätin tilaamatta. Adlibriksestä ehkä saisi ostettua ja he toimittavat tänne vaivattomasti.
    Ove-elokuvan olen nähnyt ja Rolf Lassgård tekee taas siinäkin loistavan suorituksen.
    Ihanaa syksyn aikaa sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että muistutit tuosta Kodin almanakasta. Löysin sen Adlibriksestä ja nyt se on tilattu.

      Poista
    2. Hyvä juttu! Minä olin iloinen, että kirjaa myyvän Bokus-kirjakaupan kautta Suomeen tilaaminen onnistui helposti. Claran blogin kommenteissa norjalainen lukija harmitteli sitä, ettei Bokus toimita esimerkiksi Norjaan, ja niinhän se näyttää olevan.

      Poista
  2. "Kuurankukkasia piirtyvän nyt ikkunaani nään..." Kunnon paperikalenteri pitää olla ja tuo sinun on kuvitukseltaan ym..aivan loistava. Olen katsonut tuon elokuvan kaksi kertaa ja se on mainio. Pääosan näyttelijä on ruotsin eturivin osaajia. Voisin katsoa kolmannenkin kerran...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en selviäisi ilman paperikalenteria. :) Sellaisen avulla elämä tuntuu pysyvän hallinnassa.
      Myös sivuosien esittäjät ovat erinomaisia ruotsalaiselokuvassa. Esimerkiksi elokuvan loppupuolen kohtaus, jossa Rune ja Ove hymyilevät toisilleen, on unohtumaton.

      Poista
  3. Kauniita luontokuvia täynnä kylmenevän vuodenajan alkamista. Usvaa ja kuuraa ja värikästä väriä... Aivan ihana tuo kuva jossa on lehtiä maassa ♥

    Herttainen hemmetin almanakka ♥ Kotoilua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain luki, että lokakuusta odotetaan tavanomaista kylmempää.
      Haavan lehdet ovat upeita. Niitä putoilee joskus maahan aivan uskomaton värivalikoima.
      Kotoilu on ihanaa. :)

      Poista
  4. Kauniit syyskuvat! 🍂 Haapa on lempipuuni! Se on jylhän näköinen ja havisee ihanasti.

    Meillä on tuo Ove-elokuva omana, ja on tullut katsottua monesti. Ehdottomasti ruotsalaisversiona katsottava! Yhtä aikaa hauska ja riipaiseva! Ruotsalaiset kuten myös tanskalaiset ja islantilaiset taitavat elokuvien ja sarjojen tekemisen. 😀

    VastaaPoista
  5. Gorgeous pictures...Nature is indeed beautiful...
    Have a nice and cozy day !
    Anna

    VastaaPoista
  6. I went back to a paper calendar, having used my iPad, until one day it died and everything was lost. I confess, however, that I simply print a downloadable version from the internet. Not in any way beautiful like the one you have, Sara, but practical. It serves its purpose. As for fall being here, our days are getting cooler too, although still no frost. It’s time to add a blanket to the bed! Last night we had squash soup for dinner - another sure sign of fall. It’s a great time of the year. Best wishes - David

    VastaaPoista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!