Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

18/08/2017

While I was away: Donna Leon - Kirjapostaus


In June, willing to turn the time spent waiting in the hospital into quality time, I went to the bookshelves of the nearest supermarket and what caught my eye were the two most recent translations (into Finnish) of Donna Leon's novels.

In our family, we like crime novels, and even better if they are set in a town or a country you know at least a little bit. This summer I spent some very relaxing Sunday afternoons sitting under the shade of trees, smelling the roses and lupins, and re-reading some of the Brunetti novels we already had. In the stories, as you may know, the intelligent and right-minded police commissioner Guido Brunetti confronts crime and corruption in the overwhelmingly beautiful Venice. The political and ethical dilemmas are complex and without end, but the family, friends and good food make life better.

By now, autumn is coming and that means more time for reading! Have a relaxing weekend! :)


Luetteko dekkareita? Ovatko Donna Leonin Brunetti-kirjat tuttuja?

Kesäkuussa ostin pitkästä aikaa uusia romaaneja ja Prisman kirjahyllystä tarttui mukaan kaksi uutta Brunettia. Ne innostivat lukemaan, pitkästä aikaa, muitakin sarjan kirjoja. Amerikkalaisen Leonin Brunetti-tarinat sijoittuvat Venetsiaan ja niissä on parhaimmillaan mielenkiintoista ja tärkeää yhteiskunnallista ja moraalista pohdiskelua. Italiassa elämä on ihanaa, mutta poliittinen korruptio ja erittäin hyvin järjestäytynyt rikollisuus eivät koskaan ole kaukana.

Suomeksi käännetyistä kirjoista viimeisin, Tuntematon ihailija (Falling in Love, 2015), ei tosin minusta yllä edeltäjiensä tasolle.


Italiankieliset sanat ja fraasit suomenkielisen (tai englanninkielisen) tekstin seassa ovat yksi ensimmäisistä asioista, jotka Brunetti-kirjoja lukiessa huomaa. Palazzo, ombra ja tramezzino antavat mukavasti paikallisväriä, mutta miksi matkapuhelin on aina telefonino? Kirjassa tehdään "carabinierille virallinen denuncia". Vainajan jäämistöstä löydetyt kirjeet "oli kaikki toimitettu raccomandate". Kyllä nämä käsitteet voisi ilmaista suomeksikin. Painovirhepaholainen vaanii myös: Italiassa ei toimita in frutta e furia, vaikka kiire olisikin. :)


Tämän postauksen alkuperäinen versio oli pidempi ja sisälsi mm. huomioitani kirjojen päähenkilöistä. Päätin kuitenkin karsia tekstiä ja palata aiheeseen ehkä myöhemmin, jos lukijoiden joukossa on aiheesta kiinnostuneita. :) Kirjojen saksalaiset filmatisoinnit täytyy vielä mainita. Venetsia näyttäytyy niissä lumoavan kauniina, mutta tarinoita on höystetty komiikalla, joka ei mielestäni niihin kuulu, ja joitakin henkilöhahmoja on karrikoitu aivan tarpeettomasti.


Brunetti-kirjoissa oikeus ei välttämättä voita eikä aina ole edes selvää, mikä on oikein ja kohtuullista. Lukijakin joutuu tyytymään pieniin voittoihin, kuten kirjassa Oman käden oikeus. Yksityisen kadettikoulun ylimieliset opiskelijat viilettävät käsikoukkua pitkin Venetsian katuja talviunivormun viitat hulmuten ja säikäyttävät "siviilit" suojautumaan rakennusten seinänvieruksille. Brunettilla oli jo kokemusta varsinkin yhdestä näistä nuorukaisista ja se sai hänet "muuttamaan kurssiaan kaksi kompassinlukemaa, niin että hän oli suoralla törmäyslinjalla pojan kanssa. Hän kiristi vatsalihaksiaan ja jäykisti kyynärpäitään valmistautuen yhteentörmäykseen, mutta juuri silloin pojan vierustoveri irrotti otteensa ja siirtyi oikealle luoden siten kapean raon, josta Brunetti mahtuisi ohittamaan heidät. Astuessaan jalallaan tuohon rakoon Brunetti huomasi silmäkulmastaan, että poika siirsi vasenta jalkaansa pikkuisen sivulle ilmeisenä aikomuksenaan kampata hänet. Brunetti tähtäsi poikaa nilkkaan, potkaisi koko voimallaan, tunsi tyydyttävän säväyksen osuessaan, vilkaisi sivulleen ja laskeutui jalkakäytävälle. Hetkeksikään pysähtymättä hän painalsi eteenpäin, pääsi campolle, kääntyi vasemmalle ja lähti siltaa kohti..."


