Oikein hyvää huhtikuista sunnuntaita! Rita esitteli hiljattain blogissaan lastenkirjoja ja myös kysyi lukijoiden lempisatua. Kaksi kommentoijaa mainitsi Topeliuksen sadun "Adalminan helmi"... ja minun piti tietenkin heti ottaa esille Topeliuksia ja lukea se. Yläkuvan Lukemisia lapsille ovat painoksia 1940-luvulta, kun taas alla olevat on painettu 1929 ja 1930.
"Adalminan helmi" -sadun voi lukea esimerkiksi täältä. Project Gutenberg -sivustolta löytyy myös esimerkiksi iki-ihana "Koivu ja tähti", joka perustuu Topeliuksen isän isoisän isonvihan aikaisiin kokemuksiin... joille valitettavasti löytyy yhtäläisyyksiä nykyäänkin.
Enpä vieläkään osaisi valita lempisatuani. Jotkin sadut lapsuudesta ovat tehneet vaikutuksen, mutta eivät välttämättä rakkaimpina. Yksi esimerkki voisi olla "Lumikuningatar". Andersenin saduista monet tuntuvat minusta olevan ainakin yhtä paljon aikuisille kuin lapsille kirjoitettuja.
Tästä kirjasta jäi mieleen myös puolalaisen Janusz Grabianskin kuvitus.
Alla joitakin satukirjojamme vuosikymmenten takaa. Minun kotini tosin on uusi. Sen edeltäjä oli varmaan puhkiluettu. Se oli todennäköisesti yksi suosikkikirjoistani, koska jossain vaiheessa aloin "lukea" sitä itse ääneen. Tiedossa ei ole olinko oppinut lukemaan vai vain muistamaan tekstin ulkoa. :D
Maalarikissat on yksi rakkaimmista. Kirsi Kunnaksen mainiosti suomentamat riimittelyt ovat loistavia. Maalarikissojen nimet ovat Kasi ja Masi... mutta ne näyttävät minusta aivan Merriltä ja Frodolta. :)
Kiitos kommenteistanne edelliseen postaukseeni! En usko olevani viherpeukalo. Jotkin kasvit vain kestävät paremmin melko satunnaista hoitoa. Joulutähdenkin kastelupäivä unohtuu joskus, mutta joka kerta se on virkistynyt vettä saatuaan. Ehkä se myös pitää siitä, että juttelen sille usein ja kehun, että sen punaiset lehdet ovat kuin koruja. ;)
Tammikuussa ostetut primulat odottavat hieman viileämmässä huoneessa kevättä ja istutusta ulos. Auringonvalon lisääntyessä nämäkin kaipaavat vettä yllättävän paljon. Yksi on aukaissut kukkasenkin.
Hokkaidonkurpitsakaksikkoni olohuoneen ikkunalaudalla. Niiden nopea kasvu on alun jälkeen hidastunut. Jos ne pysyvät elossa kesäkuuhun asti, istutan ne ulos.
Seuraava kuva ei ole teknisesti kovin hyvä, mutta katsokaa mikä vihreys! Terhin postausten innoittamana kylvin chian siemeniä matalaan foliovuokaan. Ne itivät alle viikossa... ja koska niitä on paljon, vaativat kastelua aika usein, nämäkin. Pääsiäisruohoksi täytyy ehkä kylvää toinen erä. :)
En ollut tiennytkään, että chia on salvia, Salvia hispanica... enkä sitäkään, että se lausutaan [tʃiːɑ]. :) Wikipedian mukaan se on salvioiden sukuun kuuluva sinikukkainen siemenkasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois- ja Keski-Amerikassa ja oli aikoinaan asteekkien kolmanneksi tärkein ravintokasvi maissin ja papujen jälkeen.
Minulla oli eilen hauska iltapäivä. Ensin tein tällaisen suklaamuna-mandalan. :) Pussista ei riittänyt aineksia tuon monimutkaisempaan, ja nyt näistäkin on osa jo syöty. Siispä lähdin metsään kävelylle.
Avoimilla paikoilla oli vielä lunta, mutta rajasin sen pois kuvista.
Tervetuloa, kevät!
Merri ja Frodo olivat edellisessä elämässään Maalarikissoja varmaankin ;D Aika hassua, että tavalliset kotikissat voivat olla niin "kuuluisia", että niin moni bloginlukija ympäri maita ja mantuja "tunnistaa" ne ;D
VastaaPoistaOn sinulla mahtava määrä vanhoja kirjoja! Ne ovat jo tosi arvokkaitakin. Niin tuttuja kansikuvatyylejä lapsuudesta. Minulle on luettu paljon, olen itse lukenut paljon ja lukenut lapsillenikin paljon. Sadut herättävät niin mielikuvitusta, että se kantaa aikuisuuteenkin. Minusta mandala suklaamunista on jo heti satujen aiheuttama inspiraatio :)
Tuo eka metsäkuva näyttää jopa kesäiseltä!
Ihanat metsät! Yksi noista Topeliuksen kirjoista oli minullakin.
VastaaPoistaNuo lastenkirjat ovat aivan ihania <3 myös itselläni on muistona muutama lapsuudessani saatu kirja !
VastaaPoistaSinullahan on varsinainen aarre. Nuo vanhat satukirjat ovat ihania. Grimmin satuja kun luin lapsilleni, niin niitä oli pakko muunnella. Niissä kun oli itseänikin pelottavia kohtia.
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita sinulle.
