Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

9.11.2023

Lisää joulukysymyksiä, lisää "jouluakvarelleja" :)




Hei ja ihanaa marraskuista huomenta, kun jouluaattoon on 45 yötä! Minulla ei ole enää joululaskuria blogissa, koska pitkään käyttämäni sivusto on lopettanut toimintansa. Jos joku tietää jouluisen ja luotettavan laskurin, jonka voi upottaa omalle kotisivulle, vinkkejä otetaan mieluusti vastaan. 

Sitä odotellessa tarkistan tilanteen Joulu tulee -sivustolta. :)

Pari päivää sitten huomasin, että Frii-kanavalta tulee jo monta (Hallmark-)jouluelokuvaa päivässä. Eilisiltainen Next Stop, Christmas uusitaan tänään aamupäivällä. Myös A Dream of Christmas muutama päivä sitten oli viihdyttävää katsottavaa, sopivan jouluinen, kepeä, tyylikäs, romanttinen.




Äskettäin vastailin Joululaisen Tämä vai tuo -joulukysymyksiin. Muutama päivä sitten huomasin eräässä ruotsalaisessa joulublogissa niin hauskoja kysymyksiä, että päätin tehdä uuden kysymyspostauksen. Tunnelmallinen Jul, Strålande Jul -blogi löytyy tietenkin blogini sivupalkin joulublogilistasta.

Olisipa mukavaa, jos innostuisitte vastaamaan kysymyksiin omissa blogeissanne. :)




Postauksen kuvituksena on sitten taas näitä jouluaiheisia kuvageneraattorin luomia "vesivärimaalauksia". Harmikseni huomasin, että tämän tyyppisiä kuvia alkaa olla verkossa tarjolla jo vaikka kuinka paljon. No, tämä joulunalusaika mennään näillä kuvilla ja sen jälkeen keksitään jotain muuta. :)




Poimin siis Annan blogista kysymyksiä, muokkasin joitakin niistä ja lisäsin muutamia omia. En tiedä tulivatko kysymykseni mitenkään loogiseen järjestykseen, mutta tässä ne tulevat:




1. Mikä on mielestäsi jouluisin tuoksu?

Tähän ei vastaukseni ole mitenkään omaperäinen. Jouluun liittyy niin paljon tuoksuja, jotka ovat kaikki tärkeitä: paistuvat piparkakut, hyasintit, klementiinit, paistuva kinkku, glögi... 

Jos oikein pinnistelen, keksin kaksi hieman erikoisempaa. Meidän jouluaaton aterialle ovat perinteisesti kuuluneet keitetyt porkkanat voisulan kanssa. Jostain syystä niitä harvemmin syödään muulloin ja ne tuovat minulle aina joulun mieleen. Toinen jännä tuoksu ovat puunkäsittelyaineet. Kun olimme lapsia, isä teki meille isompia ja pienempiä puisia leluja joululahjoiksi ja joulun alla leijaili puutyöverstaassa lakan ja muiden sellaisten tuoksu. 


2. Käytkö joulumarkkinoilla? Mitä ostat sieltä?

Yhdistin tässä kaksi kysymystä, koska en käy joulumarkkinoilla, koska ei sellaisia täällä lähitienoilla järjestetä. Varmasti kävisin, jos järjestettäisiin. :) Olisipa ihanaa käydä oikein jouluisesti järjestetyillä markkinoilla nauttimassa joulunalusajan tunnelmasta ja maistelemassa jouluisia herkkuja. Ostaisin joitakin kestäviä ja kauniita, mahdollisesti käsintehtyjä koristeita.


3. Millainen paketoija olet?

Riippuu lahjojen saajista. ;) Sellaisille, jotka avaavat paketin repimällä paperin ja jotka heittävät sen (paperin) nauhoineen sekajätteeseen, teen erilaisia paketteja kuin niille, jotka avaavat paketin nautiskellen ja hienoa paperia, nauhaa, koristeita ja pakettikorttia ihaillen.

