Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

01/04/2020

Tove Jansson: Taikurin hattu - Puzzles!


Helmet-lukuhaasteen kohta 33: Kirjassa tapahtuu muodonmuutos
Tämän kirjan löysin Helmet-hakuohjeen avulla. Tove Janssonin kolmas muumikirja Trollkarlens hatt ilmestyi Suomessa ja Ruotsissa 1948 ja sai paljon huomiota ja myönteisiä arvosteluja. Englanninkielinen käännös Finn Family Moomintroll ilmestyi jo 1950.

Muodonmuutoksia tässä kirjassa tapahtuu: vesi muuttuu mehuksi, munankuoret pehmeiksi pilviksi, ilkeä muurahaiskorento muuttuu kiltiksi pieneksi eläimeksi, ja pienistä kuivahtaneista kasveista alkaa versoa tiheä viidakko.

Kuten me kaikki suomalaiset tiedämme, muumikirjat sopivat sekä lapsille että aikuisille. :) Tärkeitä teemoja ovat vapaus, itsenäisyys, suvaitsevaisuus, ystävyys, hyväksytyksi ja arvostetuksi tulemisen tarve, luopuminen, ikävä jne. Itseäni viehättävät kuitenkin ehkä eniten - näissäkin kirjoissa - vuodenajan, sään ja tunnelman kuvaukset. :)
Ulkona satoi lunta hiljaa ja tiheästi. Se peitti jo portaat ja riippui raskaana yli katon ja ikkunanpielien. Pian koko muumien talo oli vain pehmeä, pyöreä lumikinos. Kellot lakkasivat toinen toisensa jälkeen tikittämästä, talvi oli tullut.

Kirja alkaa johdannolla, jossa muumitalon väki vaipuu talviuneen, mutta muuten kirjan tapahtumat kertovat muumien toimista ja seikkailuista seuraavana keväänä ja kesänä. Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko heräävät ensimmäisinä:
Aurinko oli hädin tuskin ehtinyt metsänrajan yläpuolelle ja paistoi heitä suoraan päin naamaa. He tirkistelivät sitä, heiluttivat jalkojaan kirkkaan, virtaavan veden yläpuolella ja tunsivat itsensä huolettomiksi ja ystävällismielisiksi.
...
Kevättuuli tanssi huipulla vapaana, ja joka puolella näkyi sininen taivaanranta. Lännessä levisi meri ja idässä kiemurteli joki Yksinäisten Vuorten väliin, pohjoisessa levisi suurten metsien keväinen matto, ja etelässä nousi savu Muumitalon savupiipusta, sillä Muumipeikon äiti keitti aamukahvia. Mutta Nipsu ei nähnyt mitään tästä kaikesta. 
Sillä vuoren huipulla oli hattu, korkea musta hattu. 

Muumitalon väki lähtee merelle Seikkailu-nimisellä veneellä ja purjehtii kaukaiselle, yksinäiselle saarelle. Yö on myrskyinen.
He istuivat valkenevassa yössä ja katselivat merelle. Myrsky oli hiukan laantunut, mutta yhä vyöryivät mainingit kumisten hiekalle. Taivas alkoi vaaleta idässä, ja oli tavattoman kylmä. Ja silloin, aamun ensimmäisessä sarastuksessa he näkivät hattivattien lähtevän pois saaresta. Vene toisensa jälkeen liukui kuin varjo esille niemen takaa ja suuntasi kulkunsa merelle.
... 
Nyt näkyi itäisellä taivaanrannalla ensimmäinen kultainen juova. Pilvenhattarat, jotka myrsky oli jättänyt taivaalle, muuttuivat punertaviksi kuin ruusut, ja sitten aurinko kohotti loistavana päänsä merestä.

Elokuun pimenevässä illassa juhlitaan vielä kesää ja Muumimamman käsilaukun löytymistä.
Tunnelma tuli heti hiukan vähemmän juhlalliseksi, ja pian juhla oli täydessä käynnissä. Koko puutarha, niin, koko laakso oli täynnä pieniä valaistuja pöytiä. Tulikärpäset ja kiiltomadot välähtelivät, ja puissa riippuvat lyhdyt keinuivat yötuulessa kuin suuret välkkyvät hedelmät. 
Paukkuraketti lensi ylpeässä kaaressa kohti elokuista taivasta, ja huimaavassa korkeudessa se räjähti valkeaksi tähtisateeksi, joka hiljaa, hiljaa laskeutui yli laakson. Jok'ikinen pikku mönkiäinen kohotti kuononsa tähtisadetta kohti ja huusi eläköötä. Voi, se oli ihanaa!

Illustration from Finn Family Moomintroll by Tove Jansson

Kirjan kuvitus muistutti minua siitä, että piirrosfilmien ja myynnissä olevien Muumi-tuotteiden maailma ei näytä sellaiselta kuin itse kirjojen perusteella kuvittelin. Allaolevat palapelit ovat kyllä aika ihania. :)
Ja nyt päästiinkin postauksen toiseen aiheeseen, palapeleihin. Viime syksynä talossamme käytössä ollutta ylimääräistä (työ)pöytää ei kannettu varastoon ja joulun aikaan se nimettiin palapelipöydäksi. Joulupukki toi lahjaksi hienon Clementonin Platinum Collection -sarjan pelin "London" (1000 palaa). Sekä pelin laatikko että itse palapeli kiiltävät ja heijastavat kuin peili...
... niinpä ottamistani kuvista tuli aivan väärän värisiä. Tämän palapelin kokoamiseen tarvitaan hyvä, mahdollisimman "luonnollinen" valo.
Aloitan palapelin tekemisen kääntelemällä palat oikein päin ja kokoamalla reunat. Muuten en kovin paljon lajittele paloja. Lajitteleminen on työtä, kun taas palojen rento silmäily ja sopivan palan etsiminen on meditointia. :)

Eri vaiheista ottamistani kuvista tuli keskenään aivan eri värisiä, joten tein kollaasista mustavalkoisen.Hyvän palapelin ominaisuuksia ovat tukevat palat, joille mielellään on vain yksi sopiva paikka. Vaikka tässä palapelissä "värit" ovat hyvin haastavat, vain yhden kerran pala näytti sopivan väärään kohtaan.
In English: Hello all! It seems that jigsaw puzzles were on an upswing even before the coronavirus - but now the demand has really taken off. Completing a jigsaw puzzle  helps you focus on the present moment and provides a wonderful distraction for the mind. 

This is not a sponsored post but I must say that there are many more Clementoni jigsaw puzzles I would love to have. :)

Thank you for your kind and insightful comments on my previous posts. For this one, the comments are disabled. Have a lovely April!


Photo: https://www.clementoni.com/en/puzzles/

Photo: https://www.clementoni.com/en/puzzles/

Photo: https://www.clementoni.com/en/puzzles/


Hauskoja aikuisten palapelejä Clementonin sivustolta... Alla olevaa Capri-palapeliä en sieltä enää eilen löytänytkään. Onkohan se loppunmyyty?


Photo: https://www.clementoni.com/en/puzzles/


Viimeksi olen koonnut alla näkyvän 2000 palan pelin. Näidenkin kuvien värit ovat valitettavasti pielessä. Valmiina peli oli aika komean näköinen.


🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍


Tähän postaukseen ei voi jättää kommenttia.
Kiitos kivoista kommenteistanne aikaisempiin postauksiin.
Ihanaa huhtikuuta!