Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

28.10.2022

Pitkä haastepostaus - Some autumn photos
Hei taas ja tunnelmallista syksyistä päivää! Toissa-aamuinen kuura on muisto vain. Sää on jälleen pilvinen ja tihkusateinen.

Kristiina oli blogissaan vastannut poikkeuksellisen mielenkiintoiseen haasteeseen, johon minäkin innostuin osallistumaan. Kannattaa käydä lukemassa Kristiinan vastaukset ja linkistä myös aiemmin haasteeseen vastanneiden postauksia.

On hauskaa lukea muiden ajatuksia ja miettiä miten itse vastaisi kysymyksiin. Jossain kohtaa olisin voinut vastata samoin kuin Kristiina, mutta koetan tietenkin keksiä omia vastauksia. :) 


1. Asioita, joista et koskaan kirjoittaisi blogissa:
Olen varmaan kertonut jo monta kertaa, että perustin tämän valokuvablogin, koska koin saavani paljon iloa netistä löytämistäni tunnelmallisista luonto-, sisustus- ym. kuvista ja halusin koettaa luoda ja jakaa iloa muillekin. Koska MWG:n on tarkoitus olla hyvänmielen blogi, koetan keskittyä myönteisiin ja kauniisiin asioihin.

Vaikka rakastan Suomea, en ole sokea epäkohdille, joita maassamme on. Suomi ei suinkaan ole tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden maanpäällinen paratiisi, vaikka se kansainvälisissä vertailuissa sellaiselta näyttää. Toisinaan pohdin toisen blogin perustamista tai erillisten sivujen lisäämistä tähän blogiin, mutta en ole vielä keksinyt kätevää ratkaisua. Aikaa bloggaamiseen on edelleen vähemmän kuin toivoisin.

Kuten olen jo kirjoittanut, Ukrainan kokema hyökkäys on asia, josta on pakko koettaa puhua, vaikka aihe ahdistaakin. En voi sulkea silmiä siltä tosiasialta, että melkein Euroopan sydämessä itsenäinen valtio käy eloonjäämistaistelua. Hyökkääjän julkilausuttu tavoite on tuhota Ukrainan valtio ja kansa. Venäjä tappaa ihmisiä (ja eläimiä), pommittaa koteja, sairaaloita, päiväkoteja, tuhoaa teitä, voimalaitoksia, kulttuurikohteita - ja luontoa. 

Wittgensteinia siteeratakseni: Mistä ei voi vaieta, siitä pitää puhua. ;) 

Leipäpussin värit kertovat kenen puolella olen.
2. Missä pihistelet/säästät?
Ihanteeni on yksinkertainen ja säästäväinen elämäntapa (ja lempisanojani ovat frugality, recycling ja upcycling). Minusta järkevä ihminen säästää esimerkiksi sähköä ja vettä, koska siinä samalla säästää tämän ainoan kotiplaneettamme luonnonvaroja.  (Sähköä on meillä säästetty jo pitkään myös siksi, että täällä maalla siirtomaksut ovat todella korkeat.) Varsinkin nyt korona-aikaan on ollut helppoa vähentää matkustelua, ravintoloissa syömistä ja muita maksullisia rientoja. Kotona riittää kirjoja ja pihalla saa hyötyliikuntaa. :) Kierrätän ja tuunailen.

Blogin ulkomaankirjeenvaihtajilta saa kuvia muualta maailmasta. :)
3. Missä et pihistele/säästä?
Kun ostan, koetan ostaa hyvälaatuista, ajatonta, mahdollisimman lähellä ja eettisesti tuotettua. Esimerkiksi vaatteita (pois lukien alusasut ja sukat) ei olekaan tarvinnut ostaa pitkään aikaan. Joskus pitää hemmotella itseään ja minulle hemmottelua ovat kirjat (ja kasvit).

Tuotteiden valmistusmaa on minulle tärkeä. Onneksi hyvissä verkkokaupoissa se kerrotaan. Arvatkaa ostanko mieluummin pyykinkuivatustelineen, joka on tehty Puolassa vai telineen, joka on tehty Kiinassa...