On muuten kiehtovaa seurata asiansa osaavan paketoijan työtä vaikkapa tavaratalossa. Siitä saa hyviä vinkkejä. Itse asiassa jossain kauppaliikkeessä aikoinaan ymmärsin, että lahjapaperia kannattaa (yleensä) olla mahdollisimman pieni pala. Lapsena paketointiperiaatteeni oli: mitä enemmän rakkautta, sitä enemmän paperia. 




4. Onko kodissasi joulun aikaan jokin sinulle erityisen mieluinen huone tai paikka?

Se olisi varmaan joulukuusen ympärillä, kuusen paikasta riippumatta. 




5. Koristeletko kodin joka vuosi samalla lailla vai vaihteletko koristeita ja niiden paikkoja?

Minulla on jo kymmenittäin jouluja takana, vietettyinä eri kodeissa ja eri maissakin, joten vaihtelua on ollut ihan automaattisesti. Vaihtelu virkistää tässäkin. Meillä on niin paljon koristeita vuosikymmenien varrelta, ettei niitä kaikkia kerralla voisi panna esille. Tai pitäisi olla isompi talo...


6. Mikä on kaunein joulukoriste, jonka olet koskaan nähnyt?

Alkuperäisessä kysymyksessä tiedusteltiin ruminta nähtyä koristetta, mutta minusta on hauskempaa miettiä kauneinta. 

Jossain blogissa (apua, en muista missä!) näin hiljattain laatikollisen vanhoja, lasisia kuusenkoristepalloja. Ne ovat hurmaavan kauniita. Meillä on sellaisia vain muutama. Oman lapsuuteni joulupallot eivät olleet lasia (onneksi!) vaan kestävämpää materiaalia. En ole varma onko se muovia vai metallia. Silti niitä on jäljellä vain harvoja. Muistan ikuisesti ja kaivaten sen hauskan äänen, kun kissamme heilautteli niitä tassullaan ja sai ne putoamaan lattialle. <3


7. Mikä on sinulle rakkain joulukoriste?

Ehkäpä juuri jokin vanha joulupallo.


8. Jos voisit kutsua kenet tahansa (myös historiallisen henkilön) jouluaterialle, kuka se olisi?

Onpa vaikea kysymys... Jonkun joka on tuottanut ihmisille jouluiloa. Anni Swanin tai Martta Wendelinin? Jos tässä kysymyksessä ei siis olisi ajan eikä kieli- tai kokkailutaidon aiheuttamia rajoituksia, voisin kutsua vaikka Martti Lutherin. :)




9. Mitä tekisit mieluiten: a) menisit kelkkailemaan b) tekisit lumiukon c) istuisit sisällä juomassa lämmintä kaakaota?

Hieman säästä ja seurasta riippuen kaikki ovat ihania vaihtoehtoja. Oi, muistan yhden talven, kun jälkikasvu oli vielä pikkuruista ja sähkö nykyistä halvempaa. Pihatiemme oli iltaisin valaistu monilla isoilla lampuilla ja mäenlasku lumisilla teillä oli unohtumaton kokemus.


10. Mikä on lempijoululaulusi?

Tämä vaihtelee, mutta juuri nyt ykköspaikan jakavat nämä kaksi ihanaa laulua, joiden sanat tuntuvat vuosi vuodelta tärkeämmiltä:

EDIT: I tried to read this post in English using the Google Translate widget. Most of the translations are good or at least acceptable but especially the lyrics of the songs seem to be difficult to translate. Believe me, the original texts are really beautiful, poetic and solemn.



En etsi valtaa loistoa

sanat: Sakari Topelius
(sävel: Jean Sibelius)


En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan;
ma pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.


Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu
Jumalan sanan valoa, joss' sieluin kirkastuu
Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin
Jumalan sanan valoa, ja mieltä jaloa.


