Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

27/03/2019

Winter lingers - Helmet-haasteen kohdat 35 ja 25

Hello all! While the bloggers in southern Finland post photos of bulbous plants starting to grow out of the ground and show their first flowers, we still have about half a metre of snow on the ground... and flowers only indoors.

Hei taas! Helmet-haasteen kohtaan 35 (Kirjassa on yritys tai yrittäjä) valitsin Markku Ropposen Kuhala-sarjasta kirjan Kuhala ja kuoleman hipaisu (2007). Otto Kuhala on jyväskyläläinen yksityisetsivä ja tässä kirjassa tavataan paitsi toinen yksityisetsivä (yrittäjänä Kuhalaakin epäonnisempi), myös useita liikemiehiä, joiden pokeri-illoista kirjan tapahtumat saavatkin alkunsa. Yksi pelaajista innostuu pelaamaan liian isoilla panoksilla ja häviää 120,000 euroa. Pelivelan maksu vaikeutuu, kun potti alkaa kiinnostaa muitakin.
Kuhala-kirjoissa minua viehättää erityisesti se, että niissä liikutaan entisillä kotikulmillani. :) Kirjojen juoni on yleensä mielenkiintoinen ja uskottava. Ropponen havainnoi ympäristöä (ihmisiä, luontoa, säätä) tarkasti ja humoristisesti...

Kukaan ei ollut haravoinut syksyn lehtiä pihamaalta, lumen alla talvehtinut kahden muovituolin ja pöydän puutarhakalusto lojui nurin niskoin luumupuun alla niin kuin viimeiset istujat olisivat paenneet juosten pakkasia. Talo näytti jotenkin kasaan painuneelta ja pienemmältä kuin Kuhala muisti. Hän ei ollut käynyt tontilla Ratskun poismenon jälkeen ja avasi portin varoen...

Kirjailija pitää selvästi koirista. Kuhalan koirakaverin (tässä kirjassa Jeri) toimia kuvataan hauskasti:

Jeri istui portailla korvat filosofisesti sojottaen ja otti vastaan pää kallellaan lankkujen raosta työntyvän muurahaisten ohimarssin...

Tämänkertaisen tapauksen toimeksiantaja on liikemies Hammare, jolla on vartiokoirina kaksi dobermannia.

Siinä missä Hammaren koirat olivat saaneet korostetun spartalaisen kasvatuksen, Jerin Summerhill-tavoilla ei tuntunut olevan mitään pidäkkeitä. Se käänsi takapuolensa dobermanneille ja potki räntäsohjoa niitä kohti...

Kuhalan kotimaa ei ole Nordic Noir -musta, mutta melko harmaa kuitenkin:

Ukko kohotti rukkaskättään ja nousi satulaan. Tangolla helähti muovikassi - kuinka monta hänenlaistaan mahtoi silläkin hetkellä puurtaa laajan valtakunnan maantienlaitoja hieman kärsivä ilme kasvoilla, päämääränään pullonpalautusautomaatti, vaatimattomat ostokset, hetken levähdys ja paluu alkuillan uutislähetyksen ääreen, jonka tarjoamaa maailmanselitystä ei voinut enää mitenkään ymmärtää...

Kuhala kohtaa etsiväntyössään tietysti monenlaisia ihmisiä. Asiakaspalvelijat tuntuvat usein hieman uupuneilta:

Ravintola ei ollut mikään kasvisravintola. [...] Baarimikon palveluasenne typistyi ynähdyksiin, ja hän tuijotti Kuhalaa niin kuin olisi miettinyt, mikä osa tästä menee bio- , mikä sekajätteeseen...Kuten kirjapostauksistani olette varmaan huomanneet, luen mielelläni dekkareita. Hyllystä löytyy myös Bo Lundinin Dekkarisankarit: kuka kukin on. Ruotsinkielisen alkuteoksen Dexikon: mer än 500 detektiver, thrillerhjältar, äventyrare, medhjälpare - samt en och annan minnesvärd skurk on suomentanut Risto Hannula ja suomalaisen osuuden ovat toimittaneet Keijo Kettunen, Janne Mäkelä ja Pekka Turunen. Kirjan lopussa on luettelo aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, kirjailijahakemisto sekä suomenkielisten teosten hakemisto.
Tämä kirja tulee Helmet-haasteen kohtaan 25: Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin.

Suomenkielisessä laitoksessa tavataan "430 keskeistä henkilöhahmoa eri kielialueilta". Laajimmin käsitellään - tietysti - Sherlock Holmesia. Suosikkini Morse löytyy, samoin Lewis. Poirot ja Hastings, Isä Brown... sekä hilpeä mestarivaras Hercule Flambeau, joka Isä Brownin ansiosta kokee kääntymyksen ja ryhtyy yksityisetsiväksi.

