Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

1.11.2023

Joululaisen This or that -haaste




Hei ja hyvää alkanutta marraskuuta!

Blogihaasteet ovat ihania. On harmi, ettei (täällä Suomessa) enää taida olla säännöllisesti ilmestyvää kuvahaastetta, siis sellaista, jossa annetaan tietty aihe seuraavan kerran kuvaksi. Olenkin miettinyt sellaisen aloittamista itse, mutta tällä hetkellä siihen ei ole aikaa ja tiedän kyllä, että blogimaailmassa on hiljaisempaa kuin menneinä vuosina eivätkä kovin monet enää osallistu mihinkään haasteisiin. :)

Mutta minä siis rakastan blogihaasteita. Siksipä olikin mukavaa, että Joululainen oli keksinyt uusia, mielenkiintoisia kysymyksiä tuttuun jouluhaasteeseen. Tässä tulevat minun vastaukseni.

EDIT: Joululaisen postauksen lopusta voitte kätevästi kopioida kysymykset omia vastauksianne varten!




Huom.! Tämän postauksen kuvat eivät ole oikeita valokuvia vaan selaimella käytettävän AI-kuvasovelluksen luomuksia. Voitte siis haastaa itsenne etsimään kuvista hassuuksia ja mahdottomuuksia. :) Tai vielä parempaa, tulkaa mukaan tähän jouluiseen "valitse kahdesta vaihtoehdosta" -haasteeseen!




1. Joululahjojen hankkiminen pitkin vuotta vai viimeisellä viikolla?

Enemmänkin pitkin vuotta. Perheeseemme kuuluu tällä hetkellä vain eri-ikäisiä aikuisia, joilla oikeastaan on jo kaikkea, joten lahjoja annetaan aika vähän. Itse pidän silmät auki ympäri vuoden ja jos näen jotain, joka sopisi erityisen hyvin jollekulle, ostan sen. Perinteisiä villasukkia alan neuloa viimeistään syyskuussa.




2. Joulukorttien lähettäminen vai some-toivotukset?

Lähimmille ihmisille lähtee vielä oikeita kortteja (ja minulla on niitä iso varasto), mutta onhan se kätevää, että esim. sellaisille, jotka eivät tunnu olevan innostuneita saamaan ja lähettämään kortteja, tervehdyksen voi lähettää vaikkapa WhatsAppia käyttäen. Minusta joulukortit ovat ihastuttavia myös esineinä, ja olen säästänyt kaikki kotoa löytämäni. 

Yleensä lähetän ostettuja kortteja. Ne ovat kauniimpia kuin mitä minä onnistuisin saamaan aikaan. :)
 
 
3. Joululehdet vai somen jouluryhmät?

Molemmat. Minulla on ehkä kymmenkunta joululehteä, joita selailen joka vuosi uudelleen. Rakastan erityisesti joulublogeja ja saan niistä paljon inspiraatiota. (Jouluisia IG-tilejä on aika paljon, mutta kuten olen kertonut, Instagram-kokeiluni viime talvena jäi aika lyhyeksi. Se nyt vain on niin, että Instagram on kuin täytekakku - toki ihana, mutta aiheuttaa ennen pitkää huonoa oloa; blogimaailma sen sijaan on kuin monipuolinen ateria, pidemmän päälle parempi vaihtoehto. :D)

Haaveilen elämänvaiheesta, jossa voisin perustaa joulublogin, johon postailisin juttuja ympäri vuoden.




4. Suursiivous vai pölyn piilottaminen hämärään valaistukseen?

Hahaa, hyvä kysymys! Lapsuusperheessäni todella hyvä siivous, nykyisin suurpiirteisempi ja rennompi. Tässä muistan aina Marttojen leikillisen ohjeen, jonka mukaan kaapit täytyy siivota jouluksi, jos aikoo joulua viettää komerossa. Toisaalta, kyllä ainakin minulle tulee heti juhlavampi olo, jos tiedän, että myös näkymättömät paikat ovat järjestyksessä ja puhtaat. Liian tavaran karsiminen pikkuhiljaa auttaa (lue: auttaisi) tämän päämäärän saavuttamisessa.

 


5. Aito kynttilä vai led-kynttilä?

Mikään ei voita aidon kynttilän valoa... ja se tuoksu, kun kynttilän on puhaltanut sammuksiin!