Photo from Pixabay


4. Lempikotityösi?
Tjaa-a... Periaatteessa minulle antavat tyydytystä kaikki työt, joilla saa puhtautta ja järjestystä aikaan. Työ voi olla tylsääkin, mutta tulos ilahduttaa. - Tänä syksynä olen ominut kokonaan itselleni takanlämmitysvastaavan toimen. Hion systeemiäni, jonka pitäisi varmistaa, että tulipesässä on aina oikein aseteltu määrä sopivan kuivaa ja lämmintä sekaklapia. :D


5. Inhokkikotityösi?
Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus? :) No, tämäkin on helpottunut siitä lähtien kun aloin käyttää kaivoissa vaihdettavia suodattimia. Ei ehkä kovin ekologista, mutta säästää aikaa ja hermoja ja parantaa hygieniaa.
6. Vanhin omistamasi esine:
Useimmat "vanhat" esineemme (huonekalut, kirjat, taulut) ovat 1900-luvun alusta, mutta jotain on 1800-luvultakin.


7. Eniten käyttämäni puhelinapplikaatiot:
WhatsApp pitkällä erolla muihin, sitten metsä-, kartta- ja sääsovellukset. Hauska on myös Ursan Tähtikartta.


8. Käytätkö vitamiineja?
Käytän melko säännöllisesti C- ja B12-vitamiinia ja talvella koetan muistaa ottaa D-vitamiinia.

S(uklaa)-vitamiinia. :) Ja tuen samalla Ukrainaa...
9. Työ jota et voisi koskaan tehdä?
Ensimmäisenä tulevat mieleen jotkin eläimiin liittyvät ammatit, esim. teurastaja tai koe-eläimiä käyttävä tutkija. 


10. Mitä piirteitä arvostat toisessa ihmisessä?
Tähän vastaan juuri kuten Kristiina: Rehellisyyttä ja myötäelämisen taitoa! Niitä molempia toivoisin löytyvän sekä meistä tavallisista ihmisistä että vallanpitäjistä. Niiden puute aiheuttaa paljon pahaa niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisesti.

11. Mitä sinulla on aina jääkaapissa?
Meidän taloudessa on monta aikuista, joilla on hyvä ruokahalu. :) Normaalisti kaapissa on aina erilaisia  maitotuotteita, tuoremehua, mehutiivistettä, marmeladia, levitteitä, juustoja, ketsuppia, sinappia, majoneesia, erilaisia säilykkeitä (kuten hillosipuleita, maustekurkkuja, kapriksia), vihanneksia, hedelmiä, juureksia... Pitkään säilytin tomaatteja ja kurkkua jääkaapissa, mutta koetan uskoa, ettei se ole niille oikea paikka. :)


12. Kaunein näkemäsi paikka?
Se voisi olla Italiassa, mutta en osaa valita yhtä paikkaa. Minulle vuoret ja mäet ja toisaalta jokin vesi (meri, järvi, koski) ovat tärkeitä elementtejä. Myös vuoden-ja vuorokaudenaika ja sää vaikuttavat kauneuden kokemukseen. Myös rakennettu ympäristö voi olla todella kaunis. Minun makuuni ihanteellisessa kylä/kaupunkimaisemassa on värikkäitä, paikalliseen perinteeseen sopivia rakennuksia sekä vehmaita viheralueita.

Joskus toivon leikilläni, että kotiseutumme olisi hieman mäkisempää ja että järvemme olisi hieman suurempi. Pidän silti todella paljon omasta kotipihastamme ja rannasta. Esimerkiksi toissapäivänä maisema oli hyytävän kaunis huurteisine puineen, sumun leijuessa järvellä.
13. Mistä pidät itsessäsi? 14. Mistä et pidä itsessäsi?
Hihii, julkisesti en pohdiskele tällaista aihetta.


15. Harrastus jonka haluaisit aloittaa?
Tähän ikään mennessä on jo ehtinyt kokeilla ja harrastaa aika lailla. Nuoruusiässä harmitti, että lähin paikka miekkailun harrastamiseen oli yli 200 kilometrin päässä. Snookerista tiedän teoriassa kaiken, mutta en ole koskaan kokeillut pelata itse. :D

Oikea vastaus kysymykseen on kyllä jooga. Sitku... eli sitten kun korona hellittää ja elämäntilanne sallii enemmän omaa aikaa. :) Minulla on muuten joogasta hauska pieni muisto. Italiassa kerran eräs tutun tuttu kysyi olenko joogaopettaja. Se oli joko hyvin keksittyä imartelua tai pohjoismaisen rauhallisuuden aiheuttama virheellinen vaikutelma, mutta muistelen tapausta aina hymyillen.
16. Kuvaile kotiasi kolmella sanalla:
Kaunistuva, rakas, täynnä. 

