Welcome to Villa Emilia (My Woodland Garden), a photography blog with a slant towards gardening and nature. An amateur gardener and photographer, I hope to share beautiful moments with you through pictures. Let me know if you like them! 💚

Thank you for your visit.

6.7.2025

Sydänkesällä talvikki kukkii

 


Kaunista sunnuntai-iltaa!

Uskoisitteko, että minä huomasin vasta aikuisiällä, että täällä Itä-Suomessakin on useita talvivihreitä kasveja? Valokuvien ottaminen blogiin tutustutti minut esimerkiksi talvikkeihin. Yllä olevassa kuvassa on luullakseni pikkutalvikki (Pyrola minor). Talvikki on minusta hurmaava nimi ja niin on myös englannin wintergreen, jota muuten käytetään myös monista muista ainavihannista kasveista.

Säät ovat olleet vaihtelevia. On saatu sadetta ja paistetta. On ollut lämpimiä, pilvisiä öitä ja kylmiä, kirkkaita öitä. Aamukaste innostaa valokuvaajaa. Koivuangervolla on suloiset lehdet (ja myös ihana syysväri)...




... ja somia ovat kukatkin.









Pionit ovat vielä nupulla. Hyvä niin, koska ylihuomiseksi on luvattu 40 mm sadetta.





Koreakärsämö on mainio kasvi. Se onnistuu hyvin kamppailemaan rikkaruohoja ja heiniä vastaan. Terveisin nimimerkki "Ei ole tullut kitkettyä riittävästi tänäkään kesänä". 




Se saa taustatukea kylä- ja verikurjenpolvilta. 







Niittyhumala alkaa kukkia. Se leviää meillä hyvin ja mikäs sen hauskempaa.




Mukavaa oli myös huomata viime vuonna, että maariankämmekkä on jostain tupsahtanut pihapiiriimme.




Ylempänä oli kuva isabellansyreenin kukista illanhämyssä. Iloiseksi lopuksi tässä samoja kukkia aamuauringossa. :)





Tähän postaukseen ei voi jättää kommenttia.

Mukavaa uutta kesäviikkoa kaikille. 

Toivottavasti säät pysyvät suunnilleen miellyttävinä ja turvallisina!



1.7.2025

Heinäkuun haasteet :)

 


Ihanaa juuri alkanutta heinäkuuta kaikille! <3

Tässä kuussa turvaudun vanhoihin kuviin Kristiinan ja Repolaisen haasteissa ja julkaisen ne viivyttelemättä.

Kristiinan kuvahaasteessa heinäkuun aiheena on KIRKKO. Yllä olevan kuvan olen halunnut postata jo monta kertaa. Nyt on vihdoin aika. Piemonten alueen pohjoiskärjessä, Sveitsin ympäröimällä alueella on tällainen hieno, pieni kirkko. Minulle tulee tästä jonkinlainen pienitalopreerialla-tunnelma, vaikka ollaankin vuoristossa. :)




Repolaisen bingohaasteeseen rivini on RANTA - MAALAISIDYLLIÄ - TERASSI. 

Viimeistä kuvaa täytyy hieman selittää. Ei siinä terassi näy vaan talon ja terassin nurkalla kasvava tarjanruusu (joka ei muuten erityisesti viihdy paikallaan) sekä pöydällä maljakossa olevia Ilo-puistoruusun kukkia. :) Kuvassa on hempeää heinäkuun tunnelmaa ja sitä toivon teille kaikille.





Kiitos taas mahtavan mielenkiintoisista kommenteistanne edellisiin postauksiini.

Koetan ehtiä vastavierailuille pian... 

ja koetan myös vastata kommentteihinne blogissa. 



28.6.2025

"Minä piirrettynä" ja muita kuvia

 


Hei taas ja kaunista kesälauantaita! Tässä tulee vihdoin vastaukseni Kristiinan kuukausihaasteeseen, jossa kesäkuun aiheena on MINÄ PIIRRETTYNÄ.

