Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

14.7.2020

Koronakevät, koronakesä - Beautiful Hydrangeas


Hei taas! Toivottavasti olette voineet hyvin ja nauttineet kesästä. Tässä postauksessa on enemmän (ja poleemisempaa) tekstiä kuin minulla yleensä... mutta kannattaa vierittää postaus loppuun asti, koska lopussa on ihania hortensiakuvia Italiasta. :) Kirjaan tähän tavallisen kansalaisen ajatuksia ja kokemuksia koronakeväästä ja -kesästä.

Kuvat ovat jälleen Pohjois-Italiasta. Tänä keväänä on ollut helppoa ottaa kuvia ilman ihmisiä. :)

In English: In this post, there are some random thoughts (in Finnish) on life with the coronavirus. Photos are again from Northern Italy, from April to July, from Rhododendrons to Hydrangeas.


My favourite cloth mask

Korona omassa elämässäni

Vaikka asiantuntijat ovat varoitelleet eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien vaaroista jo pitkään (mielenkiintoinen Ylen artikkeli vuodelta 2018), COVID-19 vetäisi maton melkein koko maailman jalkojen alta. (Kai täytyy sanoa, että toivottavasti virusta ei lähetetty liikkeelle tarkoituksella.) Sen aiheuttamat taloudelliset, yhteiskunnalliset, terveydelliset ja koulutukselliset vahingot ihmiskunnalle ovat mittaamattomat. Vieläkin tilanne tuntuu epätodelliselta.

Itse kuulun (toistaiseksi) onnekkaisiin. Rauhaisa elämä maaseudulla on jatkunut melkein normaalina. Omalle pihalle ja metsään pääsee milloin vain. Läheisimmistä ihmisistä useimmat pystyivät siirtymään heti etätöihin.

Olin helmikuussa varannut hartaasti odotetun matkan Italiaan. Olin erityisen tyytyväinen hyviin aikatauluihin, joten varasin matkan, vaikka Pohjois-Italiassa oli jo tautitapauksia. Siinä vaiheessa kun Finnair ilmoitti, että lentojen ajankohtaa voi siirtää myöhemmäksi, olisin sen tehnyt, mutta nettisivulla se ei onnistunut enkä päässyt asiakaspalvelussa koskaan hoitamaan asiaa ihmisen kanssa, en verkossa, en puhelimitse, en suomeksi, en englanniksi... Kyllähän tällainen pandemia on katastrofi esimerkiksi lentoyhtiöille, ja olenkin pahoillani Finnairin puolesta, mutta onnellinen, että olen nyt saanut takaisin lentolippujen hinnan.

Tunnen koronainfektioon sairastuneita sekä Suomessa että Italiassa. Italiassa entinen omalääkärimme on siihen kuollut ja yksi naapureistamme oli kuukauden tehohoidossa ja koettaa nyt toipua keuhkovaurioista.
Toimet viruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Olen edelleen sitä mieltä, että Suomen hallitus on toiminut jämäkästi ja hyvin viruksen leviämistä vastaan ja sen haittojen vähentämiseksi. Alussa viruksesta ei tiedetty juuri mitään ja myös hallituksen tiedotustilaisuudet loivat turvallisuuden tunnetta: maan johto toimii ja tiedottaa siitä kansalaisille. 

Esimerkiksi THL:n ja Huoltovarmuuskeskuksen toiminnassa on näyttänyt olevan parantamisen varaa, mutta uskon ja toivon, että virheistä on otettu opiksi.

