Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! 💚

Thank you for your visit.

13.8.2024

Violettia!

 


No nyt!! Repolaisen ihanassa värihaasteessa on vuorossa violetti ja voisinpa melkein sanoa, että se on lempivärini. (Oikeasti kaikki värit ovat lempivärejäni.) Minusta on joskus vaikeaa määritellä, mikä on violettia, liilaa tai purppuraa ja varsinkin valokuvissa eri sävyt näyttävät joskus sinisemmiltä, joskus punaisemmilta kuin "todellisuudessa". Näissä kuvissa on erilaisia sinipunaisen sävyjä ja ne ovat minusta kaikki ihania.

Ranskalaisesta violetin perunan lajikkeesta ei saatu runsasta satoa...




... mutta hauskan näköistä syötävää siitä tehtiin.




Muusissa on sekä violettia että tavallista perunaa:




Minulla on violettia vaatteissakin. Yksi ensimmäisistä oli violetti puuvillamekko, josta on jäljellä enää tätä koristenauhaa:




Tämän pellavamekon värin nimi on "laventeli".




Yksi lempikahvimukini...




... ja aivan ihanat espressokupit, jotka kuvassa näyttävät melkein vaaleanpunaisilta, mutta värin nimi on "viola metallizzato". 




Vieraille koetan löytää aina hyväntuoksuisia puhdistusaineita. Viimeksi oli tätä Urtekramin laventelisarjaa. Tähän kuvaan keräsin myös omassa käytössäni olevia tuotepakkauksia: Esimerkiksi deodorantista ja käsisaippuasta pidän kovasti. Sen sijaan shampoo ja hoitoaine eivät ole minun hiuksilleni parhaita. 

Kesällä käytän useita laventelintuoksuisia tuotteita, koska niiden pitäisi karkottaa hyttysiä. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, meidän savolaiset hyttysemme eivät tätä ymmärrä. :D




Suomalaisista luonnonkukista monilla on violetit kukat.




Ovatko nämä tulppaanit violetteja? :D




Alkukesän iso ilo:




Ehkä paras väri kastelukannulle... :)




Wisteria on suomeksi sinisade, mutta kyllähän kukat enemmän liilalta/violetilta näyttävät. Kuva on Italiasta.




💜!


23 kommenttia:

  1. Minkä makuisia violetiti perunat on? Violetti on yksi suosikkiväreistäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden 'Vitelotte'-nimisten perunoiden makua kuvataan pähkinäiseksi tai kastanjan makuiseksi ja kyllä se hieman poikkeaa tavallisempien lajikkeiden mausta. Ainakin 'Violet Queen' ja 'Blue Congo' ovat yleisiä tummia lajikkeita ja näkyy myös olevan suomalainen 'Synkeä Sakari', jota kehutaan erityisen terveelliseksi. :)

      Poista
  2. Violetti on todella kaunis väri 💜

    VastaaPoista
  3. Oi miten voimakkaita ja herkkiä violetteja! Tuo puuvillamekko on varmaan ollut kaunis, kun tuo nauhakin on niin upea. Ruuatkin onnistuit kuvaamaan niin, että tuli oikein nälkä.

    VastaaPoista
  4. Löysitpä aivan ihania violetti- kuvia.

    VastaaPoista
  5. Jestas mikä ihana kokoelma violettia! Tykkään itsekin violetista. Peruna on tosi eksoottisen näköistä :) Vai ei teidän sääsket ymmärrä laventelin tuoksun päälle ;) Onpas kumma juttu!
    Eihän näistä kuvista voi valita suosikkia tai eihän se liene tarkoituskaan. Kaikki ovat ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteistanne, Suvi, Anna, Kruunuvuokko ja Maatuska!
      Mekko oli aika yksinkertainen malliltaan, mutta pääntietä koristi ihanan kimalteleva nauha. Hyttysiä on tänä kesänä ollut paljon... ja on vieläkin. :)

      Poista
  6. Violetti on kaunis väri. Muistelen että lapsuudessani sitä kutsuttiin mm. Retliiniksi. Olisko sana käännös ruotsista. Tuo nauha on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestäsi, joka muistutti minulle, että täällä päin on puhuttu "retuliinista". :)
      Löysin kiinnostavan artikkelin (https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/kieli-ikkuna_%281996_2010%29/sinipunaista), jossa kerrotaan, että "kretliini on lainaa ruotsin kielen sanasta gredelin ’sinipunainen’. Sana pohjautuu ranskan sanaan gridelin (alkuaan gris de lin) ’pellavan (kukan) harmaa’. Värin sävyä luonnehditaankin harmahtavan tai vaalean sinipunaiseksi".