Tiistaina katsoin muuten verkosta Suomen kaunein koti -sarjan viimeisen jakson ja ilahduin siitä, että upouudet ökytalot eivät automaattisesti pääse kisassa jatkoon. Jakson voittajaksi selviytyi riemastuttava koti, jonka isäntäpari oli osa taideteosta. Talo oli tosin viimevuotisten asuntomessujen tähti, joten se varmasti oli asumisen ammattilaisille hyvin tuttu, vaikka sarjassa oletuksena on, etteivät tuomarit tiedä talosta ja sen asukkaista mitään. Jos haluatte menestyä tällaisessa kisassa, palkatkaa tunnettu arkkitehti  suunnittelemaan teille uusi talo tai vaikkapa vanhan teollisuusrakennuksen muutos asunnoksi, jossa on paljon juuri teitä varten tehtyä taidetta... ja olkaa mielellään esiintyviä taiteilijoita itsekin. :)

Kerran olen osallistunut yleisöäänestykseen. En ole silti varma pidänkö sarjasta. Kuvatuista kodeista saa paljon kivoja ideoita, mutta minua harmittaa nähdä, kuinka huonoja pisteitä tuomarit joskus antavat... ja epäjohdonmukaisesti. Joskus hienoa on, että koko talo on samaa tyyliä ja joskus taas se, että kaikki huoneet ovat erityylisiä.

Oma kotimme on aivan alussa oleva uudistusprojekti. Joskus laskemme leikkiä siitä, kuinka esittelisimme taloamme sisustusohjelmassa. Ainakaan emme koskaan kehuisi että kotimme on "sisustettu hyvällä maulla" tai "maailmanluokan designilla"... :D


17. Mitä tekisit jos voittaisit lotossa 10 miljoonaa?
En lottoa, joten voittoa ei ole näköpiirissä. :) Kyllähän se elämää helpottaisi. Omaa ja muidenkin. Ehkä rakennuttaisin niin jämäkän talon, että se kestäisi ilmastonmuutoksen aiheuttamat myrskyt ym. katastrofit ja kestäisi monille tuleville sukupolville.
18. Lempiherkkusi?
Maukas voileipä tai salaatti. Usein vain ei ole aikaa tai energiaa valmistaa sellaista ja herkuksi valikoituu jotain epäterveellisempää, esim. kahvi ja suklaakonvehti...


19. Mieleesi jäänyt YouTube-video?
Upotan usein postauksiini kauniina tai mielenkiintoisina pitämiäni YouTube-videoita. Viime kuukausina olen koettanut pitää esillä Ukrainan asiaa. Tämä "Марш нової армії" (March of the New Army) on odottanut jo jonkin aikaa. Haaveilin postaavani sen sitten, kun Ukrainan urhea armeija on ajanut raakalaismaisen (tähän kohtaan en keksi tarpeeksi voimakasta sanaa) hyökkääjän pois maasta, mutta valitettavasti sota saattaa vielä kestää... Paraatia katsoessa mietin joka kerta, kuinka moni marssijoista on vielä elossa.

SLAVA UKRAINI!

20. Lempihedelmäsi?
Mahdoton valita. Pidän kaikista sitrushedelmistä, erityisesti greipistä. Toisaalta rakastan myös mehukkaita, kypsiä luumuja ja torttuihin käytettävää luumusosetta. :) Persikat ja aprikoosit voivat myös maistua aivan ihanilta. Hieman eksoottisemmista hedelmistä japaninmispeliin liittyy myös jännittäviä muistoja.


