Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

11.3.2023

Sairaita ja kyvyttömiä terveisiä, tekoälyä ja Instagramia 😊
Yllä olevassa kuvassa tekoälyn näkemys tyytyväisestä ihmisestä istumassa oliivipuun alla. :)

Ja heipä taas! Yksi hiljattaisista puheenaiheista täällä päin on ollut Ylen uutinen "Suomen sairaimpaan maakuntaan tulee mielenterveyskokeilu, jota ei ole tehty missään muualla". Pohjoissavolaiset aikuiset voivat täyttää verkkokyselyn ja kokeilla terveyttä tukevaa mobiilisovellusta ilmaiseksi kuukauden ajan. (Itse en aio kyselyä täyttää - osallistumista varten täytyisi antaa puhelinnumero ja sähköpostiosoite eikä missään nähdäkseni kerrota kuinka tietoja käytetään, säilytetään ja suojataan.)

Uutisen kommenttiosiossa viriteltiin myös keskustelua siitä, miksi ihmiset voivat huonosti Pohjois-Savossa. Erään nimimerkin mukaan "koulutustaso on melko alhainen ja geneettisiä sairauksia on alueella runsaasti. Siellä on ollut pitkään voimakas muuttotappio, joten voisiko osasyynä olla se, että jäljelle ovat jääneet sairaimmat ja kyvyttömimmät ihmiset?". 

Niin, usein pohdimme sitä, miksi mekin koetamme asua täällä Savossa vaikka voisimme istua Välimeren rantamilla oliivipuun alla odottamassa, että oliivi putoaa cocktaillasiin... :) Myönnän että täältä esimerkiksi Italiaan on sekä työntäviä että vetäviä tekijöitä. 

 A. Oksasen (eli August Ahlqvistin) sanoittaman "Savolaisen laulun" säkeet vastasivat tähän kysymykseen jo 1850-luvulla. (Onpa mielenkiintoista nähdä miten Google onnistuu kääntämään tämän.)

Mun muistuu mieleheni nyt
suloinen Savonmaa.
Sen kansa kaikki kärsinyt
ja onnehensa tyytynyt,
tää armas, kallis maa!

Kuin korkeat sen kukkulat,
kuin vaarat loistoisat!
Ja laaksot kuinka rauhaisat,
ja lehdot kuinka vilppahat,
kuin tummat siimehet!

Sen salot kuin siniset on,
puut kuinka tuuheat,
ja kuin humina hongikon
syv' on ja jylhä, ponneton,
ja tuulet lauhkeat!

Ja kussa tähdet tuikkivat
kovalla talvella,
ja kussa Pohjan valkeat
suloisemmasti suihkavat
kuin Savon taivaalla?

---

Me emme liioin kerskuko,
sanomme kumminkin:
Muu Suomi ellös ilkkuko,
jos meill' on hoikka kukkaro,
jos köyhiks' keksittiin.

Useinpa pelto kultainen
se sulla kellerti,
kun meidän vaivan, viljehen
kumohon löi vihollinen
ja poltti tuhkaksi.

Ja monta kertaa sattui niin,
kun meitä vainot löit,
kun vaimot, lapset kaadettiin
ja miehet sortui sotihin,
sä rauhan leipää söit.

Jos kielin voisi kertoa
näkönsä vanhat puut,
ja meidän vaarat virkkoa,
ja meidän laaksot lausua,
sanella salmensuut;

Niin niistäpä useampi
hyv' ois todistamaan:
"Täss' Savon joukko tappeli,
ja joka kynsi kylmeni
edestä Suomenmaan!"