Ostin ensimmäiset led-(kruunu)kynttiläni viime jouluksi. Meillä on nyt myös yksi led-hautakynttilä. Muuten pöytä- ja kruunukynttilöinä olemme käyttäneet aina oikeita kynttilöitä. Joulukuusessa sen sijaan olemme käyttäneet vuosia sähköisiä jouluvaloja. Minulla on kuitenkin tallessa vielä lapsuuden kuusenkynttiläpidikkeet. Ne ovat aivan ihastuttavan nostalgisia esineitä ja tulevat käyttöön vielä joskus ja siksi olen varmuuden vuoksi ostanut varastoon myös kuusenkynttilöitä. :)




6. Vihreä vai punainen?

Mahdotonta valita vain toista. Joulunpunainen on ihastuttava väri ja sillä saa helposti joulutunnelmaa. Toisaalta minua viehättää esim. väriyhdistelmä vihreä-valkoinen-kulta, joka sopii käytettäväksi ympäri vuoden.

 
7. Jouluneule vai ehdottomasti ei?

Jouluneule kuulostaa ja näyttää hauskalta. Meillä ei sellaisia ole ollut, mutta jos löytäisin luonnonkuiduista valmistetun kauniin neuleen, jota ei ole tehty esimerkiksi Kiinassa, voisin hyvinkin ostaa sen. 

Tästä päästäänkin lempiaiheeseeni, joka koskettaa myös seuraavaa kysymystä joulukoristelusta. Minun tekisi mieli ostaa paristoilla toimiva lyhyt valosarja, jolla koristelisin ulko-ovessamme olevan kranssin. Siksipä olenkin katsellut verkkokauppojen valikoimia... vain katsellut: mitään ei tarvitse ostaa, kun jopa Airamin valosarjat on tehty Kiinassa. Sieltä tulevat Villeroy & Boch -jouluastiat kuin myös Weisteen, Iittalan, Villa Stockmannin kuusenkoristeet. Olen myös havainnut, että jos valmistusmaata ei ole kerrottu tuotetiedoissa, se on melkein poikkeuksetta... Kiina.



 
8. Koristelussa överit vai vajarit?

Viime aikoina useammin vajarit kuin överit. Olen alkanut ajatella, että joulukoristelussa vähemmän on enemmän. Paikkojen pitää myös pysyä siisteinä, kun on koristeltu, koska joulukoristeet sekaisessa kodissa eivät tuo, ainakaan minulle, juhlan tuntua.




9. Lasten jouluelokuvat vai romanttiset jouluelokuvat?

Lumiukko on meillä aika uusi perinne, mutta jo rakas. Jotkin romanttiset jouluelokuvat ovat ihan viihdyttäviä. Minun makuuni täydellistä jouluelokuvaa ei ole vielä tehtykään. Joulutarina-niminen suomalaiselokuva oli saanut paljon kehuja ja pari vuotta sitten ostin DVD:n. Ihan mielenkiintoinen, mutta kannen perusteella odotin enemmän ja taianomaisempaa...

EDIT: Jouluradiossa soi taas kahdeksan erilaista kanavaa. "Klassisen joulun" ohjelmistossa on muun muassa Lumiukon musiikki kokonaisuudessaan.



 
10. Joululimppu vai saaristolaisleipä?

Tähän täytyy kyllä vastata: ei kumpikaan. :)
 
 
11. Piparkakkutalon väsääminen vai kaupan piparit?

Näinä vuosina aika usein kaupan piparit. Mutta joka joulu leivotaan kyllä myös kotona, oman,  perinteisen reseptin mukaan. En ole koskaan ostanut piparkakkutaikinaa, mutta joulutorttuihin käytän valmista voitaikinaa.

 
12. Liköörikonvehdit vai englanninlakritsit?

Liköörikonvehdit... ja kaikki muutkin mahdolliset suklaakonvehdit. 




13. Joulusaunassa koivuvihta vai ei?

Ei. Liikaa siivoamista. :) Voisin kuvitella lisääväni löylyveteen tipan koivunlehtisaunatuoksua. 


14. Joulupukki vai lahjasäkin kantaminen salaa kuusen alle?

Meillä ei siis perheessä ole "joulupukki-ikäisiä" lapsia, mutta jos joskus taas on, ehdottomasti joulupukki ainakin joinakin vuosina. Haluaisin myös itse esittää joskus joulupukkia! Huolellisesti valittu puku ja asusteet, takaovesta salaa ulos ja kilistelemään etuovelle. Ai kun voisi vuokrata poron ja reen! Jokin punainen, pyöreämuotoinen auto voisi olla vaihtoehto, jos ei sattuisi jouluna olemaan lunta... mikä on todellinen riski täällä Itä-Suomessakin nykyään.