Joidenkin ihmisryhmien suhtautuminen asiaan sen sijaan on hämmästyttänyt minua. Ei ikäihmisiä tai muita riskiryhmäläisiä missään vaiheessa syyllistetty tai alennettu toisen luokan kansalaisiksi. Suomessa ei asetettu ulkonaliikkumiskieltoa kenellekään. Korkea ikä näytti selvästi olevan riskitekijä vakavalle taudille, ja luulisi itsesuojeluvaistonkin kertovan, milloin kannattaa olla varovainen. Huoli tehohoitopaikkojen ja hengityskoneiden riittävyydestä oli siinä vaiheessa hyvin aiheellinen. Kuten aina, eniten pitävät meteliä ne, joiden tilanne ei suinkaan ole vaikein. Siis nämä hyvinvoivat seniorit, jotka "ymmärtävät asiat paremmin kuin nuoremmat" ikäryhmät. Ylekin julkaisi ainakin yhden kolumnin, jonka henki oli, että aika velikultia nämä ikäihmiset, kun eivät alistu kotiarestiin.

Sen sijaan vierailukielto hoitokodeissa olevien vanhusten ja esimerkiksi muistisairaitten luo oli (ja on) niin sydäntäsärkevän kauhea asia, että en halua siitä edes kirjoittaa tämän enempää. Toivottavasti pandemian jatkuessa osataan hoitokotien käytännöt järjestää inhimillisemmin.

Meidän perheessä oli koko ajan selvää, että perheen ikäihmisiä voidaan tavata pihalla pitäen turvallista etäisyyttä. Onneksi oli kevät ja kesä tulossa. Monet kerrat on kahviteltu ja lounastettu ulkona. Pöytien kattaminen sujuu jo rutiinilla. :)
Vieraita tulossa

Kuten varmasti melkein kaikilla, koronapandemia on vähentänyt mahdollisuuksia tavata rakkaita, mutta toisaalta myös vähentänyt velvollisuutta tavata vähemmän tärkeitä ihmisiä. :) Kuinka rentouttavaa - ei tarvitse olla aina vierasvaraa yllätyskahvittelijoille! Vaan onpahan jokunen itsensä-kylään-kutsuva henkilö meillekin tiensä löytänyt.

Mielenkiintoisin tapaus oli iäkäs pariskunta Etelä-Suomesta, joka oli tulossa juuri Keski-Euroopasta saapuneen iäkkään sukulaisen mökiltä. Pitkähkö pöytä katettiin terassille ja kahvittelu koetettiin hoitaa etäisyydestä ja hygieniasta huolehtien, koska perheessämme on vakavasti riskiryhmään kuuluvia. Jossain vaiheessa vieraileva rouva jo huudahti, että "me lähdetään pois, jos te olette noin tarkkoja"... Nämä ihmiset olivat kertomansa mukaan eläneet samoin kuin ennenkin eikä tautia ollut tullut. Niinpä. Koska monet suomalaiset ovat ovat noudattaneet suosituksia tunnollisesti, siitä ovat hyötyneet nekin, jotka eivät ole sitä tehneet.
Pidetään kansantalouden pyörät pyörimässä :)

Ruokaa täytyy kaikkien ostaa. Maaliskuussa menin paikalliseen ruokakauppaan, suunenäsuojus päällä ja etäisyys mielessä. Tietenkään kenelläkään muulla ei ollut maskia eivätkä asiakkaat etäisyyksistäkään välittäneet.Henkilökunta kyllä yritti siitä muistuttaa. Onneksi kylän toinen market kuuluu keskusliikkeeseen, joka on järjestänyt yllättävän hyvin toimivan ruoan verkkokaupan. Tuotteiden keräily ja kotiinkuljetus 10 €:lla on hyvä palvelu. Ostoksista on tullut paremmin suunniteltuja ja ruokahävikki on pienentynyt entisestään. Verkkosivulla on myös kätevä "Sesongissa nyt" -sivu, jolta on kätevää valita satokauden tuotteita.

EDIT 26.7.2020 Olin tekemässä uutta tilausta ja huomasin, että kotiinkuljetuksen hinta on nyt 14,90. Se on valitettavasti liikaa eikä tuollainen 50 %:n hinnankorotus muutenkaan miellytä, joten nyt keksitään sitten muita tapoja tehdä ostokset turvallisesti.