En löytänyt etsimääni eli vanhan koulukirjan sivua, jossa tehtävänä oli ollut piirtää kuva itsestä. (Kuva oli minulla käsillä joskus talvella, mutta nyt en onnistu muistamaan, minne laitoin sen.) Lopulta löysin tämän, joka kyllä kuvaa minua varsin hyvin. :) Olen jo lapsena pitänyt punaisista taloista, ruutuikkunoista, värikkäistä puista ja kukista (kuten kaikki lapset luultavasti...). Etualalla taitaa olla myös järvi tai joki.

Tähän haasteeseen en nyt onnistunut vastaamaan kovin hyvin, mutta pian vaihtuu kuukausi ja on uusien haasteiden aika. :)




Kukkakuvat ovat ottamisjärjestyksessä. Otan suunnilleen samat kuvat joka vuosi. :) Vanhat suosikit, kuten kirjolupiinit, ilahduttavat aina, ja puutarhan uudet tulokkaat, kuten kurjenmiekat, tuottavat suurta iloa. 

Siperiankurjenmiekalla on vain yksi kukkavarsi tänä vuonna. Olen istuttanut kaikki kurjenmiekat rannalle ja keltakurjenmiekka on jo alkanut levitä, mutta kukkii tänä vuonna ensimmäistä kertaa.





Myös maantien varsilla kasvaa komeanvärisiä lupiineja.





Lehtoakileija 'Nora Barlow':





Juhannusruusut tuoksuvat lumoavasti. Niiden juurivesoista voi kuitenkin tulla aika paljon vaivaa, jos niitä istuttaa lähelle muita kasveja.




Alppiruusu 'Mikkeli':




Auringonnousun aikaan eli kello kolmen jälkeen...








Puistoatsalea 'Adalmina':








Talvella ostetut esikot kukkivat somasti:






Ihania kesäkuun viimeisiä päiviä kaikille!





22.6.2025

Juhannusviikon tunnelmia - Kysymys hajulaukan talvenkestävyydestä




Kaunista sunnuntai-iltaa! Tässä postauksessa esittelen viime päivinä otettuja kuvia, tällä kertaa järjestettynä kasvisuvuittain. Ensiksi tulevat akileijat, joiden kauniiden kukkien avautumista on aina erityisen ihastuttavaa seurata.







Pihlajat kukkivat tänä vuonna runsaasti. Kukkien voimakas tuoksu täyttää ilman. 





Olen vähentänyt kirjolupiinien määrää pihassamme, ruusujen ja pionien hyväksi. :) Kauniita ne kyllä ovat ja tuoksuvat hyvältä.






Alppiruusut 'Pekka', 'Helsingin Yliopisto' ja 'Mikkeli' ihastuttavat nyt, vaikka ne eivät kuki yhtä reippaasti kuin 'Haaga', ainakaan meillä.






Puistoatsalea 'Adalminan' kukinnasta olen erityisen iloinen. Istutin sen aluksi liian metsäiseen paikkaan, jossa se kärsi ilmeisesti ainakin kuivuudesta isojen puiden alla. Siirsin sen viime kesänä parempaan paikkaan, mutta jännitin sen pärjäämistä paahteisen kesän, lämpimän syksyn ja vähälumisen talven takia.




Sen nuput ovat melkein kauniimmat kuin kukat. :)




Pihassamme kasvaa paljon luonnonkasveja...




Tämän kuvan nimi on tietenkin GLORY TO UKRAINE! 




Blogikaverin kanssa pohdittiin pihan ja puutarhan eroa. Jos asiaa kysyy Googlelta, tekoäly vastaa näin:

"Pihan ja puutarhan ero on lähinnä siinä, miten tilaa käytetään ja hoidetaan. Piha on usein ulkotila, joka on osa kiinteistöä ja voi sisältää kulkuväyliä, pysäköintialueita ja muita käytännöllisiä alueita. Puutarha taas on nimenomaan kasvien viljelyyn ja hoitoon tarkoitettu alue, jossa voi olla myös oleskelutiloja ja koristeellisia elementtejä. Toisin sanoen, piha on yleisempi käsite, kun taas puutarha on tarkemmin rajattu ja usein hoidetumpi.

