Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them!

Thank you for your visit.

22/10/2019

Joulunviettoa Koiramäessa - Finnish Christmas in the Good Old Days


From Mauri Kunnas - Tarja Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat

Hei taas! Yhdessä syyskuun lopun postauksessani näkyvistä Mauri Kunnas -mukeista tulivat mieleeni Kunnaksen tuotanto ja varsinkin Koiramäki-kirjat. (Kunnashan on ollut nyt esillä myös uuden Hurjan hauskan unikirjan tiimoilta.)

Mauri Kunnas on julkaissut useita jouluaiheisia kirjoja. Niistä tunnetuin on Joulupukki, jota on kustantajan mukaan myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta melkein 30 eri kielellä. Meillä ei ole sitä, mutta järjestellessäni olohuoneen kirjoja löysin kolme kiinnostavaa teosta, joissa kaikissa kuvataan suomalaista joulua vanhoina hyvinä aikoina. :)


Mauri Kunnas - Tarja Kunnas: Mauri Kunnaksen Koiramäki

In English: Hello all! In this post, you can find images from three books written and illustrated by Mauri Kunnas (and his wife Tarja Kunnas). Mauri Kunnas is one of Finland’s most successful authors of children’s books. His books have been published in thirty-five languages for a total of almost 10 million copies.

The Doghill-series describes the life on a farm in the 19th century Finland. There's much work but every now and then the Doghill Farm residents put their duties aside and just focus on having a good time, like at Christmas.

In "Doghill Martha And The Christmas Pageant", little Martha and her mother visit a beautiful old town called Porvoo and attend a musical play known as Tiernapojat (a Finnish version of Star Boys' singing procession).

"At The Christmas Morning Church Service" was written for the benefit of St. Olaf's Church in Tyrvää, a late medieval stone church burnt down by a burglar on 21 September 1997. All the revenue from the sale of the book, over 170,000 euros, was donated for the rebuilding. Over the following years more than 1,000 volunteers participated in the building process, with a small core group of volunteers working every day.


Thank you for your comments on my previous post(s), dear readers! I'll visit your blogs as soon as possible! :)


From Mauri Kunnas: Koiramäen talvi 
(Winter at Doghill Farm)

Mauri Kunnaksen Koiramäki on yhteisnide kirjoista Koiramäen talossa, Koiramäen lapset kaupungissa ja Koiramäen talvi. Koiramäen vuoteen kuuluu tietysti myös joulu. Sen valmisteluun osallistuvat kaikki.

From Mauri Kunnas: Koiramäen talvi 
(Winter at Doghill Farm)
Joulukirkosta palatessa on jo valoisaa.

From Mauri Kunnas: Koiramäen talvi
(Winter at Doghill Farm)

Koiramäen Martta ja tiernapojat -kirjassa Martta vierailee äitinsä kanssa Porvoossa juuri ennen joulua ja pääsee raatihuoneen torille katsomaan, kuinka kymnaasin pojat esittävät tiernapoikia. Kirjan lopussa on tietoa tiernapoikaperinteestä sekä esityksen nuotit ja sanat.

Mauri Kunnas - Tarja Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat
(Doghill Martha And The Christmas Pageant)

From Mauri Kunnas - Tarja Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat

From Mauri Kunnas - Tarja Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat

Keskiaikainen, 1500-luvun alussa rakennettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko paloi tuhopoltossa syyskuussa 1997. Kirkon jälleenrakentaminen aloitettiin pian palon jälkeen, ja kirkko otettiin uudelleen käyttöön elokuussa 2003.

Koiramäen joulukirkko kertoo tarinan Koiramäen Killen ja Elsan joulukirkkomatkasta "joskus kauan sitten". Kirjan kuvissa voi ihailla Pyhän Olavin kirkkoa sellaisena kuin se oli ennen tulipaloa. Kirjan tuotto, yli 170 000 euroa, lahjoitettiin kirkon uudelleenrakentamiseen.


Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko
(At The Christmas Morning Church Service)

Tämä tunnelmallinen pieni kirja sopii Helmet 2019 -lukuhaasteessa ainakin kohtaan 47: kirjassa on alle 100 sivua. :)

From: Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko 

"Metsäkulman Antti-isäntä nuokkuu ja tuhisee penkissään. Ei ole ihme, jos häntä nukuttaa, sillä Metsäkulman talo on niin kaukana, että väki on lähtenyt joulukirkkoon jo eilen illalla.
Onneksi unilukkari kolistaa pitkää sauvaansa lattiaan ja herättää Antin - muuten häneltä olisi mennyt koko joulusaarna ohi korvien."

From: Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko 

Luukkaan evankeliumin 2. luvun ensimmäiset jakeet näyttäisivät olevan vuoden 1776 suomennoksesta...

Mutta niinä päivinä tapahtui, että käsky kävi ulos keisarilta Augustukselta, että kaikki maailma piti verolliseksi laskettaman. Ja tämä veron-laskemus oli ensimmäinen, joka tapahtui silloin, kun Kyrenius oli maaherra Syriassa.

... mutta siinä on elementtejä myös vuodelta 1642. :)

Niinä päiwinä käwi yxi käsky Keisarilda Augustuxelda että caicki mailma piti werollisexi laskettaman. Ja tämä weron laskemus oli ensimäinen joca tapahtui silloin cosca Kyrenius oli Maanherra Syrias.

From: Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko 

Loppuun vielä kuva kirjasta Koiramäen lapset kaupungissa. Kunnaksen tarinathan ovat täynnä tietoa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kielikin on niin veikeää:

"Kinkeliinin kauppahuoneen puukhollari Aukusti Daalkreeni on aikamoinen keikari. Taas hän pokkuroi fröökynöille, vaikka pitäisi jo olla töissä." 


Pahoittelen etten ole vielä vastannut kommentteihinne. Nyt ei olisi oikein aikaa bloggaamiseen (ja kaikki kuvatkin ovat epätarkkoja ja pimeitä)... Tänään oli kuitenkin pakko postata iloinen uutinen: Olettehan huomanneet, että Jouluradiossa soivat jo nyt kaikki kanavat! :)

Minun suosikkini ovat tunnelmalliset

Klassinen joulu jaKauneimmat joululaulut :)Kommenttiosio on suljettu tässä postauksessa. 
Koetan ehtiä vastaamaan aikaisempiin kommentteihinne mahdollisimman pian! 
Mukavaa viikon jatkoa!