Totuuden nimessä on mainittava, ettei täällä syrjäseudulla juuri ole ollut tautitapauksia. Kuitenkin, jos taudin leviämistä ei olisi saatu niin hyvin hillittyä, myös täällä olisi kannattanut opetella seuraamaan suosituksia. Niin, ja tietenkin (kohtuuhintaisia) hengityssuojaimia pitäisi olla saatavilla. Pitkään aikaan niitä ei saanut ainakaan apteekista. Nyt tarjolla on kalliita kiinalaisia suojaimia. :(

Tänne maaseudun rauhaan on ollut aiemminkin mukava tilata tavarat (esim. vaatteita, kosmetiikkaa) kotiinkuljetuksella, mutta tänä keväänä olen tilannut kotiin yhä useampia tuotteita, paitsi kirjoja, myös kasveja ja askartelutarvikkeita. Myös palapelirintamalla tapahtuu uutta. :) 
Uutisia maailmalta

Keväästä lähtien olen seurannut entistä säännöllisemmin The Guardian -lehteä. (Suosittelen lämpimästi myös The Economist -lehteä.)

Myös Yle käyttää Guardiania tietolähteenään, hiljattain esimerkiksi valitettavasta uutisesta, että koronaviruksen vasta-aineet näyttävät häviävän verestä jopa viikoissa eikä immuniteetti tautia vastaan siis kestä kovin pitkään.

Muut mielenkiintoiset artikkelit ovat koskeneet esimerkiksi viruksen mahdollisesti aiheuttamia neurologisia ja psykiatrisia jälkitauteja ja sitä ikävää näkymää, että tulevien rokotteiden teho on mahdollisesti heikoin juuri ikäihmisillä.

Kasvomaskeista on lehdessä kirjoitettu paljon. Asiantuntijat ovat suositelleet maskien pakollisuutta, Pianhan Englannissa maskien käyttö onkin pakollista esimerkiksi kaupassa käytäessä. Lehdessä on annettu hyviä vinkkejä maskien käyttöön ja esimerkiksi niiden tekemiseen kotona.

Perjantaina 10. heinäkuuta kerrottiin Philippe Monguillot'n kuolemasta. Ranskalainen linja-autonkuljettaja kuoli sairaalassa joitakin päiviä pahoinpitelyn jälkeen. Minulla ei ole sanoja kuvaamaan ihmisiä, jotka mukiloivat aivokuolleeksi ihmisen, joka kehottaa heitä noudattamaan sääntöjä, tässä tapauksessa käyttämään kasvomaskia julkisessa liikenteessä. Tai olisi minulla sanoja, mutta niitä ei voi käyttää tässä koko perheelle sopivassa blogissa.

Niin, ne maskit. Uutisissa olemme nähneet "mielenkiintoisia" videoita amerikkalaisista maskien käytön vastustajista. Muistatte varmaan Korea-aiheisen kirjapostaukseni ja maininnan joidenkin kulttuurien yhteisöllisyydestä. Miljoonat aasialaiset ovat vuosikymmenien ajan suojanneet toisiaan tartuntataudeilta käyttämällä maskeja. Joillekin ihmisille näyttää olevan vaikea käsittää, että jos kaikki käyttävät maskeja (ja noudattavat muita suosituksia), kukaan ei sairastu!

Niin, kaikkihan eivät pidä koronavirusinfektiota vakavana asiana. Texasissa kuoli 30-vuotias Covid-bilettäjä, joka tiettävästi oli pitänyt tautia huijauksena.

Yhdysvaltain presidentti on nyt suostunut näyttäytymään kasvomaskissa, mutta muuten uutiset sieltä päin ovat aika huonoja. Koronatapausten määrä kasvaa. New York Timesin mukaan arviolta 5,4 miljoonaa amerikkalaista on menettänyt työpaikkansa ja siis sairausvakuutuksensa koronapandemian seurauksena. Anthony Faucin työtä vaikeutetaan jälleen. Jne.