Siis maat' en muuta tietää voi
Savoa kalliimpaa,
ja mulle ei mikään niin soi
kaikesta, minkä Luoja loi,
kuin: "armas Savonmaa!"
Yllä toisen tekoälyä käyttävän verkkopalvelun generoima "pastellivärimaalaus" edelleen sieltä oliivilehdosta. :) Nämä ja alla olevat kuvat on tuotettu maksuttomilla palveluilla, perusasetuksilla ja aika nopeasti. En ole vielä oppinut parantelemaan kuvia, mutta tulokset ovat kiinnostavia. Kuten näette, minua eivät niinkään kiinnosta unimaailmat, kaukaiset planeetat kaukana tulevaisuudessa tai historialliset tapahtumat vaan ne tavallisen elämän aiheet, joita koetan itsekin kuvata. Kokeilu on tosi hauskaa. Seuraavassa kahden eri tekoälyn samalla ohjeella tuottamat "valokuvat" lumisesta maisemasta. Ensimmäisessä kuvassa lumiset oksat ovat hieman hassun näköisiä, mutta tunnelma on juuri sitä mitä tarkoitin.
Ohjeessa oli sana "auringonnousu", joka alemmassa kuvassa jää hieman epäselväksi pilvisen taivaan takia. :) En huomannut pyytää kirkasta taivasta. Aika realistisen tuntuinen kuva:
Toinen värikäs näkymä:
Kertoilin tässä vuoden vaihduttua joillekin blogiystäville, että olen vähentänyt esimerkiksi puhelimen käyttöä... ja kuitenkin samanaikaisesti olen aktivoinut uudelleen Instagram-tilini. (𝅘𝅥𝅮𝅘𝅥𝅯 La donna è mobile...♩)

Postailin IG-kuvia jonkin aikaa vuosina 2017 - 18 ja sitten kyllästyin. Muistaakseni yksi syy oli, että minulle tärkeiden tilien päivitykset hukkuivat kuvatulvaan. Edelleenkin seuraamieni tilien postauksia löytyy joskus vasta "menneitä julkaisuja" selaamalla. 

Joulun alla halusin vilkaista Instagramia uudelleen ja huomasin ilokseni, että monet viiden vuoden takaiset kauniit Instagram-tilit ovat vielä olemassa ja aktiivisia. Seuraamistani tileistä kuitenkin suurempi osa on hiljaisia ainakin tällä hetkellä. Olen etsiskellyt täältä blogista tuttuja ihmisiä ja onneksi löytänytkin muutamia. Tilaa kuitenkin seurattavien listalla olisi. Siispä jos teillä, hyvät blogiystävät, on Instagram-tili, kertokaa se kommentissa!

Postailen tililläni (sara.villaemilia) suosikkikuviani blogista sekä toisinaan pieniä hetken tunnelmia, joista ei ihan blogipostaukseksi ole. On mukavaa, kun voi moikata blogituttavia melkein päivittäin. "Stooreja" ja "keloja" en muuten tee enkä niitä myöskään yleensä katsele. :)

Instagram esittelee käyttäjälle paljon sälää, joka ei kiinnosta ollenkaan. Pahimpana löydöksenä tällä hetkellä pidän kuitenkin sitä, että vaikka käytän Instagramia selaimella enkä ole ladannut sovellusta enkä mielestäni todellakaan antanut lupaa yhteystietojeni kaappaamiseen, Instagram ehdottelee minulle seurattavaksi naapureita, jotka ovat puhelimeni yhteystiedoissa! Onkohan tässä syynä yhteystietojen tallentaminen Google-tilille? Se on kätevää, mutta näköjään vielä haitallisempaa kuin luulin.

Kulunut viikko on ollut säältään oikea kunnon vanhan ajan talviviikko. Aurinko paistaa nytkin joten mennäänpäs ulos nauttimaan kevättalvesta! Mukavaa viikonloppua kohti valoa ja kevättä!
15 kommenttia:

 1. Itse en ole noista tekoälyjutuista lainkaan perillä. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko! Meidän (puutarha)bloggaamisemme ideahan on, että julkaisemme oikeita kuvia puutarhoistamme, kukista, kiinnostavista kohteista jne., mutta näitä on hauska kokeilla. :)

   Poista
 2. No aikamoisia aikaan saannoksia tekoälyltä.
  Nykyään pitää olla tarkkana mihin tietonsa antaa. Tuttavani tili oli tyhjennetty, kyllä tulee turvaton olo.
  IG:ssa me ollaankin jo yhteyksissä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhjennetty tili kuulostaa kamalalta. Toivottavasti pankki ja poliisi auttavat.
   Oli ihanaa löytää sinut Instagramissa. 😊
   Kätevä tykkääminen siellä on hauska ominaisuus, jota joskus kaipaisi Bloggerin blogeihinkin.
   Oikein mukavaa sunnuntaita!