Ihanat lasten satukirjat <3 Adalmiinan helmi on ollut lempisatuni lapsuudesta asti. Ainakin alaluokilta asti. Osasin lukea, kun menin kouluun, joten opettaja vei minut kirjastoon ja lainasimme minulle satukirjoja, joita sain lukea sillä aikaa, kun muut harjoittelivat lukemista. Kirjasto on minulle edelleen tärkeä paikka ja olen kiitollinen opettajalle, joka kannusti lukemaan kirjoja.
VastaaPoistaPitääpä laittaa chian siemeniä kasvamaan pääsiäiseksi <3
Merri ja Frodo hah hah 😀 Verratonta! Tuttu Maalarikissat jota luin rakkaalle pikkuveljelle. Minulla oli tuo sama Iloinen eläinkirja ja Topeliuksen satuja rakastin ❤️ Tuon punaisen Astrid Lindgrenin olen lukenut vasta bloggarina. Adalminan helmen luin netistä kun kommentaattorit sen mainitsivat. Ihana satu. Ja mahdottoman ihana tämä postauksesi. Joudun lähtemään kesken kaiken kun on sunnuntaiopetusta, but I'll be back... Ciaooooo....
VastaaPoistaKiitos ❤️ Terv.se toinen Adalmiinan helmi! 🌝
VastaaPoistaKauniita kuvia jälleen!
Beautiful pictures !!!
VastaaPoistaI would love to have a forest nearby...
Anna
Ihania lastenkirjoja. Tuntuu välillä, etteivät nykyiset, uudet lastenkirjat yllä läheskään samaan. Meillä on paljon Tammen kultaisia kirjoja ja niitä on tullut luettua todella paljon lastenlapsille. Kaikilla heillä on ollut omat suosikkinsa, joita sitten onkin luettu kerta toisensa jälkeen.
VastaaPoistaOlipa taas kauniita kuvia.
Mieleen on jäänyt, että eka- tai tokaluokalla koulussa (70-luvun alussa) Pomarkussa opettaja luki koulussa meille Adalmiinan helmeä. Se tuntui silloin vaikuttavalta; mutta olipa sitten vuosia välissä, että satu lähes unohtui. Sitä ennen (60-luvun lopussa) Lempäälässä minulla oli suosikkisatuna Susi ja Punahilkka, jota setäni minulle kertoili. Äitini tuumi joskus, että se oli ehkä ainoa satu, jonka setä osasi:)
VastaaPoistaNuo sinun metsäiset kuvat jutun lopussa, voisivat olla melkein kuin meiltä; niin samantapaista on täälläkin:)
You know, I don’t have strong memories of nursery rhymes when I was a child. I don’t remember anyone ever reading them to me, so my acquaintance with the stories is probably second hand. I went to pantomime performances of Jack and the Beanstalk and Little Red Riding Hood so those stories are familiar to me. Great views of your beautiful green forests, Sara. Spring indeed is here!
VastaaPoistaLapsena Luin lähes kaikkea, kirjaston lasten osastonkin melkein läpi. Satukirjat, joissa oli Rudolf Koivun kansi tai kuvitukset jäivät lukematta, koska kuvat olivat niin pelottavia. Esim Nelma Sibelius Tähtihelmi
VastaaPoistaMInäkin pidän saduista ja muutamia satukirjojakin hyllyssäni on. Ei kovin vanhoja, joskaan ei aivan uusiakaan. Yksi satu Laura Sointeen kirjasta Satuja oli lapsena minulle liian pelottava. Aikuisen aetsin sen ja luin aikuisen silmin. Pelottava se oli vieläkin.
VastaaPoistaTaidat sittenkin olla multasormi, kun saat kasvit noin kukoistamaan. Metsämaisemat ovat ilo silmälle. Vastaavanlaisissa minäkin aamulla kuljin, mutta minun maisemani oli lumen peittämät.
Voi miten ihania wanhoja satukirjoja sinulla on, tuttuja ovat😍 Meilläkin on tuo Iloinen eläinkirja ja Tammen kultaisia. Vaikea valita mikä oli lempisatuni, niitä oli niin monta mutta Andersenin Pieni tulitikkutyttö sai aina kyyneleet silmiin. Myös Anni Swanin sadut olivat ihania. Kauniita kukkakuvia ja metsäkuva on jo niin kesäinen🌞 Mukavaa alkavaa viikkoa!
VastaaPoistaOld story books are such treasures. I have very few of them. I remember Grimm's and Andersen's tales, but nothing from other countries. They are simple stories, but ageless for their universal themes.
VastaaPoistaChia seeds seem to be quite popular lately. I use them in one or two dishes, but have never tried to grow them. The green sprouts are such a vibrant green!
Beautiful as ever! Best wishes dear friend.
VastaaPoistaWhat beautiful photos. You have a lovely blog.
VastaaPoistaSatujen maailmaan on aina ihana upota - aikamatkaakin riittää kirjoissasi... miten upea kirjasto teillä onkaan. Harmiksemme meillä on vain omien lasten aikaisia kirjoja... ehkei minulla montaa omaa ollutkaan, ahkera kirjastonkuluttaja olin kyllä pienestä. Terhin Chioihin minäkin ihastuin, mutta omani on yhä istuttamatta... seuraavan seikkailun jälkeen ehdottomasti kokeiltava...
VastaaPoistaKlups... en ole aina muistanut liottaa chiansiemeniä...
Ihanaa kun kevät tulee!
VastaaPoistaSupersöpö mandala!
VastaaPoistaJa enpä ollut koskaan ajatellut, että chiasiemeniä voi myös kylvää!
The illustrations are beautiful, as are the flowers
VastaaPoista