Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! 💚

Thank you for your visit.

1.5.2024

Kuurupiiloa kaverin kanssa - Punaista!

 


Iloista vapunpäivää!

Aah, ihana keväthuuma jatkuu. Viime sunnuntainahan kuvasin minulle tuntemattoman linnun, jonka Maarit ja Anne tunnistivat kaulushaikaraksi. (Ks. edellinen postaus.) Kiehtovaa pulloon puhallusta, siis kaulushaikaran soidinääntä, on kuulunut monena päivänä! 

Maanantaina aamupäivällä kuulin tikan koputtelua aivan talon läheltä. Otin pari kuvaa ikkunan läpi ja ihmettelin hieman linnun väritystä. Päätin kokeilla kuvaamista ulkona ja hiivin lähemmäksi. 

Tikka oli nokkimassa noin vuosi sitten kaadetun kuusen kantoa. Kun tulin lähemmäksi, se lennähti vieressä olevan männyn rungolle. Se oli aika peloton kaveri, joka ei lentänyt pois, vaikka hiivin kokoajan lähemmäs. Sen sijaan se piilotteli koko ajan rungon takana minuun nähden, näkyen vuorotellen hieman kummaltakin puolelta.




Se oli aika nopeakin. Joistakin kuvista tuli tällaisia. :D




Keltaisen päälaen perusteella tunnistelin linnun pohjantikaksi. (Kertokaa jo olen väärässä.) Verkkolähteiden mukaan pohjantikan tapaa varmimmin vanhasta kuusivaltaisesta metsästä, jossa on runsaasti kuollutta puuta. Sen kanta on taantunut ainakin eteläisessä Suomessa todennäköisesti varsinkin metsänrakenteen muutoksen ja vanhojen luonnontilaisten metsien vähenemisen takia. Ajatelkaa, se on erikoistunut kirjanpainajan ja muiden kaarnakuoriaisten toukkiin! Pohjantikka on siis metsänomistajan paras kaveri. :)

Luin jostain, että "maailman huippupuutarhoista" löytyy nyt kaatuneita puita, kantoja ja risuja. En tiedä mitä huippupuutarhat ovat, mutta meiltä noita kaikkia löytyy melkein pihapiiristä. :) Risuaitakin on rakennettu hyönteisten iloksi. Kaarnakuoriaisia en kyllä pihaan toivo, mutta jospa tikka pitäisi niistä huolen.




Iltapäivällä jatkoimme leppoisaa rinnakkaiseloa, minä istuttelin viimeisiä orvokkeja ruukkuihin ja tikka naputteli kantoa lähistöllä. Olipas se mukava uusi tuttavuus!




Vappusää on meillä päin odotettua viileämpi ja pilvisempi, ja siitä onkin se hyvä puoli, että hyvällä omatunnolla voi olla myös sisällä ja etsiä kuvia Repolaisen mainioon kuvahaasteeseen. Tällä kerralla etsitään punaista väriä, ja tapani mukaan vyörytän tässä teille ison määrän kuvia, sekä vanhoja että tänään otettuja.

Kevätkiireiden takia yhdistän jälleen kaksi postausaihetta. Jättikiitos kommenteistanne edellisiin postauksiin! ❤

Seurataan vuodenkiertoa ja aloitetaan vuoden ensimmäisten kuukausien suuresta ilosta eli leikkotulppaaneista.




Suomen luonnossa ei juurikaan näe punaisia kukkia. Syynä tähän on kuulemma se, että suurin osa hyönteisistä ei erota punaista väriä; vain päiväperhoset näkevät punaisen "samalla tavalla kuin ihmiset". En tiedä onko teillä siellä Etelä-Suomessa unikkoja pelloilla, mutta esimerkiksi Italiassa ne ovat hieno alkukesän näky.  




Puutarhakukissa punaista on, mutta nyt en muista kuinka paljon näissä hyönteisiä käy. Edelliseen postaukseen kopioimani listan mukaan petunioista ei ole pölyttäjille iloa. Voi itku, meillä niitä on ollut monena, monena vuonna!




Kesään kuuluu muutakin ihanaa punaista kuin kukat, esimerkiksi kesäkengät. :) Punaisen kuvaaminen on muuten vaikeaa. Kuvassa se näyttää joskus oranssilta, joskus melkein vaaleanpunaiselta, kuten tässä. Oikeasti nämä ballerinat ovat kunnolla puhtaanpunaiset. 





Jäätelöä valmistumassa. Luin juuri tänään lehdestä, että kukin suomalainen syö keskimäärin 13 l jäätelöä vuodessa. Olemme Euroopan innokkaimpia jäätelönsyöjiä. :)






Kun syksy tulee, tarvitaan piristystä, esimerkiksi punaisia saapikkaita. :) Pidän tosi paljon tällaisista nauhallisista varsista, vaikkeivät ne kovin käytännölliset ole.





Nämä keraamiset esineet ovat ihaninta mahdollista punaista väriä, mikä ei näy kuvassa. :)




Jouluinen kasvi edustaa tässä vuoden loppua, mutta kuva on otettu tänään. Tämä reipas joulutähti on ilahduttanut meitä jo muutaman vuoden. Se saa "kukkia" aivan milloin se haluaa. :)




Ja nyt vain odottelemaan teidän muiden punaisia kuvia! :)




P. S. Ehdin katsoa tänään myös uusimman Suomen kaunein koti -jakson. Kyllä surettaa, että Evijärvellä sijaitseva punainen mökki ei päässyt jatkoon. En muista, onko minulle koskaan tullut TV:tä katsoessa yhtä hyvä ja levollinen olo kuin pienen punaisen mökin ihanassa pihapiirissä. 