 
15. Lahjoja lemmikille vai ei?

Meillä ei ole lemmikkieläintä, mutta vieläkin muistelen viimeisintä kissaamme, joka oli koiramaisen seurallinen. Sille riitti jouluiloksi, että koko perhe istuskeli lattialla ja availi kahisevaan paperiin käärittyjä paketteja. Paperikasoissa oli niin mukava temmeltää, mistä on onneksi muistona rakkaita valokuvia.

 
16. Joululahjojen avaaminen yhtä aikaa vai yksi ihminen kerrallaan?

Ihan kuinka vain. Itse availen saamiani paketteja nautiskellen ja seurailen samalla muiden reaktioita saamiinsa lahjoihin. Onhan se tosi kivaa, jos on onnistunut keksimään lahjan, joka todella ilahduttaa.


17. Joululahjojen unboxaus aattoiltana vai säilyttäminen pakkauksissaan kasassa päiväkausia?

Lahjoja aikuisten kesken ei anneta kasoittain ja ainakin minä yleensä avaan kaikki pakkaukset, paitsi sellaiset, jotka alkaisivat tarpeettomasti pilaantua, kuten esimerkiksi kosmetiikka.




18. Joulun kuvaaminen vai hetkestä nauttiminen ilman kameraa?

Enemmän nauttiminen hetkestä. Itse joulu menee hirveän nopeasti ohi. Siksipä alankin joulun odottamisen hyvissä ajoin. 



 
19. Aattoiltana joulumessu Vatikaanista vai suomalainen joulukonsertti?

Varmemmin messu Vatikaanista, mutta ilman muuta voidaan seurata myös jotain konserttia, jos ohjelmisto ja esiintyjät kuulostavat kiinnostavilta.  




20. Tapaniajelu vai -kävely?

Kävelyä jo joulupäivänäkin, jotta jouluherkut vähän sulavat ja masuun mahtuu lisää herkkuja.





34 kommenttia:

  1. Olipa kiva haaste, jossa oli paljon joulun tunnelmaa ❤️ Ihan tekee mieli alkaa itsekin jo vähän fiilistellä joulua. Ja ensi kuussahan se jo onkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi... ja tervetuloa vaikkapa mukaan tähän haasteeseen! ❤️
      Joulu on ensi kuussa ja nyt sataa lunta ihan tupruttamalla.

      Poista
  2. Lovely post !
    Pertinent questions... Christmas is a special day or season...traditions are different in others countries.
    Christmas tree, candles, light, decorations, good food and gifts are the guiding line :)
    Here we have no sauna, no snow and Santa come from up there ;)
    Have a nice day !
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Anna!
      Waiting for Christmas is a lovely way to spend these dark, cold and icy months that otherwise might be a little bit sad. 😊 Fortunately there are, indeed, Christmas trees, candles, light, decorations, good food and gifts! ❤️
      Here it's snowing now.
      Have a happy beginning of the new month! Hugs!

      Poista
  3. Olipa mukavaa lukea mitä kirjoitit. Kysymyksiä on paljon ja ne ovat kiinnostavia, hyvin laadittuja 🌲

    Vähemmän on enemmän, siihen tulokseen olen minäkin tullut ❤️
    Mutta suklaata pitää olla. 🤎

    Juuri sulkemassa tietsikkaa tältä päivältä. Jää ihana jouluinen fiilis tästä postistasi. 🍷
    Hauskaa loppupäivää! 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Rita! Joulu on aihe, josta tekee aina mieli kirjoittaa! 🌲

      Suklaa on ollut tärkeä osa minun jouluani jo vuosikymmeniä ja varmaan monen muunkin. Nyt kun ilmastonmuutos uhkaa perinteisiä kaakaonviljelyalueita, on hyvä että vaihtoehtoja kehitellään. Fazerin Taste the Future ei nettitietojen mukaan maistu suklaalta, mutta jos raaka-aineena on kotimainen ruis, tuote kuulostaa hyvältä myös omavaraisuusmielessä. 😄🍫

      Ihanaa lumista päivää! ⛄

      Poista
  4. Kivat vastaukset haasteeseen. Muistankin sinun olevan todellinen jouluihminen, joten haaste tuli oikeaan kohteeseen.
    Mukavaa marraskuuta. 🌿🍁🕯

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Kruunuvuokko! 🎄 Teillä on niin kaunista jouluna, että olisi todella mukavaa lukea sinun vastauksiasi näihin kysymyksiin.
      Ihanaa lumista päivää! ⛄

      Poista
  5. Enjoyed all the comments you posted to all the different areas of Christmas. You have a very interesting Blog. I like!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! And I enjoyed very much the gorgeous autumn colours of your latest post! 🍁😊

      Poista
  6. Olá, gostei do seu blog e vou voltar com mais calma.
    Também participei em alguns desafios, aqui em Portugal, no início do meu blog, mas depois a blogosfera ficou mais parada...mas eu continuo a descobrir blogues interessantes e fico feliz por isso.
    Beijinhos e bom Novembro

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muito obrigada pela sua visita e gentil comentário, Isabel!
      É sempre um prazer conhecer novos blogueiros.
      Comecei a apreciar cada vez mais o "blogar lento", reservando tempo para curtir nossa família e amigos e o mundo ao nosso redor... e esperando a inspiração surgir e só postando quando isso acontece.
      Feliz novembro para você também!

