Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

24.9.2022

Kolme kuukautta jouluaattoon! - More September favourites 😊

 



HeipÀ hei ja hyvÀÀ kolme-kuukautta-jouluaattoon-pÀivÀÀ! :) MinÀ olen jo maistellut glögiÀ ja piparkakkuja. MeidÀn perheessÀ ei oikeastaan ole muita glögi-ihmisiÀ, joten viime jouluna yksi glögi(tiiviste)pullo jÀi avaamatta ja sehÀn oli oikein hyvÀ juttu, koska nyt oli helppo aloittaa uusi glögikausi.

Kuun puolivĂ€lissĂ€ kysyin postauksessani, mistĂ€ voisi löytÀÀ "jouluhilettĂ€"... ja blogiystĂ€vĂ€t tulivat apuun. Sain vinkin tilata lamettaa Tokmannilta ja tĂ€ssĂ€ sitĂ€ nyt on! <3




Tilasin Tokmannilta kolme tÀllaista nippua. TodennÀköisesti avaan niistÀ vain kaksi ja jÀtÀn yhden jÀlkipolville. :)

Tiesittekö muuten, ettĂ€ englanninkielinen sana tinsel tulee vanhasta ranskan sanasta estincele (tai estencele), joka taas tulee latinan kipinÀÀ tarkoittavasta sanasta scintilla? En minĂ€kÀÀn tiennyt, ennen kuin luin tĂ€mĂ€n EncyclopĂŠdia Britannican artikkelin. :) KĂ€ytetÀÀn myös italiankielistĂ€ nimitystĂ€ lametta ('pieni terĂ€'). Suomeksi tĂ€mĂ€n ihanuuden nimi siis on joko lame tai lametta.

Opin myös, ettĂ€ luultavasti Saksassa alettiin ensimmĂ€isenĂ€ koristella joulukuusia hopeisilla suikaleilla tai puikoilla. Hopea vain oli kallista – ja tummui. Korvaavista materiaaleista, esimerkiksi alumiinista ja kuparista, tuli pulaa ensimmĂ€isen maailmansodan aikaan ja vuosikymmenten ajan lamettaan kĂ€ytettiin esimerkiksi tinaa ja... lyijyĂ€. Vasta 1960-luvulla lyijyn aiheuttamista terveysriskeistĂ€ huolestuttiin laajemmin. Nykyisin lametta voi olla esimerkiksi (alumiinilla pÀÀllystettyĂ€) PVC-muovia.

MeillÀ kotona -sivustolla on muuten nostalginen juttu jouluperinteistÀ.




Tilaamani tuotteen tiedoissa ei kerrota materiaalia, eikÀ myöskÀÀn valmistusmaata, mutta tÀllÀ kertaa pÀÀtin olla vÀlittÀmÀttÀ asiasta. Olin aika tyytyvÀinen tilauksen toimitukseen. Yli sadan euron tilaukseen sai ilmaisen kotiinkuljetuksen ja tuotteet oli pakattu riittÀvÀn huolellisesti.




Briefly in English: Autumn is a wonderful season... Cosy winter drinks to warm you up. Wonderful colours. Misty mornings. New winding roads. Knitting socks & gradually filling the Father Christmas sack. Mist and water drops. Happy autumn days to you all! 






Yritin kuvata kupista nousevaa höyryÀ... hmm, nÀettekö sitÀ? :)





Olette varmaan huomanneet, ettÀ pidÀn mutkittelevista pikkuteistÀ.





Kimalluksen lisÀksi tilasin myös tÀllaisia maanlÀheisen vÀrisiÀ lankoja. :) En oikeastaan enÀÀ kovin paljon pidÀ 7 veljestÀ -langoista (ja miksi kerÀssÀ on nykyisin vain 100 g lankaa entisen 150 g sijasta? onko hinta myös pienentynyt?), mutta sain hauskan tehtÀvÀn. JÀmÀlangoista kutomastani sukkaparista toinen sukka on kadoksissa. Saattaa se vielÀ löytyÀkin, mutta sitÀ odotellessa koetan tehdÀ jÀljelle olevalle mahdollisimman samanlaisen parin. Kovin hyvin se ei onnistu, koska vuosien takaisia lankoja ei ole enÀÀ valikoimassa, mutta mukava homma silti. NÀmÀ vihertÀvÀt langat nÀyttÀvÀt kuvassa kalpeammilta kuin todellisuudessa. VÀrien hauskat nimet ovat kuusikko, artisokka ja korsi.