Suomessakin on maskeja pidetty haitallisina esimerkiksi väittäen, että me tavalliset kansalaiset olemme liian tyhmiä käyttämään niitä oikein. Oikeaan käyttöön tarvitaan nimittäin koulutus, pelkät ohjeet eivät riitä. Maskien väitetään myös saavan ihmiset unohtamaan turvavälit. Itselläni niiden vaikutus on päinvastainen: ne juuri muistuttavat poikkeuksellisesta tilanteesta ja varovaisuuden tärkeydestä.
Bloggaajana

Tämä on ensimmäinen varsinainen postaukseni koronaviruksesta - kunpa niitä ei useita tarvittaisikaan... Olen koettanut blogissa keskittyä enemmän mukaviin asioihin, jotka vievät ajatukset pois pandemiasta. Oletteko huomanneet esimerkiksi uudet linkit blogilistassani? Interesting sites -listalta löytyy asiaa ja viihdykettä. Italian kielestä kiinnostuneille suosittelen Roberto Burionin Medical facts -sivustoa.

(Blogilistallani on muuten joitakin Blogger-blogeja, joiden uudet postauksesta eivät päivity listaan, vaikka olen yrittänyt monta kertaa lisätä linkin uudelleen, muokattuna jne. Tietääkö kukaan mistä tämä johtuu? Joissakin WordPress-blogeissakin tätä on ilmennyt, mutta olen saanut päivitykset kuitenkin toimimaan.)

Kuvia luonnosta olen ottanut paljon, mutta en ole ehtinyt valikoimaan niitä postauksiin. Näinä päivinä ihmettelen pihakuusista alas mätkähteleviä vihreitä käpyjä. Jotkin pienehköt linnut näyttävät niitä pudottelevan, mutta en ole onnistunut tunnistamaan niitä ottamistani kuvista. Niillä on kunakin päivänä eri puu. Onkohan niiden suunnitelma jotenkin kerätä kävyistä siemenet sitten maasta? :)

Tänä keväänä on ollut runsaasti aikaa myös ajatustyöhön ja niinpä keksin omat määritelmät keväälle ja kesälle. Kevät alkaa (täällä Itä-Suomessa) jäidenlähtöpäivänä. Tänä vuonna kevät alkoi siis äitienpäivänä 10. toukokuuta. Kesä taas alkaa silloin kun puut alkavat olla kunnolla lehdessä...eli tänä vuonna kesäkuun alkupäivinä. :)
Muuttuuko mikään?

Koronapandemian alussa toiveikkaimmat puhuivat uuden auttavaisuuden ja yhteisvastuun ajan alkamisesta. Valitettavasti kuluneet kuukaudet ovat näyttäneet toiveet turhiksi niin ihmisten kuin valtioiden tasolla. Avuliaat ihmiset ovat edelleen avuliaita, tietämättömät tietämättömiä, itsekkäät itsekkäitä ja rikolliset kehittelevät uusia tapoja huijata ihmisiä koronakriisin varjossa.

Valtiot kilpailevat keskenään suojavarusteista ja lääkkeistä, eikä yhteistyö EU:n sisälläkään kovin
hyvin ole toiminut. (Tuore artikkeli Italian pyytämästä avusta.) Muistatteko elokuvan nimeltä Independence day – Maailmojen sota? Minä liikutun aina kohdassa, jossa eri maiden (varsinkin Israelin ja Syyrian) joukot koordinoivat vastaiskua ulkoavaruudesta tullutta hyökkääjää vastaan. :) Todellisuudessa maailmassa on monia maita, jotka liittoutuisivat alieenien kanssa, jos saisivat siitä etua. Vaikka eihän sitä tiedä... Jos joudumme elämään vuosikausia koronaongelman kanssa, jotain saattaa kuitenkin muuttua.

Sosiologian professori Terhi-Anna Wilska pohdiskeli huhtikuisessa kolumnissaan, voiko koronakriisi muuttaa arvoja ja rutiineja. Hänen mukaansa arvot eivät muutu äkillisesti isojenkaan kriisien seurauksena ja rutiinien muuttaminen pysyvästi on vaikeaa. Toivon kuitenkin, että kuluneen kevään trendit, etsiytyminen luontoon, turhan (lento)matkustuksen välttäminen, omavaraisuuden arvon ymmärtäminen.... ja vaikkapa kasvomaskien käyttö jatkuisivat kriisin jälkeenkin.