      Poista
  7. Lovely post, Sara. I feel the same way about Instagram vs blogging, but there are a few former bloggers on IG that I want to stay in contact with. I like your comparison of cake and a good meal. I might borrow this idea of this or that questions, but some of the translations are a bit off, so I'll skip those.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for your comment, Lorrie!
      Yes, I tried to translate the post with Google and noticed that some questions (and answers) became unintelligible. :) For example, the question number 10 is about different kinds of (Christmas) bread.
      Having deactivated my IG account, I really miss many former bloggers, some people I have "met" on Instagram and even some people I know in real life, but all in all, I feel better now.
      Happy November!

      Poista
  8. Ihana postaus. Tähän taidan itsekin sopivalla hetkellä tarttua. Kiinnostaa tuo Al-kuvasovellus. Löytyykö se ihan googlettamalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Kristiina! Tässähän on vielä hyvin aikaa ennen joulua vastailla kysymyksiin.
      Noita kuvageneraattoreita on paljonkin, mutta en oikein uskalla suositella niitä muille, koska en tunne niitä kovin syvällisesti. Googlettaa voi vaikka hakusanoilla AI art generator tai AI image generator. Koetan vastata kysymykseesi seuraavassa postauksessa.

      Poista
  9. Christmas isn't exactly my go-to celebration. No gifts and all that jazz for me. What I truly pine for are snow days. W have two official Christmas days here in the Netherlands! So, I'm crossing my fingers for a dash of coziness because, let's be real, December can be quite gloomy, you know?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much for your visit and comment, Arieth!
      We here in Finland (Eastern part in my case) have been lucky at least in the past. When there's snow, December isn't gloomy at all. :) Recently, the snow has started to fall later and later. Now we have plenty of snow but the temperatures will rise again.
      Happy weekend!

      Poista
  10. Sara, I love your love of Christmas! Now, if I could be transported to snowy scenes, I too would be as thrilled. As it is hot, dry, over commercialised and with no family, I just want January to arrive.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I totally understand, Helen! Here (in Finland) with days becoming darker, shorter and colder, starting to look forward to Christmas is almost physiological. :)
      Thank you for your comment and happy weekend! xx

      Poista
  11. Olipas paljon jouluaiheisia kysymyksiä. Kun illat pimenevät, niin alkaa tekeen mieli suklaata, jota en saisi syödä kovin paljon, eikä tee mieli englannin lakritsiakaan. Vähän kaikkea, mutta ei övereitä jouluna. t. Mai Laakso Kirjasähkökäyrä-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää iltaa, Mai, ja kiitos kommentistasi!
      Voi kun sitä osaisikin syödä terveellisesti ja kohtuudella syksyn ja alkutalven pimeydessäkin! Jo nyt huomaan, että myös ulkoilu on jäänyt liian vähäiseksi. Nytpä käväisen haukkaamassa raitista ilmaa ja ihailemassa lumista hämärää. :)
      Rauhaisaa viikonloppua!

      Poista
  12. Adorable post dear Sara. I do love Christmas! Thank you for sharing this magical time. It warmed my heart...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, dear Maristella! <3 This year I hope to prepare very many Christmas posts, even an Advent calendar. :)
      Big hugs!

      Poista
  13. Hauskaa, että tartuit haasteeseen❣️ Tämän voi kuka tahansa lukija napata blogiinsa. Kysymykset voi tosiaan helposti kopioida postaukseni lopusta. 😄

    Minäkin pidän enemmän blogimaailmasta. Instaan ja Faceen en ole koskaan liittynytkään, koska eivät tunnu omilta.
    Olisi kyllä suotavaa, ettei kaikki tavara tulisi Kiinasta. Olen välillä yrittänyt etsiä kotimaisia vaatteita, mutta kuosit ja värit ovat usein makuuni liian neutraaleja. Jouluneuleet ovat tosiaan jotsin akryylia. Ne tosin säilyvät vuodesta toiseen, kun käyttyökausi on aika lyhyt. Olen myös pienellekin määrälle villaa allerginen, joten villapaitoja en voi käyttää laisinkaan.