NÀmÀ taas ovat auringonkukka, turve ja hapero. :)




On melkein uskomatonta, kuinka kaunis vuodenaika syksy on! Kasvien lehdet kaikissa vÀreissÀ, viimeiset kukkaset uhmaavat pakkasta, sumuiset aamut, illatkin hehkuvat ruskan vÀreissÀ, raikas viileÀ ilma, ensimmÀinen kuura... TÀnÀ syksynÀ tÀÀllÀ pÀin on ollut oikeastaan vain kuurosateita, aurinko paistaa ja tummat pilvet luovat komean kontrastin kirkkaan keltaisille lehtimetsille. Sateisessa syyssÀÀssÀ on myös oma viehÀtyksensÀ, mutta myrskyjÀ en toivo enÀÀ. Pidin niistÀ nuorempana, mutta viime vuosina on tuulista ja sateista tullut liian kovia.




Siivotessa löytynyttÀ:





Kuten jouluhöperölle sopii, rakastan luumua kaikissa muodoissa. TÀmÀ luumurahka on sesonkimaku.




Tunnelmallista syksyÀ!




SLAVA UKRAINI!


27 kommenttia:

  1. Jouluinen postaus taustavĂ€riĂ€ myöten. Voi nyt sait lametta😍 mielenkiintoista tietoa lisĂ€ksi jaoit meillekin. Lame tulee siis italian kielestĂ€.
    Seiska veikan lanka on huonontunut ja sukat nyppyyntyy heti kÀytössÀ ikÀvÀsti. Nuo ovat siis Tokmannin lankoja? Kerrotko nimen vai onko siellÀ vain yhden valmistajan lankoja? Tekisi mieli kokeilla. VÀritkin on upeita!
    HyvÀÀ viikonloppua đŸđŸŒŸđŸ‚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Maatuska, ja lÀmmin kiitos kommentistasi!
      Eilen illalla pÀÀtin siirtyĂ€ joulumoodiin ja nostin joulublogilistan ylemmĂ€ksi sivupalkissa ja vaihdoin mobiiliversion taustavĂ€rin punaiseksi. 😊
      Kuvien langat ovat seiskaveikkaa. Ostin niitÀ, koska aiemmin kutomani miesten sukat oli tehty siitÀ ja ne olivat (eivÀt taida olla enÀÀ) Tokmannilla tarjouksessa 4 kpl 12 eurolla. En tosiaan ole enÀÀ laatuun tyytyvÀinen. Myös Nalle-lanka oli minusta paljon parempaa ennen. VÀrit kyllÀ ovat herkullisia.
      Mukavaa viikonloppua! 🍂☕📚

      Poista
  2. Nyt on joulukoristearsenaali reilassa! Joulu alkaa olla todella lÀhellÀ. GlögiÀ kyllÀ pitÀisi taas nautiskella. LöytyisiköhÀn kaupasta jo.

    Syksy on ollut aika viileĂ€. Pelargoniat sinnittelevĂ€t vielĂ€ ulkona. Ei ole oikein sopivaa paikkaa, missĂ€ talvettaa. Voisi kai ne yöpakkasten tieltĂ€ tuoda sisĂ€lle vĂ€hĂ€ksi aikaa. Mukavaa viikonloppua! 🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Joululainen, ja lÀmmin kiitos kommentistasi!
      Ainakin joissakin kaupoissa on jo glögejĂ€ myynnissĂ€. MeidĂ€nkin pienellĂ€ paikkakunnalla yhdestĂ€ marketista saa jo myös lanttu- ja porkkanalaatikkoa. 😀
      Minulla ei ole viime vuosina enÀÀ pelargonien talvettaminen onnistunut kovin hyvin. ViileÀ paikka olisi kai paras, mutta esim. Sarin puutarhat -blogissa annetaan neuvoja pelargonien talvisÀilytykseen myös asuinhuoneissa.
      Tunnelmallista viikonloppua! 🍂☕📚

      Poista
  3. Ihana joulufiilistely. TykkÀÀn joulusta, mutta en viihdy joulun alusajan kaupoissa suurissa ruuhkissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Mai, ja lÀmmin kiitos kommentistasi!
      Varsinkaan vanhemmiten en minÀkÀÀn pidÀ tungoksesta. SiksipÀ aloitan joulun suunnittelun ja valmistelun hyvissÀ ajoin.
      Tunnelmallista viikonloppua! 🍂☕📚

      Poista
  4. Gorgeous pictures with the smell of Fall...
    Traditional Christmas decorations are different depending on the country...Nice to see the differences...
    Have a cozy weekend !
    Hug
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much for your comment, Anna!
      One can see wonderful crochet and cross-stitch Christmas ornaments on your blog.
      Stay well and have a happy weekend! 🍂☕📚