Kuhalaa kuvataan kirjassa näin:

Otto Kuhala debytoi Markku Ropposen romaanissa Puhelu kiusaajalta (2002). Kuhala on tuolloin keskihintaisiin tavaratalovaatteisiin pukeutuva 46-vuotias jyväskyläläinen yksityisetsivä, jolla on pituutta 185 senttiä ja painoa 85 kiloa. Hänen kasvonsa ovat vähän karut. [...] Kuhala on leppoisa, melankolinen ja hieman sentimentaalinen. Vitsikkäät kommentit ja silmien puoliunelias ilme kuitenkin hämäävät. Tarvittaessa Kuhala on periksiantamaton ja uhkaava. Sankari itse selittää tätä puolta kauhavalaisella verenperinnöllään.

Ruotsalaisen alkuperäisteoksen henkilöhahmovalikoima on varsin... ruotsalainen, esimerkiksi Arne Dahlin A-ryhmä-hahmoista oma lukunsa on (aakkosjärjestyksessä) Chavezilla, Hjelmillä, Holmilla, Norlanderilla, Nybergillä ja Söderstedtillä (mutta ei Hultinilla, Jankowiczilla eikä Svenhagenilla, ainakaan suomalaisessa versiossa?!). Edes suomalaisista dekkarisankareista suurin, komisario Palmu, ei ilmeisesti ole mukana Dexikonissa vaan hänet on lisätty suomalaisversioon.

Tästä tulikin mieleeni, että olin jo julkaissut edellisen kirjapostaukseni (Helmet-haasteen kohdasta 33), kun osa perheestä katsoi Komisario Palmu -elokuvaa ja hoksasin, että jokin Palmu-romaani olisi sopinut siihen kohtaan loistavasti. Matti Kassilan kolme ensimäistä Palmu-elokuvaa ovat minusta parhaita Suomessa tehtyjä elokuvia, ja olen vakuuttunut, että jos kielimuuri ei olisi ollut esteenä, niistä olisi voinut tulla kansainvälisiä menestyksiä.

Ainoa harmittava asia elokuvissa on se, että Kuka murhasi rouva Skrofin? -kirjasta tehdyssä elokuvassa murhaajan motiivi on käännetty päinvastaiseksi ja Waltarin hahmoista romanttisimmasta, taiteilija Kurt Kuurnasta, on tehty naurettava pelkuri.

Liitän tähän loppuun unohtumattoman lauluesityksen elokuvasta Komisario Palmun erehdys (1960). Etsivä Kokki (ihana Leo Jokela) laulaa "Silmät tummat kuin yö" ravintola Kämpin kabinetissa.---------------------------------------------Ja ihan lopuksi vielä linkki Noin viikon studio -ohjelmaan. Varsinkin Antti Haapalan ja Tomi Haustolan sketsit ovat aina hauskoja. Uusimmassa jaksossa pelataan uhkapeliä. Pääosissa mainiot Paul Westlake ja Rich Lyons.From: Noin viikon studio - BREXIT HOLD'EM30 kommenttia:

 1. It is cruel to still have so much snow, Sara. Here it has all gone and spring flowers are starting to poke their way through the ground. And the migrant birds are flooding in too. Happy times!

  VastaaPoista
 2. Hej Sara!

  Jag förstår att vintern behåller sitt grepp om dig och ditt närområde. En halv meter snö, det är mycket det, vi har knappt haft det över hela vintern. Tyvärr säger jag, vi borde ha fått massor med snö för att säkra vattentillgången.

  Att läsa deckare är ett stort nöje även för mig. Jag har mina favoritförfattare inom deckarområdet och missar aldrig när det kommer en ny bok. Då och då testar jag något nytt namn men ibland blir jag förstås besviken. Engelska deckare är ofta väldigt välskrivna och kluriga.

  Kram!

  VastaaPoista
 3. Buongiorno carissima.
  Qui a VR solo sole e 20 gradi pomeridiani...troppo caldo per Marzo!
  Buone letture!
  Take care! xx

  VastaaPoista
 4. We all prefer flowers to snow, Sara, and yet the picture you took of the fairy-like white landscape is worth the one of a lily white bouquet. Nevertheless, I wish spring could hurry a little bit to bring you warmer and more colourful days. Hugs! Sandrine

  VastaaPoista
 5. Love this amount of snow out there!However I can't wait for the Spring here,flowers are already blooming☺ Lovely blog, I am folowing, greetings from Poland ☺

  VastaaPoista
 6. Minä bongasin vain nätit kukat täältä....

