Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

7.7.2020

Kevään kirjahankintoja - Useful books


Koronakevään piristykseksi sallin itselleni myös yhden kirjatilauksen. Kimmokkeena tilaukselle oli iltapäivälehden kirjavinkki Euny Hongin kirjasta Nunchi. Enhän voi vastustaa kirjaa, josta kirjoitetaan näin: "Nunchi eli korealainen ympäristön lukemisen taito tekee sinustakin oman elämäsi Sherlock Holmesin..." :)

{I love Sherlock Holmes! I want to be Sherlock Holmes!}.

In English: In this post, I briefly review some books (mainly in Finnish) I ordered this spring.

Thank you very much for your comments on my previous post! Clearly, you liked the beautiful jigsaw puzzle. I miss the reposeful moments at the puzzle table and ponder the big question: What next? :)
Tietenkään ei olisi järkevää tilata vain yhtä kirjaa, joten selailin verkkokaupan valikoimaa ja löysin tämän keittokirjan. Kotiruoka-kirjan ensimmäinen painos ilmestyi 1908 ja sen jälkeen siitä on otettu kymmeniä uusia painoksia. Minä sain sellaisen vanhemmiltani kauan sitten ja nyt perinne jatkui tällä uudistetulla painoksella. :)
Nunchi-kirjan alkuperäinen nimi on The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success. Pidän enemmän otsikon toisen osan suomalaisversiosta: "Intuitiota ja tilannetajua korealaisittain". Elämäntaito-oppaita ja itseapukirjoja en yleensä lue, ja menestykseen viittaaminen jopa lievästi ärsyttää, joten (ha-haa!) saan tämän kirjan ujutettua Helmet-lukuhaasteen kohtaan 3: Kirja johon suhtaudut ennakkoluuloisesti. :)
Tekstissä (käännöksessä) häiritsee hieman amerikkalaistyyppinen rentous. Pomoa ei "nuoleskella", häntä peräti "nuollaan". Amerikkalaiset voivat ehkä kysyä toisiltaan are you crazy?!, mutta pidän liian tuttavallisena, jos kirjan kirjoittaja huudahtaa minulle oletko hullu?!. :)

Muuten pidin kirjasta. Esittelen tässä kirjan vain lyhyesti, koska suosittelen, että luette kirjan itse.

Nunchin, äännetään [nantšii], käännös suomeksi voisi olla "silmämitta". Se on hienovarainen taito arvioida muiden ihmisten ajatuksia ja tunteita harmonian, luottamuksen ja yhteyden rakentamiseksi. Tällä taidolla voi siis saavuttaa menestystä, mutta ainakin minusta sen arvo on erityisesti siinä, että se tekee oman ja muiden elämän miellyttävämmäksi.

Jotkut syntyvät paremman (nopeamman) nunchin kanssa kuin toiset, mutta kaikki voivat sitä opetella ja siksipä se onkin varsin demokraattinen taito, korealaisten mielestä jopa "altavastaajan salainen ase". Hongin mielestä nunchilla on tärkeä osuutensa siinä, että pienestä ja vielä hiljattain köyhästä maasta on tullut esimerkiksi teknologian, kosmetiikan ja popmusiikin suurvalta. Kirjoittaja soveltaa nunchi-analyysiä myös yritysjohtajiin ja esimerkiksi Koreoiden välisiin suhteisiin.

Hong muutti 12-vuotiaana USA:sta Etelä-Koreaan. Ummikkona vieraassa kulttuurissa hän oppi seuraamaan mitä muut tekevät. Kirjan perusteella Korean koululaitos poikkeaa länsimaisesta, oppilaat huolehtivat esimerkiksi koulun siivouksesta ja joutuvat ottamaan paljon enemmän vastuuta oppimisestaan, kuten selvittämällä itse, mitä aiheita kokeeseen tulee ja missä koe pidetään.

Tarkkailu, hiljaisuus ja harkintakyky ovat perinteisesti olleet myös länsimaisia hyveitä (jo kreikkalaisista ja roomalaisista lähtien), mutta ne ovat nyt tainneet jäädä aktiivisuuden ja ulospäinsuuntautuneisuuden varjoon.