    Oli mukavaa lukea vastauksesi! Ihana muisto kissanne jouluilosta! 🤶

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta haasteesta! Ilman muuta lähdin siihen mukaan! 😀 Tosiaan, kysymykset on paljon helpompi kopioida mukaan listana... lisäsin vinkin vielä postaukseeni.
      Tänäänkin, kun tuli Stockmannin mainos, selailin verkossa joulukoristeuutuuksia. Melkein kaikki oli Kiinassa valmistettua. Neuleista puheen ollen, täytyisi varmaan yrittää kutoa (neuloa) se värikäs ja kuviollinen jouluneule itse! Jos nyt aloittaa, jouluna 2024 voisi jo olla valmista. 🧶😄
      No onpas harmillista olla villalle allerginen. Minä en ole, mutta paljaalla iholla en kyllä voisi villaneuletta pitää.
      Joskus olen ajatellut laittaa kuviakin ihanasta veteraanikissastamme, mutta periaatteenani on ollut, että en postaa kuvia perheenjäsenistä. 😊
      Rauhaisaa pyhäinpäiväviikonloppua! ❣️

      Poista
  14. Mukavia kysymyksiä ja kuvaavasti olit vastaillut niihin. Sinä olet todellinen jouluihminen :)
    Ihana muisto kissastanne joulun aikaan <3.
    Taidanpa kopsia kysymykset ja vastailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Maatuska! ❤️
      Minä olen tosiaan aikamoinen jouluhöperö. Olisi mukavaa, jos perheessä olisi muitakin. :)
      Kaipaan vieläkin tätä mainittua kissaa, vaikka sen poismenosta on jo vuosikymmeniä.
      Odottelen innokkaasti sinun vastauksiasi näihin kysymyksiin!
      Rauhaisaa pyhäinpäivää!

      Poista
  15. Voi IHANUUS....
    Minäkin rakastan blogihaasteita ja ihan taatusti nappaan tähän kiinni....
    Pikkuhiljaa... että saan irrotettua itseni Halloweenistä, hih...

    Ja olen takuuvarma osallistuja, jos ja kun päätät/ennätät alkaa "vetää" kuvahaastetta...

    Oli aivan ihanaa lukea vastauksiasi kiireettömästi (juoden kahviakin ihan liikaa huomaamatta)
    Teit vaikutuksen harmaaseen marraskuiseen viikon alkuuni - jospa tästä tulisikin paremoi viikko kuin aiemmista - kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos kommentistasi, Repolainen! <3
      Todella kivaa, jos osallistut Joululaisen aloittamaan haasteeseen. Hänen blogistaan siis löytyvät kysymykset kätevänä listana.

      Kuten jo kommentissani sinun blogiisi kirjoitin, olen tekemässä uutta Jouluaiheisia kysymyksiä -postausta, joten tervetuloa lukemaan sekin muutaman päivän päästä. :)
      Onpa todella mukavaa löytää bloggaajia, jotka ovat vielä innostuneita haasteista. :D

      Kiireettömät aamuhetket ovat parhaita. Toivottavasti niitä riittää! Ihanaa päivää!

      Poista
    2. Ehdottomasti palaan lukemaan blogiasi - kun se löysin...
      ja jokin outo déjà-vu tunne mulle syntyi... pari vuotta sitten tullut mietittyä joulua myös...
      https://repolainenreissaa.blogspot.com/2021/12/joulun-this-or-that.html

      Poista
    3. Ja sieltäpä löytyikin mielenkiintoisia vastauksia ja ihania kuvia!
      Tunnelmallista joulunodotusta! :)

      Poista
  16. Hei, olipa kiva lukea näitä jouluisia ajatuksiasi!:) Samaistun useammassa kohtaa: jouluneule olisi kiva, mutta ei tee mieli ostaa mitään akryylihirvitystä; paristokäyttöinen valosarja olisi kiva pikkujoulukuuseen, mutta ei viitsi ostaa 'turhaa' ja huonosti tehtyä elektroniikkaa. Hyvää marraskuun loppua ja joulun odotusta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei vain, Raila! ❤️ Olipa mukava kuulla sinusta!
      Vielä ostoksista puheenollen, olen katsellut verkkokauppojen valikoimaa, tarkoituksena löytää hyötylahjoja ja jotain ehkä kotiinkin, mutta kotimaassa tai lähialueilla valmistetut tuotteet ovat todella harvinaisia.
      Talvi on tullut. 😄 Tänä aamuna minimi oli -23 C. Ihanaa joulun odotusta sinulle!

      Poista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!