Pihalla korostuu käytännöllisyys ja toiminnallisuus. Se voi olla nurmikkoa, kiveystä, leikkipaikka tai vaikka autotalliin vievä tie. Pihan hoito voi olla esimerkiksi nurmikon leikkausta, pensaiden ja puiden leikkausta, lumenluontia ja muuta vastaavaa.

Puutarha taas on usein suunniteltu nautittavaksi. Se voi sisältää koristekasveja, hyötykasveja, perennapenkkejä, puita, pensaita ja muita kasveja. Puutarhassa vietetään aikaa, nautitaan kasvien kauneudesta ja mahdollisesti myös sadosta. Puutarhan hoito voi olla kasvien kastelua, lannoitusta, harventamista, leikkausta ja muuta kasvien hyvinvointiin liittyvää.

Yhteenvetona: Pihan voi nähdä puutarhaa laajempana alueena, jossa on sekä käytännöllisiä että visuaalisia elementtejä. Puutarha on nimenomaan kasvien kasvatukseen ja hoitoon keskittyvä alue, jossa on usein myös oleskeluun ja nautiskeluun tarkoitettuja tiloja."

Pihassamme on selvästi myös puutarhan elementtejä, mutta toistaiseksi puhun kuitenkin yleensä pihasta. :) Meneillään on monta projektia ja kunhan ne alkavat näyttää valmiimmalta, ehkä jossain vaiheessa voisi alkaa puhua puutarhasta. 

Hyvin luonnonmukaisesta sellaisesta. Joutseniakin voi kuvata ikkunasta. Voi miten ihanaa nähdä pieniä poikasia pitkästä aikaa!





Tänä aamuna katselin jäniksenpoikasta, joka söi pihalla ruohoa (?) melkein etuoven edessä. Kun aivan kaikkea ei voi verkottaa, täytyy koettaa valita kasveja, jotka eivät ahmateille maistuisi. Hankkijan sivuilta löysin mielenkiintoisen listan kasveista, jotka eivät maistu peuroille. Voisi ajatella, että nämä eivät olisi jänistenkään suosikkeja...

• Achillea, kärsämöt
• Alchemilla mollis, jättipoimulehti
• Allium, laukat
• Aquilegia, akileijat
• Artemisia, marunat
• Campanula, kellot
• Delphinium, ritarinkannukset
• Dicentra spectabilis, särkynytsydän
• Digitalis, sormustinkukat
• Dryopteridaceae, alvejuurikasvit
• Geranium, kurjenpolvet
• Helleborus, jouluruusut
• Hesperis matronalis, illakko
• Hypericum, kuismat
• Iris, kurjenmiekat
• Lamium maculatum, hopeatäpläpeippi
• Leucojum, kevätkellot
• Lupinus, lupiinit
• Lychnis coronaria, harmaakäenkukka
• Mentha, mintut
• Myosotis scorpioides, luhtalemmikki
• Narcissus, narsissit
• Nepeta, kissanmintut
• Origanum vulgare, mäkimeirami
• Oxalis, käenkaalit
• Paeonia, pionit
• Papaver nudicaule, siperianunikko
• Papaver pseudo-orientale, idänunikko
• Petroselinum crispum, persilja
• Rosmarinus officinalis, rosmariini
• Stachys byzantina, nukkapähkämö
• Thymus, ajuruohot


...ja monia niistä meillä onkin. Laukat kiinnostaisivat ja minulla olisikin kysymys hajulaukasta (Nectaroscordum/Allium siculum). Onko kenelläkään kokemusta sen pärjäämisestä nelos-viitosvyöhykkeillä? Se olisi hauskannäköinen ja esimerkiksi myyrien inhokki, mutta kestääkö se täällä talven? Tarkoitushan on hankkia vain melko helppohoitoisia kasveja, jotka selviävät talvesta ilman kovin työläitä suojauksia. :)




Pisimmillään päivä kestää meidän korkeudellamme yli 20 tuntia. Yllä olevassa kuvassa aurinko laskee juhannusaattoiltana.



IHANAA KESKIKESÄÄ!