Näissä kuvissa näkyy yksi maailmanhistorian parhaista keksinnöistä: Miki-kirjat ovat todella pieniä, suunnilleen virsikirjan kokoisia (ja paperikin on ohutta kuin virsikirjoissa), mutta siitä huolimatta miellyttäviä lukea. Otava toi tämän hollantilaisen formaatin (dwarsligger) markkinoille 2013. Suomenkielistä vastinetta flipback-kirjalle ei kai vielä ole. Sitä odotellessa Miki-kirja on minusta parempi kuin ehdotettu "minikirja".

Ihmettelen etteivät nämä kirjat ole yleistyneet nopeammin. Minä ostaisin kaikki kaunokirjalliset teokset tässä formaatissa.


Viini maistui auringolta, mereltä ja lauluilta, jotka kertoivat rakkaudesta ja kuolemasta.


Se oli sisilialaista viiniä. :)


Kesän lukuhetket alkavat olla ohi, mutta syksystä alkaakin uusi lukemisvuosi: takkatuli, ulkona ropiseva sade, kupillinen kaakaota ja hyvä kirja. Ihanaa viikonloppua! :)


♥!


32 kommenttia:

 1. It is a pleasure visiting you!I've read too little books...I must change this...Love the green teacup and flowers!

  VastaaPoista
 2. The Lupins on this blogpost are gorgeous as the green teacup and saucer. I love reading but no thrillers. My late husband used to read only thrillers, my house is overflooded with thrillers. The last few days were very rainy here, so I started to collect the thrillers for the charity shop, so that I have more space for my collection books on gardens and gardening and Dutch and English literature.
  Wish you a happy weekend with some reading!
  Regards, Janneke

  VastaaPoista
 3. Ciao Sara, bellissimi i lupini a mezza luce!
  Your policeman Brunetti has a lot to deal with in Venice...

  Buona lettura e felice weekend!

  VastaaPoista
 4. The Lupins are really beautiful, Sara, and I love the green teacup and saucer, too! I love to read, especially non-fiction books. I hope that your weekend will be fantastic!

  VastaaPoista
 5. So sorry you had to spend time, waiting in hospital. That is always a stressful thing, to have to do. Glad you had these loved books, to take your mind away.

  And hope whoever was in hospital, is all better now.

  Enjoy a lovely weekend.

  Gentle hugs,
  Luna Crone

  VastaaPoista
 6. I never read a book by Donna Leon but I know her from her work on behalf of Baroque Opera, especially Handel's operas, I love, adore Baroque opera and I always admired Mrs. Leon commitment amd support of this music! Have a great weekend dear Sara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much for this important addition!
   As one that loves baroque music, I definitely should have mentioned Leon's passion for baroque music.
   Have a lovely weekend! ♥

   Poista
 7. Kirjoitat ihanasti lukemisesta, iski heti hinku päästä hyvän kirjan äärelle :) Niin vähän siihen löytyy nykyään aikaa. Tai no, oikeasti se on priorisoinnista kiinni.
  Donna Leonia en ole lukenut, mutta kuvauksesi kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 8. Very nice photos. I enjoy reading mystery and crime books also. Have a blessed day and a wonderful weekend. Madeline

  VastaaPoista
 9. En ole lukenut koskaan hänen kirjoittamia kirjoja. Lukeminen on nyt ollut tauolla, jostakin syystä. Kesällä luin Agatha Christien kirjoittaman kirjan. Olen ihan heikkona Hercule Poirot etsivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa ei olisi, varsinkin David Suchet'n esittämään! :)

   Poista
 10. I missed the real reason why you spent your time in hospital? Hope everything is OK now ♥♥♥ I am curious also for the books you got. I've not met the author yet but it sounds that, they are gripping books.

  All images are very insprational too ♥

  Have a great weekend

  VastaaPoista
 11. Congratulations on spending your time so well, Sara. The companionship of a good book is about as good as it gets.

  VastaaPoista
 12. I am familiar with these books as my husband is a fan of both authors. I am not a fan of crime novels, but your beautiful photography of them, beckons one to turn their pages. I guess I will still stay with biographies.
  The field of white and purple is glorious.

  VastaaPoista
 13. TV:ssä näytettiin yhteen aikaan noita Donna Leonen Brunetteja saksalaisena sarjana. Italia-ihmisenä pidin siitä kun niissä seikkailtiin Veneziassa ja "oltiin italialaisia" eikä saksankielisyyskään haitannut, koska pidän saksan kielestäkin ❤️ Kiva että postasit tästä. Ja kiva että mainitsit tulevat takkatulet ja lukunautinnot.

  Kahviahvikuppisi sitruksen vihreä väri miellyttää. Se on yksi lempiväreistäni ja sattumalta juuri eilen ostin yhden sen värisen astian 💚 Nyt se on tiskikoneessa mutta päätyy varmaan lähiaikoina blogiini.