  VastaaPoista
 7. I hope spring will come to you soon. Your photos are great. Have a blessed day. Madeline

  VastaaPoista
 8. Aina putkahtaa uusia kirjailijanimiä luettavien listaan! On noloa tunnustaa, mutta luen aika vähän kotimaisia dekkareita, tietysti komisario Palmu elokuvina on ihana takauma menneisiin aikoihin ja roolisuoriukset ikimuistettavia. Tämä kurkistus Markku Ropposen luomaan jännitykseen herättää kuitenkin kiinnostusta - ehkä ei pidä olla niin epäluuloinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pirkko! Kiitos kommentistasi! Ei ole yhtään noloa... nämähän ovat makuasioita. Kuhala-sarjaan tutustuminen kannattaa minusta aloittaa alkupään tarinoista. Parhaimmillaan kerronta on vauhdikasta ja humoristista.
   Ehkä suurin syy siihen, että olen lukenut melkein kaikki Kuhalat, on se että tapahtumapaikat ovat tuttuja. Kuhala voisi useinkin kävellä kadulla entisen asuntoni keittiön ikkunan alapuolella... :D

   Poista
 9. Ihanaa tulevaa huhtikuuta Sara!

  VastaaPoista
 10. Spring has to come sometime, and it will be soon, I hope. Google translate isn't always very accurate, but I enjoyed reading about some of the series of books you are reading. I do like the British murder mysteries, too, full of wonderful characters and settings.
  Have a great day, Sara.

  VastaaPoista
 11. Beautiful photos, dear Sara.
  Here the snow is melting, it will soon for you too..

  Hugs, Ida

  VastaaPoista
 12. Have a nice weekend. Thanks for your comment on my post.

  VastaaPoista
 13. I hope spring will arrive to you soon! Till then, enjoy the good books! :-) Your photos are gorgeous, as always! Happy weekend! Big hugs! ⚘⚘⚘

  VastaaPoista
 14. Your winter is dragging on like our summer. I'm pleased to report that autumn showed is face this morning. We woke to 14C after weeks of waking to 25C or more. I love the cooler weather.
  I love the contrast of your photographs in your introduction.

  VastaaPoista

 15. Hi Sara, every house has a heating system?
  How many months of snow?
  Wow! It must be very cold ...
  I will not complain any more when the water freezes here ... lol
  Good entry of the month of April.

  Oi Sara, todas as casas tem sistema de calefação?
  Quantos meses de neve?
  Nossa! deve ser bem frio...
  Não vou reclamar mais quando a agua congelar por aqui... lol
  Boa entrada de mês de abril.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Janicce!
   At least here in Eastern Finland, we have to heat our homes for nine-ten months a year if not more. :) The costs are high even though for example in our home we can use firewood of our own.
   There are many different individual systems, electric heating, oil, wood and pellet and different heat pumps. The different types of district heating account for about 50% of the total heating market in Finland.
   In this part of Finland, we have snow for about four-five months, from December to April. :)
   Now it looks spring is finally coming.
   Happy April and happy Easter!

   Poista
 16. Komisario Palmut ovat tosi hauskoja. Tulin katsoneeksi kun niitä viimeksi esitettiin TV:ssä. 🙂

  Sinun kuvasi lumipaakuista on kerrassaan kiehtova, en saa katsetta irti siitä 😀 ⛄️ 🖤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita! En tiedä, näkeekö kuvasta, että lumipaakut ovat noin metrin, puolitoista korkeita. Se on katolta pudonnutta lunta, jota on siirretty traktorin takakauhalla pois talon vierestä. 😊
   🤗

   Poista
 17. Yes, you still have snow, Sara. By Béjar this year nothing.
  I just read the latest novel by Camilla Läckberg, "La bruja" I love how this writer catches us. I have read all his work.
  Te deseo una buena semana.
  Un abrazo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Laura!
   Camilla Läckberg's books sound very interesting. Thank you for the tip!
   You too, have a great week! Hugs!

   Poista
 18. After seeing your photos I cannot complain anymore about our cold spring!

  VastaaPoista
 19. i have to admit that i missed your images ALOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  these are so delightful dear Sara!

  Happy spring my friend ,hope April will be a blooming month around you :)

  i found this story of mr kuhala interesting
  i love detective stories and thrillers since i was young .
  i used to watch fondly such series on my small black and white t.v .

  loved the description of mr kuhala .

  sending you lots of love and best wishes for happy spring month :)

  VastaaPoista
 20. Certo che tutta quella neve mette nostalgia della primavera, immagino! Che belli quei fiori: che fiori sono?
  Buona settimana!
  A presto
  Lulù

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grazie, Lulù! La pianta - con i fiori bicolori - della foto è una Saintpaulia.
   Buon mercoledì ed a presto! :)

   Poista
 21. stunning photo on the top...
  have a great day

  VastaaPoista
 22. Hello, Sara,
  you know that spring will come, will come will come...ha ha!Here snow is almost melted in the garden and there is no snow at all in the city. You have written that you were watching 'Inspector Morse'. Do you know new series 'Endeavour' about young Morse? I liked, watched in stream.
  Hugs!

  VastaaPoista
 23. Brrr! It still looks cold, but such beautiful photos. We are slowly moving into spring weather over here, though it has been the wettest winter for a long time (a good thing!).

  VastaaPoista
 24. 🌷 Thank you! 🌷 Tack! 🌷 Grazie! 🌷 Obrigada! 🌷 Gracias! 🌷

  VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!