Henkilökohtaisesti toivoisin myös, että esimerkiksi Euroopan valtiot pohtisivat tarkkaan, onko tiivis yhteistyö Kiinan kanssa hyvä asia. Puhumme maasta, joka on hyvin ongelmallinen ihmisoikeus-, ympäristö-, tuoteturvallisuus-, jne. asioissa.
Koronaviruksen kanssa on eletty jo useita kuukausia. Varsinkin nyt pitäisi muistaa olla varovainen, kun rajoituksia on purettu eri maissa. Kliseisyyden uhallakin: Taistelussa koronavirusta vastaan tarvitaan jokaista ja yhdessä tästä selvitään. :)
Kiitos, jos jaksoit lukea koko tekstin! :) Nyt on muhkeiden hortensioiden vuoro:
Nautitaan kesästä ja pidetään huolta itsestämme ja toisistamme! :)

Stay safe and well, dear all!
Loppukevennys: Poikkeuskeväänä olen ehtinyt myös askarrella puhelimen kanssa. Lähimmille ihmisille on aina ollut omat, kauniit soittoäänet, mutta nyt tylsätkin puhelut alkavat hyväntuulisesti: olen nimittäin valinnut yleiseksi soittoääneksi Men at Work -yhtyeen iki-ihanan "Down Under" -kappaleen.

Hello to Australia! :)33 kommenttia:

 1. Ciao Sara,
  sono d'accordo sul riconsiderare i rapporti con la Cina - nella fattispecie con i loro governanti che hanno taciuto della pandemia all'inizio. Inammissibile!
  Bellissime le ortensie...cosi' alte.
  Stai bene e buona estate! xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grazie, Stef e Luisella!
   Hai ragione, Luisella. Sembra che ci siano molte cose che il governo cinese ha cercato di nascondere durante lo scoppio del nuovo coronavirus.
   Baci ed abbracci!

   Poista
 2. Loistava kirjoitus, johon on helppo yhtyä.

  VastaaPoista
 3. I do love hydrangeas. Are those in your photos situated beside Lake Como in Italy? I remember walking along the lake with my mother a number of years ago, and admiring the beautiful hydrangeas.

  VastaaPoista
 4. A long, thoughtful, well-written post, Sara, as we would expect from you. This terrible pandemic has affected the world in ways we probably could not have imagined, and I hope we will learn important lessons from it. One of them surely must be that we cannot depend on offshore suppliers for essential goods, and that global outsourcing to achieve the lowest price is not the answer to everything. And I agree that our relationship with China should be measured and very vigilant. Stay well, dear friend.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Lorrie and David!
   These photos have been taken near Lago Maggiore, Lorrie. Both lakes are splendidly beautiful. :)
   Once more, you are being too kind, David. :)
   Take care!!

   Poista
 5. Korona ei ole hävinnyt mihinkään, joten taistelu sitä vastaan jatkuu. Toivottavasti kaikki jaksavat jatkaa. Hyvin kirjoitettu. Komeat hortensiat.

  VastaaPoista
 6. Great post and beautiful photos. Have a blessed day. Madeline

  VastaaPoista
 7. I read your post Sarah and I understand your thoughts about the virus. Yes, in winter we were scared here especially by the unknown and the danger of the virus.
  In March and April, I was living in a concrete house apartment and really wanted to take a walk in the air. Gradually, I began to go out for the food and enjoy the spring. It’s so good that since May I have been living in my summer house, in a garden. Around me is a familiar life. Of course, this infection has changed our lives, it has become unreal, subject to circumstances. I always wear a mask and gloves, but many people in the store have nothing.
  Your photos remind me of our past, quiet life, thanks.