Luo köyhän niinkuin rikkahan saa joulu ihana
Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa
Sua halajan, Sua odotan, Sa Herra maan ja taivahan
Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo.






Me käymme joulun viettohon 

sanat: Mauno Isola
(sävel: Martti Turunen)


Me käymme joulun viettohon
taas kuusin, kynttilöin.
Puun vihreen oksat kiedomme
me hopein, kultavöin.
Vaan muistammeko lapsen sen,
mi taivaisen tuo kirkkauden?


Me käymme joulun viettohon
niin maisin miettehin,
nuo rikkaan täyttää aatokset,
ja mielen köyhänkin:
Suun ruoka, juoma, meno muu,
laps' hankeen hukkuu, unhoittuu.


Turhuuden turhuus kaikki on,
niin turhaa touhu tää;
me kylmin käymme sydämin,
laps' sivuun vain jos jää.
Me lahjat jaamme runsahat, laps'-
tyhjät kätes ihanat.


Oi ystävät, jos myöskin me
kuin tietäjämme nuo
veisimme kullan, mirhamin
tuon rakkaan lapsen luo.
Niin meille joulu maallinen
ois alku joulun taivaisen.





Rauhaisaa joulunodotusaikaa!


27 kommenttia:

  1. Nuo joulukuvat ovat tosi kivoja ja tunnelmallisia. Ja ihanat vastaukset. Koristelen joulun joka kerta eri tavalla. Nykyisin joulukuusi on kesähuoneessa. Näkyy sieltä sekä ulos että sisälle paljon paremmin. Koristelukin on paljon vähempää kuin joskus aiemmin. Joulukukkia tietysti pitää olla. Tykkään vähän värikkäimmistäkin joulukukista. Valkoiset eivät ole minun juttuni, vaikka itsenäisyyspäiväksi yleensä laitan jotain valkoista kukkaa. t. Mai/Kirjasähkökäyrä-blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Mai!
      Koristelusi kuulostaa tyylikkäältä ja kesähuonekuusta suorastaan kadehdin! Olisipa sekä kaunista että kätevää, että sama kuusi näkyisi sekä sisälle että ulos! Hitsi että meidän talossa ei ole lasitettua kuistia... :)
      Tunnelmallista (isän)päivää!

      Poista
  2. Lovely pictures !
    Interesting to know how other people see and celebrate Christmas !
    Have a cozy day !
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Anna!
      Blogs are a great way for people around the world to connect with each other.
      Happy Sunday!

      Poista
  3. Ihania nuo jouluiset kuvat kirjoja lukevine ihmisineen. Kunpa todellisuus olisikin tuollainen; ei älylaitteita. Vastailen joulukysymyksiin myöhemmin. Harmi, ettei Sinulle ole tarjolla joulumarkkinoita, niissä on kiva käydä jo ihan sen tunnelmankin takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Anna!
      Noista kuvista ei tullut ihan sitä mitä kehotteessa pyysin, mutta oikeastaan niistä tuli aika rauhoittavia.
      Odotan sinun joulukysymyspostaustasi! <3 Ihanaa sunnuntaita!

      Poista
  4. Jouluun ei ole enää pitkä aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään 42 yötä! :) Ihanaa sunnuntaita, Anne!

      Poista
  5. Lovely nostalgic images of Christmas, Sara. They evoke days past when life seemed simpler. I visited a Christmas market once - in Vancouver, where people from Germany came and set up stalls and food areas. It was most enjoyable. I don't know if they have returned since the pandemic, and Vancouver, although near on a map, still means an expensive ferry ride and several hours of travel. You startled me with the 45 days until Christmas remark. It's definitely approaching. I usually go into high gear after November 11 when we remember the fallen soldiers of past wars (and present ones). I loved reading the words of the first Christmas hymn you included - oh, that there would be peace!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Lorrie!
      Oh, the Germans are very good at Christmas markets. It would be interesting to visit some in Germany. I wonder if they will have any snow there...
      The translation of the first hymn was rather good. "I do not seek power, glory, I do not long for gold; I ask for the light of heaven and peace on earth".
      Happy Sunday!