19 kommenttia:

  1. Voi mahdoton! Onneksi olkoon! Miten tapaatkin lintuja, joita näkee tosi harvoin! Pohjantikan näkemistestä on jo useampi vuosi.

    VastaaPoista
  2. Voi miten ihania punaisia kuvia, kuten nuo ballerinat, mansikat ja syksyn lehdistä tehty sydän! ❤️❤️❤️ Ja kivoja lintuhavaintoja sinulla on siellä. Aivan selvästi sinulla on myös huippupuutarha 😊👍

    VastaaPoista
  3. I h a n a a punaista ❤️ Mansikat tuovat veden kielelle, l'acquolina i bocca 😀
    Tänään on tehnyt kauheasti mieli jäätelöä ja onneksi sitä löytyikin pakastimesta.

    Ballerinat ja nauhakengät miellyttävät ❤️

    Tikka on upea vieras. Meillä oli viime kesänä yhtenä aamuna kun ripustin pyykkiä ulkona.
    Kauan kesti ennen kuin tajusin että koputus kuului koivustamme ja koputtaja oli tikka.
    (Eikä esimerkiksi joku naapuri nikkaroimassa) Sait hyviä kuvia.

    VastaaPoista
  4. Ooooh-tikka nakutteli tahtia - ja sinä löysit niin monipuolisen punaista ihailtavaksemme, että!!
    Oih - nyt on käytävä etsimään punaista keramiikkaa oikein "sillä silmällä" - olisivat ihana piriste pöytään! Mansikoita on ollut jo pakko ostaa- vaikka kotimaisia joutuu odottamaan vielä, mutta mansikka vie kielen jo ulkomailta saapuneenakin...
    Unikkoa on kyllä jonkin verran pelloilla - Liedon pörriäis varsinkin. Omalla pihalla myös... pikkuisen aina lisättävä, jos meinaa sen "kuuluisan itsarin" tehdä, kuten hoivossani kukkasilla tapana on!!

    Ihana kun tulit taasen niin reippaana värihaasteeseen - taisit olla EKA!!
    Iloa toukokuuhusi!

    VastaaPoista
  5. Mukavaa yhteiseloa tikan kanssa. Meilläkin on sitten oikein superhuippupuutarha risukasoineen, kantoineen, runkoineen jne. Wau mitkä punaiset, oikein hehkuvat ja herkulliset, todella kiva kokonaisuus!

    VastaaPoista
  6. Kivat tikkakuvat ja kauniit punaiset.

    VastaaPoista
  7. How lovely to garden with a woodpecker to keep you company. A similar one, but redder, visits us regularly to eat suet. But we hear them in the woods where we walk, too. Such lovely red images, I especially like the ballet flats!

    VastaaPoista
  8. Lovely bird ! Gorgeous pictures !!!!
    Love red....In all forms...
    Have a shinny day !
    Anna

    VastaaPoista
  9. Hi Sara: What a great sighting! Your bird is a Eurasian Three-toed Woodpecker (Picoides tridactylus), a highly desirable species for a birder. If you can arrange for it to put in a repeat appearance I will be on the next plane!

    VastaaPoista
  10. Vappu tuli ja meni. Kiitos toivotuksistasi ja kivoista kuvista. Olen mansikkaihmisiä ja tykkään myös jäätelöstä. Ensimmäinen mansikkatorttu on jo syöty tälle keväälle. Oli kyllä maukkaita mansikoita.

    VastaaPoista
  11. Sait todella hyviäkin kuvia tikasta :) Nyt on kuulunut sellaisia iloäänisiä jättikonsertteja pitkin pihaa. Tänään näin västäräkin pihalla, ihanaa.
    Todella upeita punaisia kohteita olet kuvannut. Kaunista toukokuuta sinulle Sara!

    VastaaPoista
  12. On kyllä upeita kuvia kaikki. Lintuja on vaikeaa kuvata. Hyvin olet onnistunut. Minä täällä kuolaan noiden punaisten astioiden ja varsinkin punaisten saappaiden perään. Taidan olla kenkäfriikki.

    VastaaPoista
  13. Aijai kuinka upeita ja herkullisen värisiä ja makuisiakin !! kuvia, ihan kateellinen kun punainen ei ole oma mielivärini. -(

    VastaaPoista
  14. Paljon ihanaa punaista. Noita saappaista minäkin tykkäisin, sillä edellytyksellä että niissä nauhojen lisäksi on sivussa vetoketju.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  15. Kaikenlaista kypsän punaista. Tiedätkö, minulla on ollut ystävän kanssa tuollaiset kengät joskus teininä. ostettiin yhtä aikaa, minulla keltaiset, hänellä punaiset :) Tuli ihan nostalginen olo, kun näin nuo.
    Jäätelö on ihan parasta! Siitä ei voi millään luopua :)

    VastaaPoista
  16. Pohjantikkaa en ole nähnyt muistaakseni koskaan. Upeaa, että selalinen harvinaisuus viihtyy sinun pihapiirissäsi.
    Punaista kokosit todella jättiannoksen. Hienoja kuvia. MInä tykkään kukkasten ja marjojen punaisesta. Olet kai viherpeukalo, kun joulutähti kukkii, milloin tykkää uudestaan ja uudestaan. Minun joulutähteni kukkii se ainoan kerran, jos pääsee sitäkään kukintaa loppuun.

    VastaaPoista
  17. Wonderful pictures dear Sara!

    VastaaPoista
  18. Stunning red images and I am fascinated by woodpeckers.

    VastaaPoista
  19. 🍓 Kiitos! 🍓 Thank you! 🍓

    VastaaPoista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!