Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! ❤

Thank you for your visit.

16.3.2020

Winter favourites - Henning Mankell: Palomuuri



I have seen a long-tailed tit! I have seen a long-tailed tit! Yippee! :)

The photos are not good, they have been taken from far and through a window, but - goodness - I am really thrilled. Let's hope these cuties keep visiting our bird feeding area. You will see more photos further below, but first some other favourite pics - taken in February and March.

The sun has been shining... not very often though.


White sand? No, snow, ice and water. :)





The same icicles just after sunset:


Colours of evening...





All the colours of a March evening. :)


Morning mist and the first, timid rays of sun...




Cutie pies...


A long-tailed tit...


No, two long-tailed tit s! :)


Mwah mwah!



12 March, 2020!



Hei taas! Kiinnostavia lintuhavaintoja on siis tehty. Nyt on vuorossa postauksen kirjaosuus. Tänään taklataan Helmet-lukuhaasteen kohta 40: 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja.



Henning Mankellin (1948–2015) Palomuuri ilmestyi ruotsiksi 1998 ja suomeksi kaksi vuotta myöhemmin. Se oli ensimmäinen, tai ainakin ensimmäisiä lukemiani dekkareita, joissa aiheena tai taustana oli tietotekninen kehitys ja sen vaikutus yhteiskuntaan.

Kirjan takakannessa sanotaan:

Ruotsalaiskomisario Kurt Wallander tutkii viimeisessä jutussaan tietokoneiden varassa toimivan yhteiskunnan suunnatonta haavoittuvuutta 
Atk-konsultti kuolee sydänkohtaukseen pankkiautomaatilla. Kaksi teinityttöä murhaa raa'asti taksikuskin. Sähkökatkos pimentää suuren osan Skånea, ja muuntoasemalta löydetään hiiltynyt ruumis. 
Vain Kurt Wallander aavistelee tapahtumilla olevan jotain yhteyttä. Poliisin vainullaan ja nuoren hakkerin avulla hän selvittelee henkilöiden ja motiivien monimutkaista kuviota ja joutuu varomattomuuttaan hengenvaaraan.  
Arkisen, realistisen tyylinsä hallitseva Henning Mankell on Ruotsin suosituimpia rikoskirjailijoita ja Suomessakin jo käsite. Palomuuri on seitsemäs suomennettu Kurt Wallander -dekkari.

Tyttöjen tekemää murhaa kuvataan raa'aksi. Valitettavasti täytyy sanoa, että nykyisin psykopaattirikollisten toimista on tullut kirjoissa ja TV-sarjoissa valtavirtaa eikä 2020-luvun asteikolla murha ole erityisen raaka. - Kirja on siis kirjoitettu jo 1990-luvulla ja sen tietotekninen puoli on tietysti osin vanhahtavaa. Kirjassa Wallander on saanut tietokoneen edellisenä vuonna, mutta ei ole sen käytöstä innostunut. Hän käyttää mieluummin faksia kuin sähköpostia.

Lokakuinen Ystad on harmaa ja apea. Wallander vilustuu kirjan alussa, on kuumetta, kurkkukipua, päänsärkyä. Flunssa on ohi vasta sivulla 148. :) Joskus synkistely tuntuu melkein ironiselta:

Wallander käveli takaisin autolleen. Hänen pitäisi varoa yksinäisiä, autioita rantoja.
Etenkin syksyisin. Niillä oli taipumus laukaista hänessä voimakas ja raskas alakulo.

Kansankoti ei ole entisensä. Wallanderin vanhat ystävät ovat joko jättäneet Ruotsin tai muuttamassa pois.

Ruotsista oli tullut maa, josta monet pakenevat, hän ajatteli. Ne joilla on varaa. Ja ne, joilla ei ole varaa, koettavat saada rahat kokoon liittyäkseen poismuuttajien laumaan.
Kuinka siinä niin oli käynyt? Mitä oikeastaan oli tapahtunut?


Olen lukenut vain joitakin Mankellin kirjoja enkä ole katsonut yhtään TV:n Wallanderia. Pidin tästä kirjasta ja sitä lukiessani ajattelin, että sen filmatisointi voisi olla tyylikäs ja mielenkiintoinen. No ei - vilkaisin Netflixissä olevaa kaksiosaista Mankellin Palomuuri -nimistä filmiä ja se näytti käsittämättömältä sekasotkulta, jossa oli yhteistä kirjan kanssa melkein vain henkilöiden nimet.

Wallanderista tuli mieleen toinen keski-ikäinen, pohdiskeleva, humaani poliisimies, Donna Leonin Brunetti. Ikääntyminen on välillä kivuliasta, on huolta muistisairaasta vanhemmasta, tietokoneen käytössä tarvitaan taitavamman kollegan apua... Lapset sentään aikuistuvat ja löytävät paikkansa yhteiskunnassa.

Siinä missä (ainakin viimeisimmät) Brunetit ovat kuin hutaisten kirjoitettuja, tässä kirjassa poliisityötä kuvataan yksityiskohtaisesti ja uskottavasti. (Minulla olevassa pokkarissa on 510 sivua.) Joitakin käsittämättömyyksiä kirjassa kuitenkin on. Koko jutun kannalta keskeistä tietokonetta ei oteta poliisin haltuun. Epävirallisesti (ja vastoin sääntöjä) apuun pyydetyn siviilin turvallisuudesta ei huolehdita riittävästi - hänen henkensä säästyy vain hyvän onnen ja ihmeellisten sattumien ansiosta. 