  VastaaPoista
 8. Crazy world...Fortunately for you,I am not able to comment in English the scenery of pandemic in my poor country...It looks like an horror film with so much corruption in the cities and states...Stunning hydrangeas,made me swoon!

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Thank you very much, Madeline, Nadezda, Maristella and Martyna!
   We just have to try to follow the guidelines, one day at a time.
   Stay safe, you all!

   Poista
 10. A big hello Sara, from Australia. I too have nt really been impacted and count my blessings each day, that I live in The Land Down Under! I find it interesting as I read the blogs from friends around the world that our thoughts, concerns and reactions are the same. Find peace in the beauty of the hydrangeas and your sensational peonies.

  VastaaPoista
 11. Beautiful Hydrangeas and a very thoughtful essay. Our national leadership's response to the pandemic has been disgraceful and childish. They seem to believe that if we pretend it isn't there it will go away. Fortunately in a number of states (including my own) we have responsible governors who have done a good job, even though they have been essentially sabotaged by the White House.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, Helen and Jason.
   It's really sad to read about the many new cases in Australia.
   As to the U.S., The Economist just wrote that "the federal government’s approach is like a hospital that invests in palliative care while abolishing the oncology department".

   Stay safe!!

   Poista
 12. This mask looks great, pretty nature photos❤

  VastaaPoista
 13. que fotos mas bonitas, unos lugares muy bellos, y la mascarilla es muy chula. me gusta.

  VastaaPoista
 14. A lot of beautiful photos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinga K., yonosoymillennium, R's Rue and Martyna,
   thank you & gracias!
   Stay safe and well! Mantente segura y saludable!

   Poista
 15. I don't understand your random thoughts, but your photos are beautiful!

  VastaaPoista
 16. Such lovely photos, Sara. Can't wait for the world to right itself.
  Amalia
  xo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Lisa and Amalia, and hello to Israel! :)

   By the way, having read some earlier comments on this post, I tried the Google Translate widget (in the sidebar). I noticed that at least from Finnish into English and Italian, the translations are much better than some years ago, not perfect but comprehensible in most parts. I tried to change some words to make the translations better. Some parts seemed to remain strange/hilarious/obscure anyway. :)

   Poista
 17. Hello Sara. Your photos are transporting me to a different world of beauty in Italy and Finland. Your descriptions give information and help set the scenes in context. Thank you for sharing and I wish you peace and the sense of tranquility in your life which is something we all need at this time.

  VastaaPoista
 18. Oi Sara,
  Sempre com belas imagens do seu país;
  A natureza que tem a sua volta é marvilhosa;
  Que bom que os governantes do seu país são responsáveis;
  O Brasil é um país muito grande com várias nacionalidades
  e belas cidades; mas o nosso governo é corrupto a muito
  roubo por parte dos empresários e políticos;
  Agora com essa pandemia é triste de ver pessoas passando tanta necessidade; mas uma coisa é certo sem estudo nem um país
  vai pra frente;
  Adoro o branco do seu inverno mas só de olhar kkkk;
  Frio demais!!!!
  Bom finalzinho de julho.
  Abraços
  janicce.

  Hi Sara,
  Always with beautiful images of your country;
  The nature around you is wonderful;
  How good that the governments of your country are responsible;
  Brazil is a very large country with several nationalities
  and beautiful cities; but our government is corrupt for a long time
  theft by businessmen and politicians;
  Now, with this pandemic, it is sad to see people in so much need; but one thing is certain without study or a country
  go ahead;
  I love the white of your winter but just looking kkkk;
  Too cold!!!!
  Good end of July.
  Hugs
  janicce.

  VastaaPoista
 19. Nice reflexion from your last post ❤

  VastaaPoista
 20. Wonderful photographs here, and an unusual one on your newer post.
  Enjoy your summer.

  All the best Jan

  VastaaPoista
 21. Thank you very much for your comments, Linda, Janicce, Kinga and Jan!
  These are arduous times but if we all work together and follow the guidelines we will beat the virus. :)
  Stay safe and well!

  VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!