Tähän on pakko lisätä huomautus: Luin Liisa Keltikangas-Järvisen kirjasta viittauksen tutkimukseen persoonallisuuspiirteiden ja kulttuurin suhteesta. Kiinassa lapsen varautuneisuus ja ujous johtivat hyvään itseluottamukseen ja menestykseen koulussa ja aikuisiällä. Yhdysvalloissa lapselta sen sijaan odotettiin aktiivisuutta, rohkeutta ja itsensä esille tuomista. Esimerkiksi oli hyväksyttävää, että lapsi juoksi äänekkäästi keskelle huonetta ja otti tilansa, kun taas Kiinassa tällainen käytös osoitti kasvatuksen puutetta. Yhteisöllisissä kulttuureissa keskeisiä ovat arvot, jotka korostavat toisten huomioon ottamista. Keltikangas-Järvisen mukaan "länsimainen kuvaus yksilöllisyydestä eroaa joskus hyvin vähän, jos ollenkaan, itsekkyydestä ja itsekeskeisyydestä".

Onneksi me suomalaiset taidamme sijoittua johonkin näiden kulttuurien väliin, joten pärjäämme missä vain. :)

Takaisin nunchiin: sen "yksikkö" on huone, eli siis kaikkien siellä olevien keskinäinen vuorovaikutus. Vuorovaikutus muuttuu koko ajan ja "hyvänunchinen" ihminen tulkitsee sitä ja pyrkii sovittautumaan siihen. Vanhan viisauden mukaan meillä on kaksi silmää ja korvaa, mutta vain yksi suu. :)

Nunchi tarkoittaa siis valpasta tarkkailua ja tarvittaessa nopeaa toimimista. Se vaatii viitseliäisyyttä, ja yksi sen pahimmista vihollisista on älypuhelin (& co.), joka varastaa huomiomme ja tukahduttaa hiljaisuuden. Hyvin toimivaa nunchia eivät muut välttämättä edes huomaa, mutta hyvän nunchin saavuttanut ihminen luo harmoniaa, välttää hankalia/vaarallisia tilanteita ja saavuttaa tavoitteitaan.

Hong toteaa lopussa piristävästi, että nunchiakin on käytettävissä rajallisesti. Vuorovaikutus joidenkin ihmisten kanssa ei muutu tyydyttäväksi mitenkään, ja sellaisista ihmisistä on viisainta pysyä kaukana. Toiseksi: "nunchi-ninjatkin" tekevät joskus virheitä. Niitä ei kannata jäädä hautomaan vaan siirtyä uusiin haasteisiin...
Muutakin mielenkiintoista löytyi.

Kirja, josta olin ollut kiinnostunut jo pitkään ja joka päätyi ostoskoriini, on Eija Mansikkamäen Kun minua ei enää ole. Noin 70-sivuiseen kirjaan voi täyttää tärkeitä tietoja perhe-, terveys-, talous-, jne. asioista, toiveista hautajaisten suhteen, viestejä jälkeenjääville jne. Olen jo alkanut täyttää kirjaa... ja tämänkin kirjan saan mahtumaan Helmet-haasteeseen, nimittäin kohtaan 9: Kirjassa kohdataan pelkoja. :)

Tällä kirjalla käyn nimittäin taistoon paitsi kuolemanpelkoa vastaan, varsinkin sitä pelkoa ja huolta, että jälkeenjääville jää hiivatinmoinen työ jäämistöni selvittelyssä.
Myös Kristiina Elon Turku: färityskirja aikaihmisil on ollut toivelistallani pitkään. Kauniista kuvista on muuten esittely paitsi suomeksi, myös ruotsiksi ja englanniksi.
Toinen uusi värityskirjani on Amylee Weeksin kuvittama Joy for the journey. Kukkaisia kuvia, mietelmiä ja raamatunlauseita. Jämäkät kannet ja kierresidonta sivun yläreunassa tekevät kirjasta kätevän käyttää.
Iloa matkallenne! :)

Joy for your journey! :)33 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiset kirjat. Minä hankin aikoinaan nuoruudessani tuon Kotiruoka kirjan talouskoulua varten. Mahtaako kuitenkaan olla sama kirja, kun tekijät ovat ihan erit, eli Ragni Tennberg ja Rauni Rautiainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Kruunuvuokko! Minun kirjallani on samat tekijät kuin sinulla. :)
   En tuota uutta kirjaa juuri availlut, koska annoin sen lahjaksi - enkä siis voi sisältöjä verrata.
   Löysin juuri netistä painoksen vuodelta 1989, jonka tekijöiksi on merkitty Isotalo Kaisa - Kuittinen Raija - Tennberg Ragni. Ilmeisesti tämä uusin on aika lailla modernisoitu versio, mutta perustuu aikaisempiin. :)