21. Mitä kaipaisit enemmän elämääsi tällä hetkellä?
Rauhaa, omaan elämään ja maailmaan.
22. Horoskooppimerkkisi ja nouseva merkkisi?
Leijona ja (?). Elokuu on ihana kuukausi viettää syntymäpäivää. :)


23. Mikä rästiin jäänyt asia sinun pitäisi tehdä, mutta et millään viitsisi?
Monen syyn takia painiskelen byrokratian kanssa päivittäin. Iän myötä olen oppinut kärsivällisyyttä ja armollisuutta. (Tämä vastaus sopisi myös seuraavaan kysymykseen.) Nuorempana olisin tuntenut ahdistusta tekemättömistä töistä, nykyisin teen asioita rauhalliseen, itselleni sopivaan tahtiin.

Eräs kurssitoveri opiskeluaikana oli minulle mielenkiintoinen tuttavuus. Kun saimme jonkin tehtävän, minä aloitin ainakin työn suunnittelun mahdollisimman pian. Hän lueskeli kaunokirjallisuutta melkein deadlineen asti. En muista millaisia arvosanoja hän sai, mutta oli virkistävää huomata, että "noinkin voi tehdä". :)


24. Tärkein asia, jonka olet oppinut elämäsi aikana?
Yleensä vastaan tähän: asioilla on taipumus järjestyä. Isot ongelmat kannattaa jakaa pienempiin ja ratkoa niitä vähitellen. 

Tänä aamuna on kuitenkin sellainen tunne, että onhan niitä muitakin tärkeitä asioita opittuina. :) Ensimmäisenä tulee mieleen: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Tässä ohjeessa on kaksi osaa, joista jälkimmäistä on ehkä pohdittu vähemmän. Meidän pitää kohdella hyvin itseämme, niin kuin rakasta ystävää. Sitten pystymme rakastamaan muita. Paljon käytetyn lentokonevertauksen sanoin: Happinaamari ensin omille kasvoille, sitten auttamaan muita! :)


Oikein mukavaa viikonloppua!
Consider yourselves hugged! :)11 kommenttia:

 1. Kiva kun tulit mukaan haasteeseen ja linkitit blogiinikin. Vastauksesi kuulostavat todella mietityiltä, etkä ole niitä kirjoittaessasi päästänyt itseäsi liian helpolla, mihin minä usein syyllistyn.
  Oikein hienoa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hienot ja tarkkaan pohditut vastaukset taas niin kauniiden kuvien kera. Aloin suorastaan ääneen nauramaan, kun luin ajatuksiasi "Suomen kaunein koti " ohjelmasta. Niin TOTTA joka sanasi.
  Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua Sinulle.

  VastaaPoista
 3. Vau miten upeat valokuvat Sara!

  VastaaPoista
 4. Interesting....Beautiful pictures, acuate questions and honest answers...
  Have a lovely weekend in your "petit coin de paradis".
  Anna

  VastaaPoista
 5. Paljon hienoja pohdintoja! Tuo teidän järvenne näyttää kovin idylliseltä! Mukavaa viikonloppua! ✨

  VastaaPoista
 6. Hienojen kuvien väleissä painavaa asiaa. Näihin kysymyksiin joutuu todella paneutumaan ja hyvin selvisit.
  Skk-ohjelma aiheuttaa monenlaisia mietteitä. Toivon todella ettei voittaja ole sellainen kylmä persoonaton laatikko!
  Hyvää viikonloppua Sara🌻

  VastaaPoista
 7. Beautiful and atmospheric photos to go along with wonderful commentary! It is nice to get to know you better - we are kindred spirits. Wishing you a lovely weekend. xx K

  VastaaPoista
 8. I want to add that I am so happy that my comment has appeared! Have been having so much trouble lately!

  VastaaPoista
 9. I enjoyed very much reading your answers to the challenge questions, and I find myself agreeing with you on most things. The frosted tree photo at the top of the post is so ethereally beautiful. Ukraine is constantly in my thoughts and prayers, too, and I long for the evil to be defeated. Hugs to you on this last Saturday of October.

  VastaaPoista
 10. No surprises from reading this, as to the Sara I have met through reading your blog over several years. A beautiful soul with an intense love of nature. The world needs more from your mould.

  VastaaPoista
 11. Lämmin kiitos mielenkiintoisista kommenteistanne! - Thank you very much for your kind comments! Once more, the comments section is the most beautiful part of this blog. :)

  VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!