Kirjan tarina oli niin jännittävä, että kirjaa ei olisi mielellään laskenut käsistään. Kerran nauroin ääneen:

- Menen suoraan asiaan, Lisa Holgersson aloitti. - Sisäinen tutkinta siitä, mitä sinun, Eva Perssonin ja hänen äitinsä välillä itse asiassa tapahtui, on alkanut.
- Kuka asiaa tutkii?
- Hässleholmista tuli eräs mies.
- Hässleholmista tuli mies? Sehän kuulostaa aivan televisiosarjan nimeltä.




Lopuksi muutamia arkielämää ilahduttavia asioita (itse hankittuja, kuten aina). Yllä kivoja tulitikkurasioita... :)

Ja alla kosmetiikkatuotteita, joista on tullut suosikkejani hyvän tuoksunsa ansiosta. Viime syksynä ostin itselleni The Body Shopin joulukalenterin. Monissa Body Shopin tuotteissa on hyvä tuoksu - joissakin vain liiankin voimakas minulle. Alla olevan kuvan oikeassa reunassa oleva Drops of Youth -seerumi oli minusta kalenterin paras tuote. Sen tuoksu on ihanan raikas ja tiiviste tuntuu tehokkaan ravitsevalta. Myös porkkanakosteusvoide oli mukava tuttavuus.


Kauppareissulla hankin uusia kotimaan ikimerkkejä. Tämän arkin takapuolelle on painettu loru:

Kuu kiurusta kesään,
puoli kuuta peipposesta,
västäräkistä vähäsen,
pääskysestä ei päivääkään.



Kevättä odotellen...

Mukavaa uutta viikkoa!

Have a lovely week ahead!



20 kommenttia:

  1. Kivaa kevättä ja tällä kertaa lumen keskeltä Inarista. Mankellin kirjoja löytyy omastakin kirjahyllystä. Tosiaan ne sopivat tuohon Helmet-haasteeseen.

    VastaaPoista
  2. Kauniita kuvia.
    Oikein mukavaa viikkoa sinulle koronasta huolimatta. Koetetaan pysyä terveenä.

    VastaaPoista
  3. What a pleasure to have the Long-tailed Tits visit you, Sara, and the new standard denomination stamps are almost as impressive. Congratulations to the Finnish postal authorities.

    VastaaPoista
  4. The long-tailed tits are very cute. I saw them a couple of times in Italy too, in wintertime.
    What a surprise!
    Hope you are safe.

    VastaaPoista
  5. Beautiful pictures,my talented friend!Keep warm,looks very cold at your corner of the world,isn't it? Sending hugs and blessings.

    VastaaPoista
  6. Ihastuttavia valohetkiä ja suloisia tiaisia! Niistä syntyy kevään henki. Ja lisää tuovat nuo kauniit pikku asiat, joita olet löytänyt silmän iloksi.
    Wallander - toki tuttu poliisihahmo, jolle Mankell on antanut persoonallisen hahmon. Juuri tätä tarinaa en tosin ole lukenut, mutta monta muuta.
    Mekin elämme poikkeustilassa - kärsivällisyyttä siis!

    VastaaPoista
  7. Great photos Sara. Enjoyed this post very much. Have a blessed day. Madeline

    VastaaPoista
  8. Hi Sara;
    How is it going? around here today happened
    the first death from the virus; but we have
    to continue living and having the best hopes;
    There was a time when I collected boxes of matches;
    I loved the cosmetic products I like to know what
    has in countries;
    These birds are so cute.
    PEACE AND GOOD; (PAZ E BEM).
    janicce.

    VastaaPoista
  9. I keep scrolling through your totally unfamiliar but incredibly beautiful wintry scenes. Thank you for them and for taking me back to Lago Maggiore. The 1st image is especially beautiful.

    VastaaPoista
  10. Wonderful photos, Sara. You still have snow at this time of the year? I hope that you are keeping well and safe.
    Amalia
    xo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for your comment, Amalia! This year we have less snow than normally but yes, it's usually in April when the snow starts to disappear. :)
      Stay safe and healthy!

      Poista
  11. Long-tailed tits are pretty ones, Sara. You're lucky to see them.
    Spring is coming, here it's warm, no snow and first flowers are popping.
    Stay healthy!

    VastaaPoista
  12. Always a pleasure to see birds returning for the new season. You caught some beautiful sunset colors in your photos. Happy spring!

    VastaaPoista
  13. Great pics. Love them.

    Greetings from London.

    VastaaPoista
  14. Hello Sara. I hope you are doing well. I cannot find the comment box for today's blog post. Just to say the camellias and rosemary bush full of flowers are beautiful. I like the bird illustrations on the stamps too. amazing photos taken through your window! Kind regards, Linda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for your comment, Linda! I have disabled the comments for my latest post because don't have enough time for blogging now... but wanted to share immediately the beautiful flower photos I received today. :)
      Stay safe and healthy!

      Poista
  15. Oooh, kaikenlaista hykerryttävän ihanaa 💚
    Nautin myös viimeisimmän postisi kuvista ja kirjahaasteesta.
    Tuuli vei piirustukset vie voiton, mahdottoman hauska säätiedotus 😀

    Meilläkin on tuontapaisia tulitikkuja, vaikka ei samoja. Kettuja ja jäniksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Rita!
      Äitini ehdotti Tuuli-kirjaa ja ilahtui, kun kerroin sen saaneen kiitoksia. :)
      Mietin pitäisikö 'tuulj' kääntää ei-savolaisille, mutta sinä ainakin ymmärsit sen. :D

      Poista
  16. 🦢 Kiitos! 🦢 Thank you! 🦢

    VastaaPoista


Thank you for your comment! It is very much appreciated.
It may take awhile, but I will always visit you back.

Kiitos kommentistasi!

Grazie del tuo commento!