   Poista
 2. I also love Sherlock Holmes❤

  VastaaPoista
 3. Very interesting post. Have a blessed day. Madeline

  VastaaPoista
 4. Do you know that Arthur Conan Doyle was a student of Medicine? Watson was inspired by his teacher,a doctor. Hugs,dear Sara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Actually I didn't know this! Interesting. :)
   Big hugs to you, dear Maristella!

   Poista
 5. Löysitpä kirjoja elämän eri laidoilta: ruokaa ja väritystä Turku-teemalla, mitä sitten kun en enää ole ja vielä NUNCHI - miten kiinnostavia asioita. Miten paljon onkaan asioita, jotka olisi pohdittava ja ratkaistava. NUNCHI on kirjattava kirjaluetteloon. Kiitos jälleen Sara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Pirkko!
   Ehkä kaikilla postauksen kirjoilla on yhdistävänä tekijänä elämänlaatu ja sen parantaminen.
   Pohdittavaa ja ratkaistavaa on tosiaan paljon, elämän yksinkertaistaminen on pitkäaikaisena tavoitteena. :)

   Poista
 6. Kotiruoka is inspiring. It promises good.
  ...so...happy cooking!
  Cheers!

  VastaaPoista
 7. You've been doing a LOT of reading! I read in the evenings before I fall asleep. Always,I must have a book to read or I don't feel like myself. Happy summer and happy reading,Sara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Barb! <3
   Yes, reading is necessary. As is nature. Your new header photo is gorgeous. :)
   Stay safe and well!

   Poista
 8. Hyödylllisiä ja rikastavia kirjahankintoja olet tehnyt.
  Nunchi olisi mahtava taito omata. Siihen pyrkikäämme 🙂
  Heräsi paljon hyviä ajatuksia postauksesi äärellä. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita! ❤️
   Tottahan sinulla nunchia on, me emme vain kutsu sitä sillä nimellä!
   Ihania heinäkuun päiviä sinulle! 🌞😎🌼

   Poista
 9. Of all the companions one may have in life, books are the very finest. When relationships have soured, when friends and family move far away, when the weather is stormy outside, when the snow piles up against the door, books are there like faithful friends. And if you add a jigsaw puzzle to the mix, a hot cup of tea and a petit four, your citadel is unbreachable!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. David, once more when I'm reading your comment I can say that truer words have seldom been spoken. I'll let you know when the dream of our tiny cottage in the Italian Alps has come true... We'll put the kettle on and you bring the biscuits. :)

   Poista
 10. Sara, I am so impressed that your reading challenge continues. Happy reading.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Helen! <3
   It continues very slowly. I just read books and then make them fit to the challenge somehow. :)
   Happy hiking!

   Poista
 11. I see you have read a lot, Sara. I do not know these books but I love books of Sherlock Holmes by Conan Dolye as well. Perhaps you've seen the Russian version of these stories, the English said it's one of the best one. I also like the latest serial with Cumberbatch. But not all of them.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, I didn't know there's a Russian version of S.H.! Googled it and it looks interesting.
   I like both Cumberbatch and Jonny Lee Miller very much... but not all the episodes of those series.
   Have a great weekend, Nadezda!

   Poista
 12. Leer leer leer...mucho se ha leido en estos meses Sara. Ahora he terminado las Bellas extranjeras y tengo en mente Largo pétalo de mar, preo me gusta espaciar un poco cada libro. Tu cabecera de flores también es preciosa.
  Buen jueves. Cuídate.
  Un abrazo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gracias querida Laura.
   La lectura seguramente nos ayuda en tiempos difíciles. Los libros que estás leyendo suenan siempre interesantes.
   Buen fin de semana. ¡Mantente segura y bien!

   Poista
 13. Sherlock Holmes's book is also popular in my country and I have read a number of his works.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Also in Indonesia! It's interesting - and nice - to hear. Thank you for your comment!

   Poista
 14. seguro que es genial 💕💕💕

  VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!