   Poista
  2. Ihan viimeisiä tietoja ei ole, mutta pankki oli ilmeisesti pessyt kätensä, mikä kuulostaa kamalalle ja oudolle! Täytyy kysyäkin mitä poliisi sanoi.
   Voisihan sitä laittaa joskus vaikka pelkän hymiön, mutta vaatii hieman enemmän klikkauksia kuin IG:ssa.

   Poista
  3. Toivottavasti tiliasia kuitenkin selviää.
   Totta, joskus tosikiireessä minäkin jätän kommentiksi vain muutaman hymiön toivoen, että se ilahduttaa bloggaajaa.
   Mukavaa alkanutta viikkoa! 🌞

   Poista
 3. Nyt ei tosiaan oikein uskalla pistää tietojaan mihinkään netissä, ja sähköposteista ei enää kunnolla erota mitkä ovat varmasti oikeita. En ole Instassa enkä twiittaa. Blogit ja Facebook vievät aikaa enemmän kuin oikeastaan haluaisin. Vaikea pitää itselleen kuria 🙂 Siitä pyrin pitämään kiinni että suljen tietsikan ja puhelimen kello 16. Ohoh, tänään meni vartti yliajalle! Ciaoooo....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tarkkana saa olla nykyisin verkossa sekä tietokoneella että varsinkin puhelimella.
   Ihailtavaa että vietät illan kokonaan reaalimaailmassa. 😊Tai no, luet varmaan kirjoja, jotka vievät meidät ihan minne vain, mahdollisiin ja mahdottomiin maailmoihin.
   Mukavaa alkanutta viikkoa! 🌞

   Poista
 4. I liked the poem, Sara. I also specially have found your area Pohjois Savo. It's really not in the North, more likely on East of Finland. Of course the climate is cold, it's not surprisingly people have no good health. have never played with artificial intelligence.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your comment, Nadezda! I especially thank you for reading and commenting the poem. :) I tried the translation by Google (into English) and it's not very good (because the language is old and poetic). As a person who lives in the Northern Europe and appreciates nature, you may guess the meaning of those verses rather well.
   Stay well!

   Poista
 5. Tekoälykuvia en toistaiseksi ole kokeillut tehdä, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa:) Itselläni ovat instassa ja blogissa tietosuoja-asetukset melkoisen maksimilla, mutta siitä huolimatta saa olla tarkkana. Instassa olen epäsäännöllisestin säännöllisesti aktiivinen - ts. minulla on kolme tiliä, joista @sini_satu on päätilini. Käsitöitä varten perustin @willastatehty ja sitten on vielä kukkakuvia varten erikseen vähän vähäisemmällä käytöllä näin talvella @kukkia_sini_satu. Pientä peliä niissä kaikissa, mutta olen silti havainnut saman kuin sinäkin, että monien tilien kuvat hukkuvat kuvatulvaan, eivätkä nouse oikein esille ennen kuin käyn niitä nimenomaan etsimässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä lisäys, että Savossa ovat juureni ja savolaisten laulun allekirjoitan 🤍 Ja sinne sydän kaipaa edelleen 🤍

   Poista
  2. Kiitos paljon, Satu! Aloinkin jo seurata myös käsityö- ja kukkatilejäsi. Minusta tuntuu, että Instan käyttö selaimella on nyt hieman kätevämpää kuin takavuosina, mutta parannettavaa olisi vieläkin. 😀
   Aika yksinkertaisten tekoälykuvien tekeminen noissa palveluissa on helppoakin helpompaa.
   Ihanaa maaliskuista viikkoa! 🤍

   Poista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!