26.2.2022

Autetaan Ukrainaa!

 


Hei taas! Kun kirjoitan tätä, on loistava talvipäivä, aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja lumitöitä tehdessä saa iloiset punaiset posket.

Sen sijaan reilut 1000 kilometriä etelämpänä tunnelmat ovat toisenlaiset. Venäjä jatkaa hyökkäystään ukrainalaisiin siviili- ja sotilaskohteisiin maalla, merellä ja ilmassa. Ohjus- ja ilmaiskuja on tapahtunut ympäri Ukrainaa ja satoja siviilejä on kuollut. Ukrainan asevoimat puolustavat maata urheasti. Nämä ovat niitä aikoja, jolloin toivoisi olevansa hieman nuorempi ja ainakin varusmiespalveluksen suorittanut, jotta voisi lähteä taistelemaan ukrainalaisten rinnalla. Nyt taistellaan myös meidän suomalaisten turvallisuuden ja vapauden puolesta.

Maailman vastaus Venäjän aggressioon on ollut tuskastuttavan hidas, mutta jotain sentään tapahtuu. Pakotteita kiristetään ja aseapua Ukrainalle lisätään. Ympäri maailmaa ihmiset ovat osoittaneet mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan ja eri järjestöjen keräyksiin ukrainalaisten auttamiseksi on osallistuttu innokkaasti.

Tässä muutamia esimerkkejä järjestöistä, joille lahjoittaa rahaa Ukrainan auttamiseksi:

Suomen Punainen Risti: punainenristi.fi/katastrofirahasto.

Unicef: unicef.fi/ukraina.

Kirkon ulkomaanapu: kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota.

Pelastakaa Lapset ry: pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/ukrainan-kriisi.

Fida: fida.info/lahjoita/lahjoita-katastrofiapuun/

SOS Lapsikylä: sos-lapsikyla.fi/ukraina.

Voit tukea myös Ukrainan asevoimia. Ukrainan ulkoministeriön ylläpitämällä sivulla kerrotaan, kuinka voi lahjoittaa rahaa Ukrainan kansallispankin tilille. Maksuyhteystietoja on eri valuutoille; euromaksut lähetetään Deutsche Bundesbankin kautta. Tämä oli minun valintani.





24.2.2022

A war of aggression

 


Putin has launched a full-scale invasion of Ukraine. Peaceful Ukrainian cities are under strikes. This is a war of aggression. Ukraine will defend itself and will win. The world can and must stop Putin. The time to act is now.






6.2.2022

Tammen alla ja Italiassa :)



Hei taas ja mukavaa sunnuntai-iltaa! Tämän postauksen kuvat ovat kirjankansikuvaa lukuun ottamatta Italiasta, tosin eivät kirjaan liittyvältä Comojärveltä. Käytän Sofia Lundbergin romaanin Tapaa minut tammen alla (alkuteos ilmestynyt 2019) Helmet-haasteen kohtaan 7: kirja kertoo ystävyydestä.

Kirjan takakannessa teosta kuvataan näin: 

"Kuinka päästä jaloilleen tuhoisan parisuhteen päätyttyä? - Estherillä on takanaan vaikea ero, ja piinallisen yksinäisinä viikonloppuina hän tekee kävelyretkiä vanhan tammen luo. Siellä hän tutustuu Rutiin, vanhaan rouvaan, jolla on uskomaton kyky vaalia elämän pieniä, kauniita asioita. Rut muistelee nuoruuttaan, ja Esther lumoutuu hänen kertomuksistaan. Naisten välille kehittyy odottamaton ja luja ystävyys, mutta Rutilla on kuitenkin salaisuus. Sen selvittäminen vie Estherin Comojärvelle Italiaan, missä luultua monimutkaisempi ja yllättävä elämänkohtalo alkaa piirtyä esiin."

Jälleen kerran  kuvaus ("uskomaton kyky vaalia elämän pieniä, kauniita asioita") sai minut odottamaan kirjalta hieman liikaa. Tämän kirjan kuitenkin voisin lukea toiseenkin kertaan. Ja erikoismaininta kauniista kannesta!

Alla siis subjektiivisia mielipiteitäni kirjasta. ;) Jos ette halua lukea juonipaljastuksia, ihastelkaa vain Italian maisemia My Woodland Gardenin Italian-kirjeenvaihtajan kuvissa.