      Poista
  6. Kivat kysymykset tässäkin! Pitääpä ottaa käsittelyyn joku päivä. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Joululainen! Odotan vastauksiasi. 😊Tunnelmallista sunnuntaita!

      Poista
  7. Adorable Christmas post! Thank you Sara.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Maristella! Have a blessed Sunday!

      Poista
  8. Niin rauhallinen ja lempeä tunnelma noissa akvarelleissa ♥
    Olen ilmeisesti oppinut sanan akvarelli niin kauan sitten että en ole tajunnut sen sisältämää italian (latinan) "akvaa" eli vettä. Ihan just nyt sen vasta hokasin 😄

    Upeaa että laitoit lisää kysymyksiä. Tulen lukemaan kun ensin saan päivän työt alulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin lukemassa kysymykset ja vastaukset nyt paremmalla ajalla.
      Tuli joulunodotuksen tunnelma ja hvvä mieli.
      Aion "tilata" tänään ruuan oheen keitettyjä porkkanoita voisulan kera
      kun tulen italiaa opettamasta ja mieheni valmistaa ruuan sillä aikaa 😄

      Poista
    2. Lämmin kiitos, Rita!
      Kyllä vain, italiahan on todella tärkeä kulttuurin kieli. 😄
      Käytän varsinkin otsikossa sanaa "akvarelli", koska se on lyhyempi kuin "vesivärimaalaus", joka on kyllä sanana oikein kaunis.
      Buon appetito! Meillä pilkotaan ne jouluporkkanat sopivan pitkiksi palasiksi vinoittain. Meillä on kyllä silti myös porkkanalaatikkoa... Oi ihana jouluaattoateria! 😋
      Tunnelmallista sunnuntaita!

      Poista
  9. Tulee mieleen lapsuuden joululauluasiat. Yritin joka joulu laulaa kaikki laulukirjan joululaulut (vaikka en osannutkaan) veljelleni (jota ei kiinnostanut...). Ajatuksena oli myös selvittää, minkä sitä sitten joulupukille laulaisi ;)
    Missä kaikissa maissa olet joulua viettänyt? Millä tavalla ne erosivat meidän suomalaisesta joulustamme?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululaulut ovat ihania... Lauloitko pukille sitten "Joulupukin"? :)
      Kiitos kysymyksestäsi. Olen viettänyt aika monta joulua Italiassa. Siellä tärkein yhteinen ateria on joulupäivän lounas, mikä oli kätevää. Vietimme aaton suomalaisittain kotona ja joulupäivän isommalla joukolla italialaiseen tapaan.
      Siellä opin rakastamaan myös sumuista joulua. Kotikylässämme pidettiin vuosittain joulukuusikilpailu. Lapset kiersivät koulubussilla ihastelemassa pihojen kuusia. Voittaja oli useimmiten piazzalle, kunnantalon edustalle pystytetty aika iso kuusi.
      Nuoruusvuosina vietin yhden joulun vielä kauempana. Sinäkin vuonna sain nauttia kahdesta joulusta: ensin vietettiin suomalainen jouluaatto kotona ennen lähtöäni ja sitten kansainvälisen joulun kohokohta olivat ryhmän britin valmistamat kalkkuna ja jouluvanukas.
      Auringossa ja helteessä en haluaisi joulua viettää. :)
      Mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  10. Ihania nämä sinun joulupostauksesi, ihanhan näistä tulee joulumielelle! ❤️ Tunnelmallisia "akvarelleja" se generaattorikin osaa luoda. Ihan tekisi mieli päästä paikan päälle noihin tunnelmiin, kuten takan ääreen kirjaa lukemaan ❤️ No, onhan meilläkin takka, mutta muuten ei ihan noin tunnelmallista.