  Buon fine settimana !

  VastaaPoista
 14. Donna Leon on ja yksi suosikkidekkaristeistani, mutta engalanninkielisinä versioina. Yritän ylläpitää jonkinlaista englanninhallintaa ja hyvä keino on lukea dekkareita englanniksi. Niissä uppoutuu seuraamaan juonta siinä määrin, että kieli rakentuu huomaamatta lauseiksi. Leonin tarinat ovat lisäksi loogisia, mutta silti yllätyksellisiä, joten niitä on nautinnollista lukea.
  Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 15. Your lupins are still looking wonderful Sara. I'm reading some Agatha Christie at present as my husband has bought tickets to an evening with an English historian and author Lucy Worsley, 'A Very British Murder'. I'm looking forward to it as I love watching her on the telly.
  Enjoy your reading and what remains of your Summer. Autumn is just around the corner and I notice that some trees are beginning to change colour.
  Have a wonderful weekend with hugs from us :)

  VastaaPoista
 16. That green cup and saucer is so delightful. Love the color. I'm not familiar with Donna Leon novels, thanks for sharing. Always a pleasure to visit with you, friend.

  ~Sheri

  VastaaPoista
 17. I do not know that author. If you like the black novel, you'll like Camilla Läckberg. Catch with your books, I read the first and go for the 7º:))
  Cute pictures, Sara.
  Buen fin de semana.
  Besos.

  VastaaPoista
 18. In Germany they made films of many of Donna Leons crime stories. Do you know them?
  I also like crime stories. I recently bought the newest book from Adler Olsen "Selfies". Adler Olsen is one of my favourite writers. There is a long-distance flight in front of me and I want to kill the time with this book.
  Have still a nice Sunday
  Sigrid

  VastaaPoista
 19. Lindas fkores! Momentos de leitura implica relaxamento! Lindas fotos! Cumprimentos

  VastaaPoista
 20. I also like crime stories. I haven't read any books by Donna Leon yet, but I saw that most of her books had been published in Hungarian too, so maybe I will buy one... :-) Which one would you recommend to read first?
  The pictures are very lovely. ♥ Are your lupins still that beautiful, or is this an older photo? I like that little book. :-)
  Have a delightful week, dearest Sara! Big hugs!

  VastaaPoista
 21. Kiitos kaikille mielenkiintoisista kommenteistanne! ♥
  Dekkareista on tosiaan iloa kielenopiskeluun ja kielitaidon ylläpitoon. Jos tarina on hyvin kirjoitettu ja kiinnostava, siihen tempautuu mukaan ja kieltä oppii ihan huomaamatta. :)

  VastaaPoista
 22. Thank you all for your interesting comments! ♥

  I will look for books written by Läckberg and Adler Olsen. Most of the episodes of the German Donna Leon adaptations have been seen in Finland and there was a beautiful Italian atmosphere in them. :)
  Hey, I know Lucy Worsley! Her "Reins of Power: The Art of Horse Dancing" was shown on TV some days ago. Very interesting and well made. :)

  As to Donna Leon's books, the first one I read was "Death in a Strange Country". Even though there were some irritating things in it, I was hooked. I haven't read the latest, "Earthly Remains", but I will, because the environmental issues are a major theme in it.

  There's a very interesting interview in The Guardian (https://www.theguardian.com/books/2017/apr/15/donna-leon-interview-commissario-brunetti-earthly-remains) and the discussion in the comments section is perhaps even more interesting. There's some criticism - that I share - and there's also a (plausible) explanation for why Leon's books are so popular, despite their shortcomings. :)

  Finally: all these photos were taken in July. Only very few lupins are still blooming.

  VastaaPoista
 23. Pidän kovasti dekkareista. Nyt vain on lukeminen keskittynyt tenttikirjoihin.

  VastaaPoista
 24. Enjoy your reading! It is good when you find a series that you like isn't it.

  VastaaPoista
 25. Oh those lupins in bloom, absolutely gorgeous and such lovely colours too.
  I can't believe it will be September soon. Autumn is just around the corner and yes that may mean more time for reading ...

  My good wishes

  All the best Jan

  VastaaPoista
 26. Oh Gosh hugs to you for finding something delightful to fill your waiting time. Getting lost in a great book, is still one of life's loveliest pastimes, especially when you have a whole pile of books to enjoy.
  Wren x

  VastaaPoista
 27. Thank you, Sussi, Amy, Jan and Wren! ♥

  VastaaPoista
 28. Enpä ole ennen tuollaista pientä kirjaa tavannut, mutta tahtoisin kyllä sellaisenkin kokeilla lukea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat ihania, Anu. :) Harmi vain, että valikoima taitaa vielä olla aika suppea.

   Poista
 29. ♥ Kiitos! ♥ Thank you! ♥ Grazie! ♥

  VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!