Kirjassa vuorottelevat preesensmuotoinen kerronta ja Estherin muistikirjaansa kirjoittamat "muistot menetetystä perheestä". Lukijan päässä soivat hälytyskellot jo muistelun toisella sivulla. 
Muistan häämme. Ihanat, suurenmoiset häämme. Kaikki oli täydellistä. Juuri sellaista kuin halusimme. Sellaista kuin hän halusi. Olin onnellinen ja ylpeä. Tunsin itseni aina vahvaksi kun hän oli tyytyväinen.
Tässä kirjassa meillä on kaksi naista eri aikakausilta, jotka menevät naimisiin miehen kanssa, joka on varannut vihkikirkon keskustelematta suhteen toisen osapuolen kanssa (!). Kumpikaan liitoista ei jatku onnellisesti. Estherin mies Alex onkin aivan oppikirjan narsisti-manipuloija. Esther on halunnut eron ja tuntee nyt surua ja syyllisyyttäkin poikansa elämästä vuoroviikkolapsena. Lukijan näkökulmasta Esther pyrkii rakentamaan poikaansa vähän liiankin tiivistä suhdetta, mutta oppii lopussa kunnioittamaan lapsen itsenäisyyttä hieman paremmin.

Kirja jakaantuu kahteen osaan, hieman paikallaan junnaaviin tapaamisiin vanhan tammen alla Tukholmassa ja Italian matkaan. Rannassa ruokitaan vesilintuja leivän- ja pullanmuruilla (ei ei ei!!), herkutellaan sahramipullilla ja väitetään, että "Italiassa sahramia käytetään vain pastakastikkeeseen" (höpö höpö!). Kevään tullen krookukset alkavat kukkia niityllä ja Estherille tulee voimakas halu potkia kukkia ja hän tekeekin niin (??).

Matkassa Comojärvelle Italiaan sen sijaan on vauhtia ja tapahtumia, makuja ja värejä. Tarina toki on epäuskottava. Esther varaa viikonloppumatkan ja tutustuu sattumalta ruotsalaiseen Carinaan, joka railakkaan ystäväpiirinsä kanssa auttaa Estheriä löytämään Rutin, jonka sukunimi ja asuinpaikka (jossain Comojärven rannalla) ovat tuntemattomia. Pidin kuitenkin kirjan loppupuolesta, koska siitä voi suomalainenkin oppia rentoutta ja elämästä nauttimista. :)
Ja tammi pysyy.
(Alkuteos on nimeltään Och eken står där än.) Kirjassa on onnellinen loppu ja sellaisiahan me tarvitsemme. Loppusanoissa muistutetaan myös, että vaikeassakin elämäntilanteessa on apua saatavilla, ja annetaan muutamia yhteystietoja esim. Ensi- ja turvakotien liittoon ja Naisten Linjalle.


Briefly in English:  Hello all and happy Sunday! In this post, there's a review of a book that is not the most impactful I've read in my life but one that I will read again. It happens partly in Northern Italy and that's why the photos (not taken by me) depict some pretty Italian views.

Joitakin näistä kuvista olen varmaan julkaissut aiemminkin, mutta tuskinpa se haittaa...


Tähänkään postaukseen ei voi jättää kommenttia. Pahoittelen!

Comments still disabled. Sorry!
 

 
Take care! xx

 

1.2.2022

Talven iloja - Bye bye, January!

 
Hei ja ihanaa helmikuun alkua! Edellisen postauksen kollaasiin tein pitkästä aikaa Picasan "Polaroid-kuvia". Pidin niistä niin paljon, että tässä postauksessa näette niitä lisää. :) Lunta on satanut ympäri Suomen. Uusi lumi on puhtaan valkoista ja pehmeää ja houkuttelee ulkoilemaan. Kun vain aurinkoakin näkyisi hieman!

Talvi-iltoina on ihana käpertyä sohvalle kirja kädessä. Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on julkaistu 2018. Se on esitelty monessa kirjablogissa...


... ja arvioihin oli valittu tekstikatkelmia, jotka saivat minut ehkä odottamaan kirjalta hieman liikaa. Odotin merkityksellisiä huomioita elämästä ja ihmisistä... ja jonkinlaista vahvempaa kasvutarinaa.

Pidän Savonlahden kirjoitustyylistä, teoksen päiväkirjamaisesta rakenteesta sekä lukujen hauskoista otsikoista. Muutaman kerran nauroin ääneen.  Kirjan kertoja ei minusta kuitenkaan ole erityisen kiinnostava tai sympaattinen henkilö. Nykyisten kolmikymppisten elämä lienee hankalampaa kuin meidän vanhempien aikoinaan, mutta 34-vuotiaan päähenkilön elämänhallinnan ongelmat (esim. työnhaku, parisuhdeongelmat, rahankäyttö) ja teinimäinen kiukuttelu äidille alkavat ennen pitkää väsyttää. (Kustantaako Kela psykoterapiaa tosiaan vuosikausia? Kertoja käy säännöllisesti terapiassa ja kirjan puolivälissä mainitaan psykologin yhteenveto käynneistä jo 11 vuotta aikaisemmin.)