    Minullekin yksi rakkaimmista joululauluista on En etsi valtaa, loistoa. Olen myös viettänyt erilaisia jouluja elämäni aikana, kerran nuorena ulkomaillakin. Osa noista kysymyksistä olisi kyllä itselleni vaikeita, kuten nuo joulukoristekysymykset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos! ❤️
      Ei ole meidänkään takka noin hieno eivätkä ikkunat yhtä korkeita kuin kuvissa. Luvataan kuitenkin itsellemme, että istumme joskus takkatulen ääreen lukemaan, eikös vain!
      Topeliuksen sanat ovat hienot ja mestari on ollut säveltäjäkin. Molempien laulujen sanat ovat sellaiset, että niitä hyräilen usein ainakin mielessäni, ettei joulun valmistelussa "lapsi unohtuisi sinne hankeen". Ja odotan sopivan rauhallista hetkeä, että saisin lukea esittelemäsi kirjan joulusta Lutherin kotona.
      Näihin haastekysymyksiin saa aina vastata aivan niin laajasti/suppeasti ja syvällisesti/kepeästi kuin haluaa. ❤️
      Siunattua sunnuntaita!

      Poista
  11. Oi A-P-U-V-A.... niin ihania kysymyksiä ja mietteitäsi.
    Haasteita rakastan ja nappaan tämänkin - vaikka välilä aikaa ei ole edes normiarjen pyöritykseen...
    työmatka taas ruuhkautti kaikkea kivaa... mutta kivaahan kannattaa odottaa...
    Haasteet ovat kuin tutkimusmatkat itseen, omiin tapoihin ja miten ne on muodostuneet.... eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Repolainen!
      Toivottavasti ehdit vastata ainakin yhteen jouluaiheiseen haasteeseen! Muiden vastauksia on yhtä mukavaa lukea kuin omia kirjoittaa. :)
      Minustakin on todella kiinnostavaa miettiä vastauksia tällaisiin kysymyksiin ja kirjoittamalla ne vielä selkiytyvät. "Tunne itsesi" sanoivat jo muinaiset kreikkalaiset. :D
      On myös mukavaa seurata vuosien varrella, miten mielipiteet ja maku muuttuvat.
      Sopivan aktiivista uutta viikkoa sinulle!

      Poista
  12. Oh, to be able to celebrate Christmas in the cold! It would be quite magical.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Indeed, Helen! Snow at Christmas is strongly intertwined in our collective imagination. I recently read that some have suggested that it's a result of the traditional songs, stories and artwork, many of which were created during a time known as the "Little Ice Age" (that affected Europe and North America between the 14th and 19th centuries).

      Poista
  13. Täällä on paljon käpyjä, näitä siemeniä, jotka putoavat mäntyjen puista, arvostan käsitöitä, joita tehdään jouluksi.
    Luulen, että kutsuisin edesmennettä Nelson Mandelaksi; varmasti monet muut, mutta kutsuisin myös Nightwishin laulajia Tarja Turunemia ja Marco Hietalaa.

    There are a lot of pine cones around here, these seeds that fall from pine trees, I appreciate the crafts that are done for Christmas.
    I think I would call the late Nelson Mandela; certainly many others, but I would also call Tarja Turunem and Marco Hietala, vocalists of the band Nightwish.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muito obrigada pelo seu comentário, querida Janicce!
      As pinhas dos pinheiros e outras coníferas são fascinantes e lindas... e de fato perfeitas para artesanato caseiro e decoração de Natal.
      Especialmente meu irmão apreciaria muito sua escolha de convidados. :) É interessante que você conheça o Nightwish!
      Feliz últimos dias de novembro para você. Grandes abraços!

      Thank you very much for your comment, dear Janicce!
      The cones of pines and other conifers are fascinating and beautiful... and indeed perfect for homemade crafts and Christmas decorating.
      Especially my brother would appreciate very much your choice of guests. :) It's interesting that you know Nightwish!
      Happy last days of November to you. Big hugs!

      Poista

Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!