Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

4.5.2024

Kukkia sekä pisteitä jäällä - Kohti planetaarista vaatekaappia :)




Mukavaa keväistä lauantaita! Täällä Itä-Suomessa sää on viileä ja pilvinen. Muutama päivä sitten kuvatut krookuksen kukat ovat tänään supussa eikä hyönteisiäkään näy.

Suurkiitos mielenkiintoisista kommenteistanne edelliseen postaukseeni! Kommentoin tässä niitä yhteisesti. :)

Olen iloinen ja kiitollinen kamerasta (veljeni), jonka kuvat auttavat tunnistamaan lintuja (ja joskus muitakin eläimiä), sekä vapaista hetkistä, jolloin luontoa ehtii tarkkailla. Maisema, rauha ja hiljaisuus tuovat hyvinvointia, jotka ovat vastapaino sille, että elämä (itäsuomalaisella) maaseudulla on hankalaa, pitkien välimatkojen, huonot tieyhteyksien ja palvelujen puutteen takia. 




Etenkin mansikat ja punaiset kengät miellyttivät edellisen postauksen kommentoijia. Punaiset kengät ovat tosiaan piristävä asuste, joka sopii jokaiselle hiusten väristä ja ihon värisävystä riippumatta. :) Punaiset keramiikkaesineet, ruukku ja malja, ovat aika isoja. (Maljan halkaisija on noin 30 cm.) Ne on ostettu Italiasta vuosia sitten. 

Joulutähti on elossa ja kukkii ihan omasta ansiostaan. Toistaiseksi se on viihtynyt yllättävän hyvin sijoituspaikassaan, lähellä ikkunaa, mutta suoraa auringonpaistetta tulee aika vähän. En ole ollenkaan viherpeukalo. :)




Kevätaamuisin pitäisi nousta aikaisin. Lintujen konsertit hivelevät korvia. Kun tarkkaan katsoo, melkein kaikkialla on elämää. Monet linnut vain ovat niin hyvin maastoutuneet, että täytyy pysähtyä havainnoimaan huomatakseen ne.

Jäältä linnut huomaa helpommin... ne ovat vain niin kovin kaukana...




Olisiko tässä kuoviherra, joka yrittää tehdä vaikutuksen daamiin? Valitsinpa näköjään kuvan, jossa linnun siipi näyttää kummalta.




Teeri sen sijaan pyörähtelee jäällä yksinään. Sen kukerrus on yksi kevään kiehtovimmista äänistä.





Jään pinta alkaa olla märkä ja sohjoinen...




... ja rannoilta löytyy jo sulaakin.




Harmaiden kuvien jälkeen lisään tähän väripilkun. :)




Olen väkertänyt blogikirppistäni varten tällaisen hienon logon. :)

Tiedän kyllä, että käytetyn, niin edullisen kuin kalliimman, tavaran tarjonta on valtavaa. Otan tämän kokeilun hauskana harrastuksena ja valokuvaaminen on aina hauskaa. Tarkoitus on hyvä, itselle tarpeettomien tavaroiden elämänkaaren jatkaminen.

Luin tänään lehtiartikkelin Aku Varamäen ja Sissi Penttilän julkaisemasta kirjasta Planetaarinen vaatekaappi (Gummerus, 2024). Planeetalle ystävällinen vaatevarasto tarkoittaa, että ihminen ostaa korkeintaan (noin) seitsemän uutta vaatetta vuodessa. Se on määrä, joka voidaan valmistaa maapallon kantokyvyn rajoissa. Näihin seitsemään vaatteeseen ei lasketa mukaan sukkia, alusvaatteita eikä kierrätettynä, kuten kirpputorilta tai second hand -liikkeistä ostettuja vaatteita.

Yleensä koetan "elää ja antaa muidenkin elää", mutta haluaisin sanoa, että (varsinkin kiinalaisista) halpavaatejättiverkkokaupoista vaatteiden ostaminen on yksi pahimpia asioita, joita tavallinen ihminen voi tehdä. Nämä yritykset kopioivat muiden malleja, markkinoivat tuotteitaan harhaanjohtavasti, teettävät niitä kyseenalaisissa työoloissa, välittämättä esim. haitallisten kemikaalien vaikutuksesta ympäristölle ja ihmisille. Pikamuotia rahdataan sitten ympäri maailmaa. Usein kuluttaja saa nettikaupan kuvausta huonolaatuisemman, vääränkokoisen vaatteen, jonka palauttaminen tai vaihtaminen on vaikeaa, ja jota todennäköisesti käytetään vain muutaman kerran.

Vaateteollisuus tuottaa vuosittain yli 92 miljoonaa tonnia jätettä ja kuluttaa 79 triljoonaa litraa vettä vuodessa.

Yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen tarvitaan arviolta 2 700 litraa makeaa vettä eli yhden henkilön 2,5 vuoden juomavesitarpeen verran.

On helppoa sanoa, että ostakaa kotimaisia, hyvälaatuisia vaatteita. Monelle tämä on rahakysymys. Väittäisin kyllä, että halpisvaatteen edullisuus on lopultakin harhaa. Joka tapauksessa, on olemassa ekoteko, jonka me kaikki voimme tehdä: huoltaa vaatteitamme mahdollisimman hyvin ja opetella tekemään ainakin pieniä korjauksia myös itse.


🌲🌲🌲


Maasto alkaa olla sen verran paljas lumesta, että nyt lähden metsään tarkastamaan puiden kuntoa pitkän ja lumisen talven jälkeen. Halaus kaikille!