      Poista
  5. Ihana joulufiilistelypostaus ♡ Joulu on ihanaa aikaa ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin, siis joulu ihanaa aikaa! 😊 LĂ€mmin kiitos kommentistasi, Tarja! Tunnelmallista sunnuntaita! 🍂☕📚

      Poista
  6. NÀenpÀ hyvinkin höyryn nousevan kupistasi.
    Ihanan vÀrisiÀ lankoja, joista kelpuuttaisin itsellenikin ihan jokaisen. Villalankojen laatu on valitettavasti heikentynyt kautta linjan oleellisesti ja hyvÀÀ ja kestÀvÀÀ lankaa on vaikea tÀnÀ pÀivÀnÀ enÀÀ löytÀÀ.
    Joulu on taas askelen lÀhempÀnÀ meitÀ.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Kruunuvuokko, ja lÀmmin kiitos kommentistasi!
      Lankojen huono laatu harmittaa sitĂ€ enemmĂ€n, mitĂ€ aikaa vievĂ€mpi ja tĂ€rkeĂ€mpi neule on kyseessĂ€. TĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n lehden kolumnistikin kirjoitti, ettĂ€ villasukat ovat neulottua hellyyttĂ€. 😊
      Tunnelmallista sunnuntaita! 🍂☕📚

      Poista
  7. Ihanaa syksyÀ myös sinulle!
    TÀÀllÀkin glögikausi jo aloitettu;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LĂ€mmin kiitos kommentistasi, Anu, ja tunnelmallisia glögihetkiĂ€! 🍂☕📚

      Poista
  8. Vastaukset
    1. LĂ€mmin kiitos, Anne! Mukavaa alkanutta viikkoa! 🍂☕📚

      Poista
  9. Ihana aloitus joulun odotukseenđŸ€ Ja niin hurmaavan kauniita kuvia ihan kaikki đŸ€. Höyry muuten nĂ€kyy ja tunnelma (ja melkein jopa tuoksu) tuntuu tĂ€nne asti :)
    TorttutaikinalevyjÀ ostin viime viikolla. Oli tarkoitus avata torttukausi, mutta jÀi tekemÀttÀ. EhkÀpÀ huomenna iltakahville?
    Kauniita ja tunnelmallisia syyspĂ€iviĂ€ sinulle ☀️🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, torttuja! Olisikohan meillĂ€ pakastimessa yksi vanha paketti taikinaa? SehĂ€n tĂ€ytyisi Ă€kkiĂ€ kĂ€yttÀÀ! LĂ€mmin kiitos kommentistasi, Satu, ja mukavaa alkanutta viikkoa! 🍂☕đŸȘ

      Poista
  10. Kiitos paljon, Suvi! On ihanaa aloitella joulupuuhat hiljakseen ja rauhassa. Oikein mukavaa uutta viikkoa! 🍂☕đŸȘ

    VastaaPoista
  11. Oh Sara, how I love this post. Soon it will be Christmas, one of the best times of the year. I wish this warm weather would cool down here; it feels most unseasonal. We did have a little rain this morning, but I'm still wearing bare feet and hardly need even a light sweater outside.
    I like to prepare for Christmas well in advance, and then enjoy each day as it gets closer and closer to the celebration days. I think you must feel the same way. Enjoy your preparations.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you so much for your comment, Lorrie!
      I hope by now the temperatures are pleasantly seasonal there!🍂☕📚
      We can enjoy the cosy atmosphere of autumn, look forward to Christmas... and pray it could be a season of peace.
      Stay safe and well!

      Poista
  12. Sara, I too love this post. Your words and photos create a season of incredible beauty and warmth. I love the names of your knitting wools. "Down Under" we are relishing a late arrival of Summer heat and a riot of colour in our native shrubs beacuse of the continuous rainfall we have had this year. As I sit and write, I'm listening to the Lorikeets [parrots] feasting on the nectar of our grevilleas. Sometimes their calls are quite deafening.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you so much for your comment, Helen!
      I feel privileged to be able to read about your life "in a land down under" 😀. So many things sound so exotic! Happy summer!! đŸŒșđŸŠœđŸ€—

      Poista
  13. Very pretty pictures <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Kinga! 🍂☕📚

      Poista
  14. Ihanaa lokakuuta ja syksyn jatkoa Sinulle 🍂 - Suvi -

    VastaaPoista
  15. Kiitos samoin! 😊🍂

    VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!