      Poista
  7. Ooooh, nyt on todellinen runsaudensarvi violetin kaikkia sävyjä ihan kaikilla aisteilla nautittavaksi!!
    Innostuin itsekin etsimään violetille "taustaa" ja jopa löytyikin vahvoja yhteyksiä liturgisista väreistä rahvaampiin selityksiin... väreillä tosiaan on väliä... ollut aina! Katumus, odotus, valmistautuminen, hengellinen, ylellinen, kuninkaallinen ja voimaa antava väri - josta tulikin mieleeni, että minullahan on jossain kivi - jonka sisus on violetti ja nimenomaan olen ostanut sen voimakivenä. Kiitos upean monipuolisesta värihaastekopista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja ihanasta haasteesta, Repolainen. Violetti ja purppura taitavat olla aika spirituaalisia värejä. Nyt kun mainitsit, meiltäkin olisi löytynyt ainakin ametistia, joka on kyllä todella kaunista kiveä. Kuviin olisivat voineet päästä myös violetti laukku, muistikirja, avaimenperä jne. mutta olihan kuvia jo aika monta muutenkin. :D

      Poista
  8. Lovely shades of purple !!!!
    Great pictures !!!
    Have a shinny day !
    Anna

    VastaaPoista
  9. Todellakin rakastat violettia! Violetti kuvakoosteesi on upea.
    Ilman muuta koetan löytää ensi kesäksi itsellenikin kasvamaan violettia perunaa. On niin vekkulin näköistä.

    VastaaPoista
  10. Aivan ihanat violetit.
    Violetistä tuli mieleeni. Kerran olin mieheni kanssa moottoripyöräilemässä ja meille tuli kamala nälkä. Ilahduimme kun pienen ruokapaikan ovi oli auki vaikka oli sunnuntai. Sisään vaan kuraisissa kamppeissa menimme.
    Ihmettelimme, kun kaikki pöydät oli katettu ja servetit olivat violetit. Tilasimme ihanat pihvit ja paikan pitäjä ohjasi meidät pieneen huoneeseen. Hän siinä kertoili meille kattaessaan, että Piispa oli saapumassa seurueineen syömään ja oltiin siis ylimääräiset vieraat. Ei voi kuin ihailla tuota ystävällisyyttä. Nämä kaksi ryvettynyttä uitettua koiraa kun olisi jo ovelta voinut käännyttää pois. Syötiin kyllä tosi nopsaan ja ehdittiin alta pois, mutta ikuisesti muistan ja olen kiitollinen.

    VastaaPoista
  11. Voi ihanuus tuota Wisteriaa. Todella hieno kuvakooste. Minun väriskaalani vaihtelee. Liila oli jossain vaiheessa ykkönen. Laventelia voisin katsella pitempäänkin. Värejä pitää olla :)

    VastaaPoista
  12. Samoin minä voisin minäkin melkein sanoa että violetti 💜 on lempivärini mutta hurmaannun muistakin.

    Puutarhamaailmassa tuntuu olevan tapa supistaa siniset ja violetit luokkaan "sininen" ja punaiset ja pinkit luokkaan "punainen". Hieno wisteria ja upeat muutkin kuvat. 💜

    VastaaPoista
  13. Ihana kokoelma violetteja kuvia! ❤️ Minäkin pidän monista eri väreistä, ne kaikki ovat hienoja omalla tavallaan.

    VastaaPoista
  14. Niin paljon erilaista violettia! Ja wau mikä peruna!

    VastaaPoista
  15. Hurmaavia violetteja kohteita oletkin löytänyt kuvattavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteistanne, Aimarii, Enkuli, Mai, Rita, Siunattuja lukuhetkiä, Sartsa ja Sirpa!
      Violetin eri sävyt ovat kauniita ja mielenkiintoisia, myös piispallisia. :) Värikkäät vaatteet, kukat ja ruoat tekevät elämästämme parempaa ja hauskempaa.
      Ihanaa sunnuntaita!

      Poista
  16. Hienot violetit! Hauska, miten erilaisia kuvia löytyy blogeista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kommentistasi, Pia! 💜 Todellakin on hauskaa nähdä, mitä muut ovat haastekohtiin valinneet.
      Tunnelmallista syyskuuta!

      Poista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!