Yksityiskohtainen sipseistä ja dipeistä puhuminen ei minua häirinnyt – ehkä jopa maistan kertojan suosikkisipsejä vielä joskus. Jos helsinkiläisten päähenkilöiden baari- ja ravintolavalinnat viestivät jotain, viesti jää ymmärtämättä tällaiselta maalaislukijalta. Kauneudenhoitoa taas opastetaan yksityiskohtaisesti. Kyllä jokainen tähän kirjaan tarttuva tietää, mitä ovat T-alue ja microblading. Ei niitä tarvitse selittää. :)

Kirjan takakannen mukaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu "on suora ja tarkka kuvaus kaupunkilaisarjesta, joka on samanaikaisesti kovaa ja kaunista". Hmm, tekisi mieleni sanoa, että myös maalla elämä on kovaa ja kaunista samanaikaisesti. :)

Kansaneläkelaitoksesta puheen ollen, verkossa puhuttiin hiljattain äitiyspakkauksesta. Sen aikaisempia versioita luvattiin löytyvän tältä sivulta. Jännittyneenä menin katsomaan, kuinka kauas taaksepäin ajassa mennään... ja löytyihän sieltä tuttu paketti! Aikoinaan pakkaus saapui meille samana päivänä kuin iso paketti lastenvaatteita serkkuni perheeltä ja sepä olikin oikea joulu keskellä kesää.

EDIT 6.2.2022: Äitiyspakkauksella on arvokas historia äitien raskaudenaikaisen terveyden turvaajina ja se on asia, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Maakuntalehden artikkeli "Laatikollinen liikaa – Vuoden 2022 äitiyspakkaukset lähtevät vauvaperheisiin ylikulutuskritiikin säestämänä" ärsytti minua kahdesta syystä. 

1. Besserwisser-bloggarin mukaan pakkauksen "tuotteista on tullut ongelmajätettä" ja myös esikoistaan odottavien pitäisi valita pakkauksen sijasta rahasumma (tällä hetkellä 170 €). Ja niin se maailma pelastuu... 

Artikkelin mukaan 95 % vanhemmista valitsee ensimmäiselle lapselleen pakkauksen. Kelan tutkimuksessa vuonna 2020 pakkaus sai vanhemmilta kouluarvosanan 8,7. Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa, että paketin sisältö oli ensikertalaiselle erittäin hyödyllinen eikä siinä (ainakaan siihen aikaan) ollut mitään turhaa. Oli myös alusta asti selvää, että jo ensimmäisen pakkauksen sijaan voi valita rahasumman. 

2. Se että lainsäädäntömme ei ohjaa suosimaan paketin tuotteiden valmistusta Suomessa on sen sijaan minusta todella typerää. Artikkelin mukaan tuotteista vain kuusi on valmistettu Suomessa ja suuri osa maissa kuten Kiina, Bangladesh ja Turkki. Tähän asiaan toivoisi muutosta.

Artikkelin mukaan julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain noin 45 miljardilla eurolla. Äitiyspakkausten osuus tästä on noin seitsemän miljoonaa.


Briefly in English: Hello all, in this post, there are some winter photos and a mini review of a book I've read. Reading is of course a favourite pastime in winter. 

Streaming services are appreciated as well. :) I loved the Italian comedy/crime series Framed! A Sicilian Murder Mystery on Netflix. In Palermo, Valentino and Salvatore are two unfortunate TV technicians who find themselves at the scene of a crime and to avoid being suspected they end up getting into more and more troubles. Unfortunately, there are only six episodes in the first season and who knows how long time we'll need to wait for the second one.

As you know, I love knitting. And I love colours. Please don't ask what I'll be making with this yarn. I have run out of lies and will be forced to admit that I am just feeding the stash. :)


In this post, I mentioned also the Finnish maternity package. If you don't know what it is, learn more here! :)


Tänä vuonna onnistuin hankkimaan ihania konvehteja joulun jälkeiseen alehintaan -50 %. 


Männyt ovat komeita puita ympäri vuoden.


Ihailkaamme eurooppalaisia snookerin pelaajia nyt, kun vielä voimme!  ;)


Netflixin Lavastettu - Sisilialainen murhamysteeri (pääosissa Palermossa syntyneet Salvatore Ficarra ja Valentino Picone) on viihdyttävin TV-sarja pitkään aikaan. (Kammottavan epätarkka kuva otettu pienen läppärin ruudulta.)



Tämän videon musiikkikappale liittyy jollain tavalla tähän postaukseen...




Lämmin kiitos kommenteistanne! 
En ole vielä ehtinyt vastata kaikille, joten tässä postauksessa kommenttiosio on jälleen suljettu.
Tavataan pian! xx