16 kommenttia:

  1. I am quite sure that most people could do with far less clothes. I buy much of mine at the thrift store so items get a second life and I then wear them until they fall apart. It’s difficult to find clothing that is not made in China, Bangladesh, Vietnam or other countries in Southeast Asia.

    VastaaPoista
  2. Kyllä luonnon kauneus, rauha ja hiljaisuus ovat tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä ❤️ Mekin asumme maalla, mutta taajamassa. Luonnon rauhaa pitää erikseen lähteä hakemaan. Mutta aika läheltä sitä onneksi löytyy.

    Minulla on varaa lähinnä kirpputorivaatteisiin, joten siinä asiassa tulee oltua hyvin ekologinen. Järkyttäviä kyllä nuo luvut, joita kerroit vaateteollisuudesta... Se kannustaa jatkamaan kirpputoreilla käymistä!

    VastaaPoista
  3. Suloinen kevät siellä etenee. Minä myös sanon EI kertakäyttövaatteille.

    VastaaPoista
  4. Lovely pictures ! Nature is beautiful...
    I'm aware of what clothes industry (mostly China) produce...
    I avoid buying new cloth or anything from china...
    I prefer local, in my country or Europe...In that order :)
    Have a shinny weekend !
    We have a rainy day here...
    Hug
    Anna

    VastaaPoista
  5. Oliko se planetaarinen vaatevarasto? Kaikkea sitä. En käsitä enkä ymmärrä kun tilataan kiinasta kaikenlaista pikku tilpehööriä ja tosiaan niitä vaatteita...toki jokainen saa tehdä noin mutta mutta..Mainioita luontokuvia ja kyllä lumi on täälläkin sulanut aika tarkkaan..

    VastaaPoista
  6. Seitsemän uutta vaatetta vuodessa kuulostaa minusta paljolta, sillä vuosien ajan olen ostanut enimmäkseen kirpparilta vaatteeni. Ja saan kuulla siitä usein - positiivisia kommentteja onneksi. Lapsuuskodissani jo totuin kierrättämiseen ja on hienoa, että siitä on tullut tietyllä tavalla trendikästäkin. Eihän meillä ole kuin tämä yksi maapallo, jonka luonnonvaroja olisi jokaisen syytä oppia kunnioittamaan ja säästämään.
    Iloa sinulle kevääseen, toivottavasti lunta ei tule enää lisää!

    VastaaPoista
  7. Lintuja jäällä - kauniita ovat sekä linnut että jää kuvissasi 🖤
    Hyvää asiaa kirjoitat vaatteista... Minulla on niin paljon vaatteita, että hyvinkin voisin jatkossa pyrkiä toimimaan järkevästi ja ekotekoisesti. Tämä nyt mietintämyssyn alle!
    Hieno logo 🌸🌱🌷🌼

    VastaaPoista
  8. Minä kuuntelin kans äskettäin tuon mielenkiintoisen kirjan. Aika paljon ostan kirpputoreilta, mutta kaupasta ostamista voisin kyllä vähentää edelleen.

    VastaaPoista
  9. Upea kirjoitus faktalla - kiitos!!
    Jonkinverran maailmaa kiertäneenä ja suorastaan järkyttyneenä varsinkin kehitysmaiden vaatevuoria katujen varsilla ja toreilla tuijottaneena... - niitä "Hyvään lahjoitettuja" ongelmajätteitä, itseltä pois!! Aivan järkyttävää. 7 vuodessa riittänyt hyvin kauan... muutoinkin vaatettanut itseni ja läheiseni Kontissa, joskin tietyt urheiluvaatteet hommannut aitoina ja aitoina hyvinhuollettuina pysyneet vuosikymmenet... mietin, että goretextakkinikin on jo täysi-ikäinen 19v. Hih - löytyy paljon vanhempiakin lempivaatteita kaapista...

    VastaaPoista
  10. Kiva banneri. Käytän vaatteeni loppuun. Perjantaina olimme hautajaisissa ja minulla oli päällä musta housupuku 1990-luvulta. Hyvä hankinta ja sopii moneen juhlatilaisuuteen. Nythän ovat taas leveät lahkeet muotia.

    VastaaPoista
  11. I have retuned to my Garden Spot blog, hoping to be a more discipline writer. Seems that you have generated quite a discussion on clothes buying. Once I retired in 2013, I have purchased much less than 7 pieces a year. And I totally agree about the foreign clothing market. The quality is so poor. My older pieces are still usable and better quality. Thankfully I don't have to buy clothes for teenagers these days. Seems that other women are doing the same--relying on our older fashions--soon that will be in vogue.

    VastaaPoista
  12. Aivan huippuihanat lintujen kuvat. Keväällä on ihanaa seurata lintujen muuttoa. Harmi vaan, ettei lintujen talviruokintaa ole vieläkään pystynyt täällä lopettamaan (itikoita ei ole eikä muitakaan pörriäisiä)
    Minäkin vältän Kiinan halpatuonnin tukemista. Monet tilaavat esimerkiksi Temusta paljon kaikenlaista, ja onpa tainnut moni firma Suomessa jotunut tästä kärsimään.
    Nykyisin kyllä kannattaisi opettaa ompelua ja vaatteiden korjausta jo koulussa. Kerttakäyttöiseksi on kaikki muuttunut.

    VastaaPoista
  13. Hi my dear friend! Best wishes for you and yours! I couldn't translate your post. Beautiful photos.

    VastaaPoista
  14. Crocus, swans and clothing, along with the slow arrival of spring! I hope life slows down for you, Sara.

    VastaaPoista
  15. 👚 Thank you all for your very interesting comments! 👖 Kiitos taas kaikille todella mielenkiintoisista kommenteistanne! 👚

    VastaaPoista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!