Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! 💚

Thank you for your visit.

1.10.2024

Mattojen virkkausta ja muuta värikästä kotoilua

 


Hyvää huomenta ja ihanaa juuri alkanutta lokakuuta! Viime yönä lämpötila painui täällä ensimmäistä kertaa pakkasen puolelle. 

Meillä ei ole enää kangaspuita, mutta leikattuja matonkuteita, rakkautta räsymattoihin ja innostusta itse tekemiseen sen sijaan on. Käsityöasemia (siis paikkoja, joissa pystyi esimerkiksi kutomaan mattoja ja sai myös ohjausta) ei taida täällä päin enää ollakaan. Olen kokeillut kuteen virkkaamista paksulla virkkuukoukulla, mutta en ole ollut tyytyväinen tulokseen. Mitä siis tehdä?

Kesällä löysin Kivikarilla-nimisestä blogista (jota ei valitettavasti enää ole olemassa) loistavan menetelmän, jossa kudetta virkataan ohuemman langan "sisälle" kiinteillä ja ketjusilmukoilla vuorotellen. Innostuin heti, koska tulos näyttää melkein yhtä kauniilta kuin puilla kudottu matto, varsinkin jos kuteena käyttää matonkudetta ja "loimena" esimerkiksi kalalankaa.

Olen tehnyt jo yhden sellaisen maton, mutta siitä tuli niin vino, että se päätyi vessan lattialle eikä päässyt kuviin. :) Seuraavissa kuvissa näette muita harjoittelukappaleita eri materiaaleista. Ensimmäisenä pyöreä matto, jossa kuteena kierrätysvillasta tehtyä lankaa, sekä "loimena" ja että nelinkerroin "kuteena". Matosta tuli aika jämäkkä ja melko hyvällä tavalla pyöreä. :) Tätä lankaa oli ostettu johonkin neulevaateprojektiin, mutta kierrätyslangat tuoksuvat aika voimakkaasti, joten matto oli langalle sopivampi käyttökohde.

Silmukoiden lisääminen kerrosten karttuessa on periaatteessa yksinkertaista matematiikkaa (C=2πr), mutta näitä pyöreitä mattoja virkatessani onnistuin välillä lisäämään silmukoita liikaa ja välillä liian vähän. :) Huomasin hyväksi tavaksi kiinnittää muovisen klipsin lisäyskohtaan, kun matto alkaa olla jo iso - silloin näkee nopeammin, missä kohtaa on viimeksi leventänyt.

 


Tässä pyöreässä matossa on kuteena samettilankaa ja virkkauslankana vanha batiikkilankaa. Pehmeytensä ja värien jatkuvan vaihtelun ansiosta näitä materiaaleja oli niin ihana virkata, että virkkuutyötä ei olisi halunnut laskea käsistään. Samettilankaa käytin kaksinkertaisena; joskus toinen langoista oli löysemmällä kuin toinen, mutta se ei minusta haitannut. Pinnasta tuli elävämpää. :)




Tässä suorakulmaisessa matossa on paksua villalankaa ja ohutta kalalankaa kaksinkertaisena. 




Innostuin virkkaamisesta niin paljon, että pelkäsin, että perinteiset joululahjasukat sekä sukat Ukrainaan jäävät minulta neulomatta, mutta sitten löysin, jälleen kerran blogeista, värikkäät räsymattosukat. Niistä lisää myöhemmässä postauksessa.


Mansikkasatoa syyskuun alussa :)


Syksyistä tunnelmointia. Tarkkasilmäiset huomaavat, että piirakasta pilkistää kesäkurpitsaa. Sitä ehdotettiin reseptissä porkkanan tai banaanin sijaan. En voi suositella. :D 




Syksy, samoin kuin kevät, on kotona valoisaa aikaa, koska aurinko paistaa matalalta ja suoraan huoneisiin. Iltapuolella se paistaa keittiöön ja innostuin kuvamaan keittiön väripilkkuja.







Ruokakaupoissa näkyy olevan jo glögiä ja muita joulujuttuja. Minulla oli kuitenkin myös yksi viime joulusta jäänyt glögipakkaus. Se pitääkin ottaa tavaksi: Glögiä on hyvä olla aina kotona valmiina. :)




Olin toiveikas, että tähän postaukseen ehtisi mukaan myös Ruotsista tilaamani vastailmestynyt, hauska kirja. Kirjakauppa lähetti sen ripeästi, mutta pakettini näyttää jääneen jumiin Hallsbergin  postiterminaalille jo melkein viikon ajaksi.

(PÄIVITYS kello 13: Hurraa, kirjapaketti saapui postilaatikkoomme tänään! :) Aiheesta lisää seuraavassa postauksessa.)

Lohdutukseksi ostin marketista joululehden. A-lehtien 100 ideaa jouluun -lehdessä on minun makuuni hieman tylsä kansi, mutta sisältä löytyy kauniita jouluisia ideoita.




Joulutähti syysasussaan.




Nyt pikaisesti ulos kuvaamaan pikkupakkasen jälkiä!

Ihanaa päivää!